Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

cemkaraca

Yetkin
Merhaba merak ettiğim bir şey var,

Discord biliyorsunuz ki 9 Ekim'den beri tüm ülke genelinde engelli yani yasak. Zaten yasak olan bir şeyi yapmakta Türkiye anayasasına göre yasal değil. Peki neden bu forumda Discord gibi yasak olan bir platformun konuları onaylanıyor? Özellikle "Discord'a nasıl girilir" isimli konular açılıyor ve bunlar onaylanıyor. Bu yasağı çiğnemek olmuyor mu? Sonuçta her şey mahkemece karar verilmiş, zaten açılsa açılırdı o konuya girmek istemiyorum ama Ankara Sulh Ceza Hâkimliği tarafından devletin bir kararı var yani.

Çözüm
Öncelikle, erişim engeli getirilmiş bir platform hakkında konuşmak, o platform hakkında konu açmak suç değil. Suç olsaydı bu soruyu sorduğun için senin hakkında da soruşturma ve devamında kovuşturma yürütülürdü mesela.

Diğer bir husus ise, suçlarda ve cezalarda kanunilik ilkesi gereği bir eylemin suç olabilmesi için o eylemin bir kanunda suç olarak tanımlanması gerekir. Gerek Türk Ceza Kanununda gerekse de başka kanunlarda "Erişime Kapatılmış Siteye Girmek" veya buna benzer bir suç tanımlanmamıştır. Kanunlarda suç olarak tanımlanmamış bir eylem sebebiyle de kişilere ceza verilemez.

Ayrıca suç olmayan şey sadece erişim engeli uygulanmış sitelere girmek değil. Aynı zamanda VPN vb. uygulamaları kullanmak da günümüz kanunlarına göre suç değil. VPN ve benzeri uygulamaları kullanmanın suç olmaması sebebi yine yukarıda bahsettiğim sebepten dolayı. Yani kanunlarda bu uygulamaları kullanmanın suç olduğuna dair bir düzenleme yok.

Sonuç olarak erişim engeli getirilmiş bir site hakkında konuşmak, o site hakkında konu açmak/mesaj yazmak, o siteye giriş yapmak, o siteye giriş yaparken VPN ve benzeri uygulamalar kullanmak, o siteye giriş için kullanılabilecek VPN ve benzeri uygulamalar hakkında konu açmak/mesaj yazmak veya görsel içerik hazırlamak suç değil.

Ancak dikkat edin. Yukarıda saydığım şeylerin suç olmadığını belirtiyorum sadece. Yoksa erişim engeli getirilmiş bir siteye girdikten sonra, o sitede yine kanunlarca suç olarak sayılmış eylemleri gerçekleştirmek elbette suçtur. Örneğin Discord'a girmek suç değil ama Discord üzerinden birine hakaret etmek, tehdit etmek vb. gibi eylemler elbette suçtur.
Oncelikle bu konularin onaylanmasi "teknik bilgi paylasimi" olarak nitelendirilebilir. Zira burasi bir sosyal forum. Boyle yerler teknik cozumler, yazilim tavsiyeleri ve internet teknolojilerini tartismak gibi bir bilgi yayilimini hedeflerler. Bu yuzden buradaki her sey egitim amacli desek yeridir herhalde

Ote yandan Discord sadece erisim engeli yedi. Erisim engelinin olmasi o uygulamanin yasadisi oldugu anlamina gelmez. Discord'un erisim engeli yeme sebebini biliyoruz hepimiz, o malum olaydi. Onun disinda Discord'un kendisinde yasadisi bir seyin olmasi soz konusu degil. Sadece Discord'u kullanan belli bir kitle kotu bir amacla kullaniyor ve devlet bunun onunu almak icin erisim engeli getiriyor.

Öncelikle, erişim engeli getirilmiş bir platform hakkında konuşmak, o platform hakkında konu açmak suç değil. Suç olsaydı bu soruyu sorduğun için senin hakkında da soruşturma ve devamında kovuşturma yürütülürdü mesela.

Diğer bir husus ise, suçlarda ve cezalarda kanunilik ilkesi gereği bir eylemin suç olabilmesi için o eylemin bir kanunda suç olarak tanımlanması gerekir. Gerek Türk Ceza Kanununda gerekse de başka kanunlarda "Erişime Kapatılmış Siteye Girmek" veya buna benzer bir suç tanımlanmamıştır. Kanunlarda suç olarak tanımlanmamış bir eylem sebebiyle de kişilere ceza verilemez.

Ayrıca suç olmayan şey sadece erişim engeli uygulanmış sitelere girmek değil. Aynı zamanda VPN vb. uygulamaları kullanmak da günümüz kanunlarına göre suç değil. VPN ve benzeri uygulamaları kullanmanın suç olmaması sebebi yine yukarıda bahsettiğim sebepten dolayı. Yani kanunlarda bu uygulamaları kullanmanın suç olduğuna dair bir düzenleme yok.

