Bedava pil rehberine hoş geldin. Küçük çaplı elektronik projelerinizi taşınabilir hale getirmek için şarj edilebilir lityum pillere ihtiyaç duyuyoruz ve bugün çok sayıda tüketim malzemesi aslında bu tür pillerle gelip kısa sürede çöp kutusuna gidiyor. Bu rehberin sonunda ‘çöpten’ elde edeceğimiz pil sadece bedava olmayacak, elektronik atıkları yeniden amaçlandırarak dünya için de görece faydalı bir şey yapmış olacağız.

Bu rehber elektronik konusunda yazdığım ilk makale. Çok fazla detaya girmeyeceğim ve hemen kullanmaya hazır bir şey de elde etmeyeceğiz. Aslında bu rehberin asıl amacı biraz tepki ölçmek. Eğer forumda bu tip DIY, yeniden amaçlandırma ve geri dönüşüm projelerine ilgi duyanlar varsa hem bu rehberin devamını getirmeyi hem de benzer rehberler yazmayı, yazılmasını teşvik etmeyi amaçlıyorum.

Sorumluluk Reddi:

Bu proje en azından temel düzeyde elektrik bilgisi ve el yatkınlığı gerektirir. Güçlü olmasa da patlayıcı özelliği olan bir parça ile uğraşıyoruz. Bu rehberde tarif edilen işlemler yaralanma, maddi hasar ve yangın riskleri içerir. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız bulaşmamanızı tavsiye ederim. Oluşabilecek olumsuzlukların hiçbirinden ben sorumlu değilim. Kendi riskinizi alın.

Kullan-at elektronik sigaralar giderek yaygınlaşıyorlar. Bu cihazlar esasında birer elektronik alet ve içinde sensörler, elektronik devreler ve elbette pil barındırıyor. Bana sorarsanız aşırı mühendislik. İçindeki likit bittiği zaman pratikte birer ‘çöp’ oluyorlar. Kendiniz kullanmasanız bile (bana kalırsa zaten kullanmayın) etrafınızda bunları kullanan birisi illa ki vardır. Yani maliyeti 0 TL. Bu rehber fikri de zaten bir arkadaşımın biten kulan-at elektronik sigarasını evimde bırakması ile ortaya çıktı.

Benim bu yöntemle elde ettiğim 405wH kapasiteli bir lityum-polimer pildi. Modelden modele değişiyordur. Elbette bunları seri/paralel bağlayarak istediğiniz biçimde ölçekleyebilirsiniz. Ne de olsa pil bedava.

Alet şu şekilde:
1714420183982.webp

Detay:
Sanırım bu piyasada yaygın olan bir model, rehber bu model üzerinden ilerleyecek ama başka marka ve modeller için de benzer adımlar uygulanabilir.

Vozol marka bu cihaz sadece pil değil bir adet USB Type-C şarj devresi ve bir adet LCD ekranla geliyor. Yani zaten bedava olan pilimizin üstüne promosyonu var. LCD ekran; pil ve likit seviyesi ile şarj durumunu gösteriyor. Ekran sürekli açık kalmıyor, içindeki bir tür basınç/hareket sensörü sayesinde sadece ‘fırt aldığınızda’, cihazı sertçe sallandığında ya da şarj esnasında çalışıyor.

Adım 1: Açıp içine bakalım

Elimdeki modelde aşağıdaki resimde görüleceği gibi bir alt kapak iki adet tırnak ile dışarıdan gövdeye tutunuyor. Tırnaklar şarj soketinin bulunduğu tarafta. İki tırnak da orta kısımda içeriden kapağı tutuyor. Bu nedenle açmak için iki tarafı da birden fazla kez bıçak ya da tornavida yardımı ile gövdeyi yukarıdan aşağı doğru esneterek kapağı tırnaklardan kurtarmalıyız.

1714421381992.webp

Gördüğünüz gibi açarken biraz zorladı. Eğer kapağı parçalamadan çıkarmayı başarırsanız pamuk haznesini çıkartıp yerine minik bir devre yerleştirerek kutunun kendisini de proje kutusu olarak kullanabilirsiniz. Bir Arduino Micro büyük gelecektir ama boyutu uygun bir esp32 çip vs. bulunabilir.

