Merhaba,

SSD veya HDD'ye bulaşan kalıcı virüsler var mıdır? Örneğin, diski değiştirmeden temizlenemeyen virüsler mevcut mu? Böyle bir şey gerçekten mümkün mü?

Hatta şöyle bir iddia da duydum: Bir hacker veya cracker'ın, bizim ruhumuz bile duymadan bilgisayarımıza kendi verilerini yükleyebildiği ve ihtiyaç duyduğunda bunları geri alabildiği söyleniyor. Yani tabiri caizse "bilgisayarından bana biraz yer ayır, lazım olunca alır kullanırım" mantığıyla çalışan bir sistem... Bu iddia doğru mu?

İyi Sosyaller.

Teorik olarak var, pratikte oldukca ekstrem senaryolar.

Disklerin controller ve firmware'leri bulunur. Dosya sistemi bu firmware'in uzerinde calisir. Firmware, standart format sirasinda degismez.

Yani bir saldirgan diskin firmware'ini degistirmeyi basarirsa, isletim sistemini defalarca kez yeniden kursan da, tum bolumleri silsen de zararli gitmeyebilir. Cunku format yalnizca kullanici verisini siler, diskin kendi kontrol yazilimina dokunmaz.

Sadece merak acisindan sorduysan dedigim gibi, boyle ekstrem teknikler var.

Standart bir kullaniciyim ve bana denk gelir mi diye soruyorsan; Rastgele yolda giderken kafana kus pisleme ihtimali kat kat daha yuksek.