Güç meselesi olduğunu sanmıyorum. Kullanıcılar cezalara ve devlete destek verdiği için yasalar uygulanabiliyor hocam.
Çok fazla kullanıcısı olan bir market olduğu ve vergileri orada ödedikleri için cidden etkili oluyor. Mecburen uymak zorunda kalıyorlar. Yine de devletlerin güçlü olmasının bir önemi var. Bu ülkeler tarafından yaptırıma uğramak istemeyen ülkeler ve şirketler, onlara destek vermek zorunda kalıyor. Saçma bir yasa geçse ya da tutuklama kararı olsa bile durum aynı oluyor.
Devlet ile halk bir ağız olursa sorun olacağını sanmıyorum.
Diğer ülkeler ile uyum olursa ve halk da desteklerse gerçekten etkili olur. Suçlu tespit edildiğinde bile genellikle başka ülkede diye dokunmak mümkün olmuyor.

Discord ve Telegram, güzel uygulamalar olsa da iğrenç içerik dolu. Tehdit mesajları, çocuklarla alakalı uygunsuz içerikler ile habercilik amacıyla paylaşılmayan ve propaganda amaçlı kafa kesme videoları gibi binlercesi var. Yapay zeka ile belki ufak bir önlem alınabilir ama gizlilik sorunu yaratacaktır. Şirketlerin ve devletlerin baş edemeyeceği kadar iğrenç insan bulunuyor. Bir siteyi IP adresi vermedi diye engellemekle de bu sorun çözülmüyor. Aksine daha gizli bir şekilde takılabiliyorlar.

Şu ülkede bir şeylerin çözümünün onu yasaklamak olmadığını ne zaman anlayacaklar. Yapan her yerden yapar. Yapanları bulup işi kökten çözmek yerine üşendiklerinden tuşa basıp uygulama yasaklıyorlar.
Yapanları bulmak için bilgi istiyorlar zaten. Uygulamalar işbirliği yapmak ZORUNDA. Yok öyle özgürlüktü, özel hayatın gizliliğiydi saçmalıklarını bıraksınlar. Pislik yuvalarına döndürmeleri bile onları suçlu yapıyor aslında. Normalde bunların olmasına onların izin vermemesi ve o kişileri o platformlardan uzaklaştırmaları gerekiyor. Ama bir şekilde izin veriyor gibi görünüyorlar.

Yapan her yerde yapamasın diye zaten bu platformlara baskı oluşturabilmek lazım. Sadece yasaklamak tabi bir çözüm değil ama onların işbirliği yapmaması zaten bana göre bir suç olması gerekiyor.

Gerçek dünyayı sanal dünyaya taşımamız gerekiyor. Yasalar neyse orada da uygulanabilmeli. İnsanlar fazla özgürlüğü hak etmiyorlar. Suç varsa her yere girilebilmeli.

Dünya iyi bir yer olsaydı zaten bütün ülkeler aynı konularda birleşebilirdi. Ama maalesef öyle olmuyor.

Niye erişim engeli gelsin ki? Zaten log verileri paylaştılar ve Discord'un gizlilik politikası ile istismar konularına dair açıklamaları mevcut.

Screenshot_20241007_112654_Chrome.webp

Tekrar soruyorum, neden erişim engeli gelsin ki? Discord verileri zaten paylaşılıyor, eğer paylaşmasaydı o zaman erişim engeli gelebilirdi. Ayrıca, bakan bu konuda hiç bilgi sahibi değil gibi, çünkü daha dün Discord'a referansla üye olunuyormuş gibi bir açıklama yaptı. Koskoca bakan olmuş ama cahil kalmış. 😀

Demek ki bir şeyler eksik veya zaten düzgün bakanlarımız olsaydı bu durumda olmazdık.