Alt kapağı söktükten sonra ağız kısmından bir kürdan yardımı ile ittirerek tüm malzemeleri dışarıya çıkaracağız.
1714421593149.webp

Detay:
Eğer amacınız sadece cihazı söküp likit doldurarak yeniden amacına uygun olarak kullanmaksa yukarıdan ittirmek yerine aşağı kısımdan yavaşça çekmenizi tavsiye ederim. Bunun için Type-C yuvasına bir kablo takarak destek alabilirsiniz. Yukarıdan ittirme işlemi likit haznesine zarar verebilir.

Elektronik sigarayı söktüğümde karşıma çıkan durum aşağıdaki gibiydi:

1714421686795.webp

Adım 2: Elimizde ne var?

Cihazın içinde bir likit haznesi, haznenin içine sokulmuş bir bobin, pil ve ekran yapıştırılmış ufak bir devre kartı var. Pil karta güzelce bağlanmış. Devre kartı içerisine gömülmüş basınç sensörü aktif olduğunda bobine elektrik veriyor ve ekranı çalıştırıyor. Pili altındaki şok emici parçadan ayırarak kullanıma hazır hale getiriyoruz.

Bu rehberdeki adımları uygularken kısa devre yaptırma ihtimali yok gibi bir şey. Yine de eğer pil kablolarını keserek şarj devresinden ayırmak isterseniz kabloları tek tek kesmeyi tavsiye ederim.

Ölçüm sırasında pil yüzde 50 doluydu.

Eğer bu Kırmızı ve beyaz kabloları sökmeden ya da yeniden lehimleyerek kullanmaya devam ederseniz pili Type-c ile şarj edebilir, şarj ettiğiniz sırada doluluk oranını ekranda görebilirsiniz.

1714422031660.webp

(Devre kartını projemize güç vermek için kullanmak da mümkün ama o da artık başka bir rehberin konusu olsun. :))

İşte bedava pil:

1714422332979.webp

Dosya Ekleri

• 1714421344555.webp
    1714421344555.webp
    42,1 KB · Görüntüleme: 150
Son düzenleyen: Moderatör:
Etrafımdaki çoğu kişi nadiren yenisini alıyor. Genelde likitini ve pamuğunu değiştirip tekrar tekrar kullanıyor. Yine de güzel rehber.

Eline sağlık, son derece mantıklı bir kullanım olmuş.

Etrafımdaki çoğu kişi nadiren yenisini alıyor. Genelde likitini ve pamuğunu değiştirip tekrar tekrar kullanıyor. Yine de güzel rehber.

Maalesef vizyonsuz kaynayan bir ülkede yer alıyoruz, normal. Bunlarda ömrü bittikten sonra yenisini bulmak en mantıklı seçenek. Sonra "Pamuğu çok hızlı yanıyor" diye etrafta geziyorlar.

İyi de bunu içen ergenler kullanıp atmıyorlar, yeniden doldurup mod cihaz gibi uzun süre kullanıyorlar. İyice eskiyip yananları da muhtemelen çöpe sallıyorlardır, tanıdık içen yoksa elde etmesi zor, çöp mü karıştıralım?

Maalesef vizyonsuz kaynayan bir ülkede yer alıyoruz, normal. Bunlarda ömrü bittikten sonra yenisini bulmak en mantıklı seçenek. Sonra "Pamuğu çok hızlı yanıyor" diye etrafta geziyorlar.

Kullan at vape zaten Amerika Avrupa pazarına hitap eden pahalı bir alet. Bizim gibi 3. Dünya ülkesi vatandaşlarına uygun değil.

Değişebilir hatta sarılabilir coilli, pil yuvalı güçlü bir mod alsalar çok daha uyguna içerler ama internetten görüp özendikleri için muhtemelen böyle cihazların var olduğunu bile bilmiyorlar.

İyi de bunu içen ergenler kullanıp atmıyorlar, yeniden doldurup mod cihaz gibi uzun süre kullanıyorlar. İyice eskiyip yananları da muhtemelen çöpe sallıyorlardır, tanıdık içen yoksa elde etmesi zor, çöp mü karıştıralım?

Orasını bilmiyorum ben daha önce hiç elektronik sigara kullanmadım. Pil meselesini fark ettiğimde etrafımı bi yokladım bazı insanlar biten cihazları biriktiriyormuş meğer. 20’ye yakın buldum, almak üzere sözleştim. Bazısı yeniden doldurmakla uğraşmıyor ya da bunun yapılabildiğini bilmiyor. Özellikle eli tornavida tutmayan, kendi ampulunu bile değiştirmeyen arkadaşlara sormakta fayda var.