DSR ile mi yoksa DLDSR?
DSR ile mi yoksa DLDSR?
DLDSR yapay zeka ile 4K'ya yükseltme teknolojisidir. Ancak LS dual gpu discordu bana gerçek anlamda 4K'ya yükseltmemi söyledi. Ben de mecbur 4K çözünürlüğüne yükselttim. Ancak DLDSR'i kullanıyorum, video için 4K'ya yükseltmek zorundaydım. DLDSR daha az işlem gücü harcadığı için 400'ün üzerinde fps alıyorum. İngilizce çektiğim videoyu izleyebilirsin.
Monitörüm RTX 3060'a bağlı bu sayede NVIDIA yazılımı aracılığıyla DSR'yi aktif ediyorum. Oradan dikkat et en yüksek seçenek olanı işaretleyeceksin.
Her ekran kartını benim yaptığım şekilde kullanabilirsin ancak 5090 alman biraz overkill olur diye düşünüyorum.yani 500 Hz'den fazla monitörün varsa almak mantıklı olabilir. 3090'ın yanında PCI-e gen5 sürümüne sahip bir ekran kartı alman lazım çünkü render için yeterli veriyolu bilgi alışveriş hızı lazım o da en az 64GB/sn ki bu da sadece AMD'nin 90 serisi ve NVIDIA'nın 50 serisinde bulunuyor. Kendi bütçenize göre hesaplayıp kararı sizin vermeniz gerekiyor ve anakartınızın da iki ekran kartı slotu takınca ikisini de 8xgen5 ve 8xgen4 çalıştırması gerektiğini unutmayın işlemcinizi de yazar mısınız belki 2'li PCI-e konfigrasyonunu desteklemiyor olabilir.
Anakartın sanırım şu; Asus Rog Strix b550-f gaming. Bu durumda PCIe x16 slotları şu şekilde:Biri gen 4 diğeri gen 3 ASUS B550F. İşlemcim 5950X. Blender'dan çizim yapıyorum. 3D işleri oluyor.
Monitörüm vasat 2K VA panel Samsung'un.
Anakartın sanırım şu; ASUS ROG STRIX B550-F gaming. Bu durumda PCI-e X16 slotları şu şekilde:
Expansion slots.
AMD Ryzen 5000 and 3000 series/ 5000 and 4000 g-series desktop processors.
1 X PCI-e 4.0 X16 safeslot (supports X16 mode)
AMD B550 chipset.
1 X PCI-e 3.0 X16 slot (supports X4 mode)*
3 X PCI-e 3.0 X1.
*Share bandwidth with PCI-e3.0 X1_1, PCI-e3.0 X1_2, PCI-e3.0 X1_3.
Bu şu anlama geliyor 1 slot gen4 olarak 16 hat kadar hat işlemciyle doğrudan veri alışverişi yapacak şekilde destekliyor. Diğer slot ise chipset üzerinde sadece 4 hat kadar destekliyor yani sizin anakartınızın 2. slotunu kullanmanın hiçbir anlamı yok çünkü halihazırda arada chipset olduğu için daha fazla gecikmeye sebep olacak. Bunu yerine M.2 slotlarını dönüştürücüyle kullanmak gerek:
Storage.
AMD Ryzen 5000 and 3000 series/ 5000 and 4000 g-series desktop processors.
M.2_1 slot (key m), type 2242/2260/2280/22110 (supports PCI-e 4.0 X4 & SATA modes)
AMD B550 chipset:
M.2_2 slot (key m), type 2242/2260/2280/22110 (supports PCI-e 3.0 X4 & SATA modes)*
6 X SATA 6Gb/s ports.
Support RAID 0, 1, 10.
* When the m. 2_2 socket 3 is populated, SATA6G_5/6 ports will be disabled.
İşlemciyle doğrudan veri alışverişi yapan M.2 slotun var bu slotu dönüşütürücü yardımıyla kullanacaksın. Böylece 4xgen4 hızıyla yani 2K ya yetecek hızda kare oluşturabilirsin ki bu da 16GB/s yapar.
İşlemcin ise şu kadar hat destekliyor: PCI-Express: Gen 4, 20 lanes (CPU only). İnternetten konfigrasyonuna baktım 16X+4X ya da 8X+8X+4X hatlarını destekliyor ki zaten senin anakartında bir önemi yok. Sen SSD için kullanılacak hat olan 4X'i kullanabilirsin.
Dediğim gibi anakartın 2.slotunu chipset kontrol ediyor yani ona takarsan işlemciyle ekrankartı arasındaki veri alışverişinin arasında chipset olacak ki bu da gecikmeye sebep olur. Bu arada 5090 alırsan 16xGen4 çalışacak çünkü işlemcin ve anakartın Gen5 desteklemiyor.5090 alırsam ilk slota takarım 3090'ı da ikinci slota diye düşünüyorum.
Dediğim gibi anakartın 2.slotunu chipset kontrol ediyor yani ona takarsan işlemciyle ekran kartı arasındaki veri alışverişinin arasında chipset olacak ki bu da gecikmeye sebep olur. Bu arada 5090 alırsan 16XGEN4 çalışacak çünkü işlemcin ve anakartın gen5 desteklemiyor.
Evet farkındayım oyunlarda çok farkı olmuyor ancak iş render kısmında nasıl olur bilmiyorum.
Çok teşekkür ederim aslında ilk videom İngilizceydi ancak Türkler anlamadığı için Türkçe çektim. Edit konusunda pek bilgim yok maalesef böyle devam bir süre.
Tabii olabilir, ancak şunu videoda da belirttim burada da belirteyim. RTX 5090 gen5 PCI-e arayüzü sürümüne sahip bu yüzden en iyi anakartla bile maalesef GEN5x8 çalışacak 3090 ise gen4 sürümüne sahip o da GEN4x8 çalışacak benim tavsiyem 3090'ı satıp yerine 9060XT alman daha faydalı olur kare oluşturmak için.
Merak etme sen de çalışmaya başlayınca kendine iyi bir sistem alırsın hatta gençliğinin keyfine bak. Hayat gençken daha eğlenceli yaşlanınca hiçbir şey zevk vermiyor maalesef.
Oyunlarda da oluyor aslında ancak şu anki oyunlar ağır değil. Bence sen bu anakarta 5090 alma ama alacaksan yavaş yavaş sistemini güncelle. Mesela işlemcin gen5 desteklememesi çok kötü ki en son seviye işlemci. Onun yenisini alman lazım anakartınında değişmesi lazım. Bana soracak olursan ve FPS takıntılı değilsen anakarta mod yap gitsin, 4xgen4 zaten 2K için yeterli. Yanına al bir 3060 ikinci el olandan ucuza sana framegen için yeterli gelir.