Makaleler
13
Yer
Bolu Dağı Tüneli
Selamlar,

Diskleri yeni olan aracımda yüksek hızlarda (180-190) frene bastığımda bir titreme hissettim. Bu önceden yoktu gibi. Hatta şiddetli olursa o noktada direksiyonu bile etkiliyor frene bastigimda. Diskin yamulmus olabileceğini düşünüyorum.

Disk neden yamulmus olabilir sizce? Montaj hatasi mi yoksa sicakken soguk bir suyun temas etmesiyle mi yamuldu acaba?

Yamuksa da tornaya gitmesi mantikli mi? Su ana kadar hiç tornaya gondermedim herhangi bir diski, guvenemezdim. Simdi yesyeni olduğu için çöpe atmaya da kıyamıyor insan.

Disk yamuk değilse de neden ötürü olabilir, poryalardan ötürü olabilir mi?

Son düzenleme:
Uzun yoldan sonra ya da motor sıcakken yıkama yapılırsa disk ve teker kısmına su tutulmaz şişme yapar yolda sekiz çizer. Eskiden yaygındı ama şu an o sorun çok yaşanmıyor yeni diskler de Bala'ta artıklarını temizlemek için spirel zımpara ya da torna işlemi yapılıyor.
Büyük bir hata varsa hatayı kapatmak için torna işlemi yapılmaz tekrar sıcakken ıslanıp daha büyük sorunlara yer açabilir. Tek tamirciye bağlı kalma, örnek olarak; servise gittiysen firenciye git onunlada yetinme işi bilen rot balanscıya danış rot kolu ve aks başlığını da gözden geçir en son duruma göre karar verirsin.

Yokuş aşağı serbest bırakın aracı, 100'ü geçtiğinizde de frenleme titreme yapıyor ise disk veya balata işaret veriyor. Düzgün yapılır ise tornanın olumsuz bir etkisi yok; benim ön diskler geçen sene mart ayında tornalandı, 1 senedir sorunsuz.

Servise gittiysen frenciye git onunla da yetinme, işi bilen rot balanscıya danış rot kolu ve aks başlığını da gözden geçir en son duruma göre karar verirsin.
Değerli tavsiyeleriniz için çok teşekkür ediyorum.
Yokuş aşağı serbest bırakın aracı, 100ü geçtiğinizde de frenleme titreme yapıyor ise disk veya balata işaret veriyor.
Balatalar oldukça yeni, mümkün olduğunca kompresyon freni yapıyorum. Dediğinizi deneyeceğim, tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Disk ve balataların soğuması için en az 15-20 dakika beklemek lazım. Sıcak olduğu zaman tazyikli su yamultabilir evet diskleri. Yani tornaya uygunsa verilebilir ama benim çok tercih ettiğim bir yöntem değil. Atıyorum, sıfırını alıyorum genelde. Ama çok yeni dedin, kurtarılabilir de torna ile disk. Tabii sorun diskte ise. Rot ne zaman yaptırdın en son? Yıllık yaptırıyor musun? Lastik değiştirmiyorsan yıllık balans da fayda sağlar.

86-87 bin bakımında yapılmıştı. Şu an 94 bine geldi diyeyim hocam. Balans da aynı şekilde. Daha çok frene bastigimda geldiği için bunlardan şüphe etmedim, fayda var kontrol ettirmende diyorsan onlara da baktirayim.

Şu ana kadar ben de hiç torna tavsiye etmedim veya yaptırmadım ama diskler 7-8 bin kilometrelik olunca. 5 bin kilometresi de uzun yolda yapıldı yani, tertemiz anlayacağınız.

86-87 bin bakımında yapılmıştı. Şu an 94 bine geldi diyeyim hocam. Balans da aynı şekilde. Daha çok frene bastigimda geldiği için bunlardan şüphe etmedim, fayda var kontrol ettirmende diyorsan onlara da baktirayim.

Şu ana kadar ben de hiç torna tavsiye etmedim veya yaptırmadım ama diskler 7-8 bin kilometrelik olunca. 5 bin kilometresi de uzun yolda yapıldı yani, tertemiz anlayacağınız.

Disklerin ne marka? Muadili ürünlerde de kalite problemleri olabiliyor. Şimdi birden fazla ihtimal olduğu için ben de net teşhis koyamadım o yüzden alternatiflerine bakıyorum.

Kullandığın yollar çok bozuk ise o da hızlandırıyor ayarları bozmayı. Bir de senin araçta b segment sertliği var biliyorsun.

Bijonlarını da bir kontrol ettir derim, dengeli mi sıkamadılar acaba torkunu alıp.

@Eagles, Mobis olması lazım hocam. Genuine Parts. Servis ürünü yani.

B segmenti sertliği konusunda haklısınız, Rio da süspansiyonlarının sert ama sportif olmasıyla biliniyor.

Torkunu alma işini yaptıklarını hiç zannetmiyorum, kontrol ettirmek lazım. Değerli yanıtlarınız için teşekkürler.

@Eagles, Mobis olması lazım hocam. Genuine Parts. Servis ürünü yani.

B segmenti sertliği konusunda haklısınız, Rio da süspansiyonlarının sert ama sportif olmasıyla biliniyor.

Torkunu alma işini yaptıklarını hiç zannetmiyorum, kontrol ettirmek lazım. Değerli yanıtlarınız için teşekkürler.

Orijinal ürün diye biliyorum ben de, kalitesiz disk de değil seninkiler. Gerekirse alt takım kontrolü de yaptır derim.