Sonuç olarak erişim engeli getirilmiş bir site hakkında konuşmak, o site hakkında konu açmak/mesaj yazmak, o siteye giriş yapmak, o siteye giriş yaparken VPN ve benzeri uygulamalar kullanmak, o siteye giriş için kullanılabilecek VPN ve benzeri uygulamalar hakkında konu açmak/mesaj yazmak veya görsel içerik hazırlamak suç değil.

Ancak dikkat edin. Yukarıda saydığım şeylerin suç olmadığını belirtiyorum sadece. Yoksa erişim engeli getirilmiş bir siteye girdikten sonra, o sitede yine kanunlarca suç olarak sayılmış eylemleri gerçekleştirmek elbette suçtur. Örneğin Discord'a girmek suç değil ama Discord üzerinden birine hakaret etmek, tehdit etmek vb. gibi eylemler elbette suçtur.

Çözüm
Oncelikle bu konularin onaylanmasi "teknik bilgi paylasimi" olarak nitelendirilebilir. Zira burasi bir sosyal forum. Boyle yerler teknik cozumler, yazilim tavsiyeleri ve internet teknolojilerini tartismak gibi bir bilgi yayilimini hedeflerler. Bu yuzden buradaki her sey egitim amacli desek yeridir herhalde

Ote yandan Discord sadece erisim engeli yedi. Erisim engelinin olmasi o uygulamanin yasadisi oldugu anlamina gelmez. Discord'un erisim engeli yeme sebebini biliyoruz hepimiz, o malum olaydi. Onun disinda Discord'un kendisinde yasadisi bir seyin olmasi soz konusu degil. Sadece Discord'u kullanan belli bir kitle kotu bir amacla kullaniyor ve devlet bunun onunu almak icin erisim engeli getiriyor.
Fakat erişim engeli yiyen bir yere girmeye çalışmak da yasak değil mi? Ülke genelinde engellenmiş bir şeyi yapmak istiyorsun. Bence bu birini dolandırmak gibi bir şey. Dolandırıcilikta yasak, ama teknik konular işte, siber dolandırıcılıkta teknik konu, bende konu açayım?

VPN zaten suç değil ama VPN kullanarak yasaklanmış sitelere girmen veya uygulamaya girmen suç. Bu mutlak suretle oluyor ve değiştirilemez. Her ne kadar VPN ile yasaklı sitelere girenler ceza almasa bile. Çünkü hangi birini yakalayacaksın değil mi?

Discord'a girmekte bunun gibi bir şey. VPN kullanmak suç değil, VPN kullanıp yasaklı iceriklere girmek suç.

Fakat erişim engeli yiyen bir yere girmeye çalışmak da yasak değil mi? Ülke genelinde engellenmiş bir şeyi yapmak istiyorsun. Bence bu birini dolandırmak gibi bir şey. Dolandırıcilikta yasak, ama teknik konular işte, siber dolandırıcılıkta teknik konu, bende konu açayım?

VPN zaten suç değil ama VPN kullanarak yasaklanmış sitelere girmen veya uygulamaya girmen suç. Bu mutlak suretle oluyor ve değiştirilemez. Her ne kadar VPN ile yasaklı sitelere girenler ceza almasa bile. Çünkü hangi birini yakalayacaksın değil mi?

Discord'a girmekte bunun gibi bir şey. VPN kullanmak suç değil, VPN kullanıp yasaklı iceriklere girmek suç.
Bana hangi kanun maddesine göre suç olduğunu söyler misin? :)

Bilsem bu foruma sormazdım herhalde. Fikrimi paylaşıyorum bende aslını öğrenmeye çalışıyorum.
Yahu madem bilmiyorsun ve konu açıp soruyorsun, biz de bildiğimiz için sana anlatmamıza rağmen neden "VPN kullanarak yasaklanmış sitelere girmen veya uygulamaya girmen suç." diye kesin bir yargı içeren cümleler kuruyorsun? Hem bilmiyorum diyorsun hem de biliyormuş gibi kendi sorunu kendin cevaplandırmaya çalışıyorsun. Yazdığın şeyleri okuyabiliyor veya okuduğun şeyleri anlayabiliyor musun?

Ah ulan ah. Belki de 1 asir degil de 2 asir once Cumhuriyet'i ilan edebilmis olsa belki de boyle dusunmezdiniz. Simdi bunu tartismak da ayri bir konunun basligi ama kisaca soylemek gerekirse Osmanli'nin yan etkilerini malesefki halkimizda yogun bir sekilde gozlemlemek mumkun. Turkiye adi ustunde bir cumhuriyettir. Demokratik bir sekilde yonetilen, kagit ustunde bir hukuk devletidir. Her ne kadar bu dedigime katilmasaniz dahi resmi olarak boyle gecmektedir. Ve boyle bir ulkede, boyle bir yonetim seklinde, devlet ve hukumet asla ama asla halkin ustunde degildir. Hiyerarsik bir sekilde duruma bakacak olursak halk daima en tepededir. Bu devlet halkin vergisiyle ayakta kalir. Cok kabaca bir ornek vermem gerekirse devleti halkin kolesi gibi bir benzetme yapilabilir. Halk bu devlet ve hukumet kimlerden olusacak kendileri oylayarak karar verir, vergi adi altinda onlara odeme yapar ve bunun karsiliginda devlet, halkin birligini ve duzenini saglar. Simdi ne alaka diyeceksiniz ama asil mesele tam da burada basliyor. Burada onemli olan sey halkin ozgurlugudur. Burada Discord'a getirilen sey erisim engelidir. Halkin belirli bir kismi bu uygulamada gercekten yasadisi illegal isler dondurdugu icin, devlet bunun onunu almak icin halkin o uygulamaya erismesini kisitladi. Ve bu aralikta Discord yetkilileri ile gorusup sorunu cozmeye calisiyorlar. Sadece kesin bir sonuc ortaya cikana kadar halkin mumkun oldugu kadar o uygulamadan uzak durmasini istiyorlar. Eger ki bu erisim engelini asmak suc olsaydi, bu buyuk bir skandala sebep olurdu. Zira bu uygulamayi insanlar daha cok sosyallesmek icin kullaniyorlar. Sirf bir grup haddini bilmez birileri orada suc isledi diye bu uygulamayi kullanmayi yasadisi bir hale getirmek diger sucsuz insanlari da suclamaya girer. Bir grup suc islemek icin bu uygulamayi kullandi diye onu kullanmayi yasadisi hale getirmek diger normal bir sekilde sosyallesmek icin kullanan insanlarin ozgurlugunu elinden almak demek. Bir grubun isledigi suctan tum halk sorumlu tutulamaz.

Tum bunlar bir yana, bir seyin suc olup olmadigini, ceza alip almayacagi Turk Ceza Kanunu'na baglidir. Ve bu bahsettiginiz soz konusu mevzu bir suc degil, zira TCK'da boyle bir sey yazmiyor. E devlet de baskanin babasinin mali olmadigina gore, halk da devletin kolesi olmadigina gore, devlet de kafasina gore bu tur islerde ceza kesemez.

Yahu madem bilmiyorsun ve konu açıp soruyorsun, biz de bildiğimiz için sana anlatmamıza rağmen neden "VPN kullanarak yasaklanmış sitelere girmen veya uygulamaya girmen suç." diye kesin bir yargı içeren cümleler kuruyorsun? Hem bilmiyorum diyorsun hem de biliyormuş gibi kendi sorunu kendin cevaplandırmaya çalışıyorsun. Yazdığın şeyleri okuyabiliyor veya okuduğun şeyleri anlayabiliyor musun?
Bence anlayamayn kisi arkadas degil, sizsiniz. Arkadasa kalirsa VPN kullanip yasaklanmis sitelere girmek suc imis. O yuzden niye boyle konular buralarda onaylaniyor merak etmis. Anlatacaksaniz adam akilli anlatin, yoksa hic yazmayin direkt gecin.

...Anlatacaksaniz adam akıllı anlatin, yoksa hiç yazmayin direkt geçin.
Sana da okumayı tavsiye ederim:

Ben okuduğum hiçbir yerde "bana göre" veya "bence" gibi bir ifade göremiyorum. Sen görebiliyor musun? Hatta "Bu mutlak suretle oluyor ve değiştirilemez." bile demiş mesajda. Hiç "arkadaşa kalırsa" denilebilecek bir cevap değil.

Üstelik aynı mesajda önce sana cevap verirken bu şekilde bir cümle kurmasına rağmen, bana cevap verirken yukarıdaki gibi cümleler kuruyor. Okumadan karşılık verme:

Fakat erişim engeli yiyen bir yere girmeye çalışmak da yasak değil mi?

Son düzenleme:
Sana da okumayı tavsiye ederim:

Ben okuduğum hiçbir yerde "bana göre" veya "bence" gibi bir ifade göremiyorum. Sen görebiliyor musun? Hatta "Bu mutlak suretle oluyor ve değiştirilemez." bile demiş mesajda. Hiç "arkadaşa kalırsa" denilebilecek bir cevap değil.

Üstelik aynı mesajda önce sana cevap verirken bu şekilde bir cümle kurmasına rağmen, bana cevap verirken yukarıdaki gibi cümleler kuruyor. Okumadan karşılık verme:
En sonda yazdığım sey bir soru.

Mutlak olarak demek istediğim cezaların ve suçların kanunlarda direkt olarak belli olması yani temelde degistirelemez olması. Fakat boyle bir kanun yokmus bilmiyordum.

3. ise bir insanla konusurken yazdigini anlayabiliyor musun veya okudugunu anlayabiliyor musun denmez. Aciklamayi bariz yaparsın olur biter. Sokakta degilsin, herkes esit burada. Narsistligin lüzumu yok.