Makaleler
13
Yer
İstanbul
Herkese iyi sosyaller,

Bugün, Amazon üzerinden peşin fiyatına 9 taksit ile aldığım bu ekran kartını inceleyeceğim, iyi okumalar.

Kutu Açılışı ve İlk İzlenim

Kutuyu ilk açtığımızda, bizi direkt karton bir kutu karşılıyor. Bu kutuyu açtığımızda; bir adet ekran kartı ve bir adet 3 pin ARGB kablosu çıkıyor. Kullandığınız anakartta ARGB girişi yoksa bile sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz ARGB aydınlatmayı. Ondan sonra bir adet hiç okumadığımız, direkt fırlattığımız kullanma kılavuzu çıkıyor. Resimleri alt kısma ekliyorum. Kargo ilk geldiğinde çektim fotoğrafları, bu yüzden yatağın üstündeyken çektim, kusura bakmayınız.

WhatsApp Image 2026-01-09 at 17.56.54 (1).webp
WhatsApp Image 2026-01-09 at 17.56.54 (2).webp

Genel Tasarım​

Pulse modeli siyah, Pure modeli beyaz renkte. Aralarındaki bir diğer fark, Pure modelinde ARGB aydınlatma bulunması, Pulse'da, yani siyah olanda ARGB aydınlatma yok. Ben kasam beyaz olduğu ve taksit fırsatları daha iyi olduğu için Pure modelini tercih ettim. Pulse ve Pure'nin soğutma özellikleri aynıdır. 2 fanlı bir yapıya sahip, tek 1X8 pin istiyor sadece kart. Kartın kasa içi fotoğraflarını ekliyorum:

WhatsApp Image 2026-01-09 at 18.07.34.webp
WhatsApp Image 2026-01-09 at 18.07.39 (1).webp
WhatsApp Image 2026-01-09 at 18.07.39.webp

Soğutma Performansı​

Kart, fabrikasyon olarak PTM7950 kullanıyor, bu çok büyük bir artı. Furmark'ta ortalama 180W güç çekiyor, bu yüzden soğutması zor değil. Hotspot dereceleri gayet iyi, ve %40 fanda bile sesini duymuyorsunuz. PTM7950 kullandığı için, bellek sıcaklıklarında güzel bir sıcaklık yakalıyoruz, farkı burada hissediyoruz. Sapphire, blok üzerinde toplam 3 adet bakır boru kullanmış, böyle bir kart için rahatça yeterli bir sayı. Aşağıya 2 dakikalık Furmark testini ekliyorum.

Not: Test yapılırken, kasanın ön 3 fanı kapalı halde yapılmıştır. Sadece egzoz ve CPU fanı çalışmaktadır, ön 3 fan açılması halinde dereceler daha da düşecektir.
Kasa modeli: DK431, egzoz fan Thermalright TL-M12-WS-S.

Ekran görüntüsü 2026-01-09 182359.webp

Coil Whine

Bildiğiniz üzere; coil whine büyük olasılıkla şans işidir. Alacağınız en tepe model kartta bile başınıza gelebilir. Tekrar hatırlatalım; coil whine bir arıza değildir. Her neyse, benim kartımda coil whine hiç yok diyebilirim. Ne Furmark'ta, ne de oyunlarda böyle bir ses duymadım. Bu yönden şanslıyım açıkçası. Bir önceki kartım (XFX RX 6700) kendisinde coil whine sesi vardı. Kulaklık takmadığım ve internette gezindiğimde açıkçası biraz rahatsız ediyordu, bu yönden mutlu etti açıkçası.

Sapphire TriXX Uygulaması

Sapphire'in uygulamasında, ARGB ayarı, hotspot, GPU ve bellek sıcaklıkları gibi ayrıntıları görebiliyoruz. Uygulama çok sade, basit ve kullanışlı tasarlanmış. Bayağı beğendim açıkçası. Sapphire triXX boost adında bir bölüm var. Bu bölümde; render çözünürlüğü düşüyor, son görüntüyü yükseliyor. Bu sayede görüntüden biraz feragat edip FPS'te güzel bir artış edebiliyorsunuz ama, gerek var mı yok mu siz karar verin. Ben hiç ellemedim, benim için gerek yok. Uygulama içi görüntüler ekliyorum:

Ekran görüntüsü 2026-01-09 183627.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-09 183713.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-09 183617.webp

Bellek Bilgisi ve Genel Performans

Pure 16 GB modelinde, GDDR6 SK Hynix bellekler bulunmakta. Overclock yapılabilir fakat; ekran kartlarında overclockun işlemci kadar fark ettirmeyeceğini bilin. Ben 1080p 240 Hz monitörde kullanıyorum kartı. The Last of Us Part 2, Forza Horizon 4, Cyberpunk 2077 2077 gibi oyunlarda test ettim şu ana kadar. Yağ gibi akıyor, stutter, siyah ekran ve driver çökmesi gibi sorunlar olmadı. Wattman hatasında kullandığınız PSU'da aşırı önemli bu arada. FPS testlerini tek tek eklemeyeceğim, YouTube'de sayısız test var zaten.

Sonuç

Amazon üzerinden, peşin fiyatına 9 taksit ile 20.000 TL'te satın aldım. Bundan bir önceki kartım RX 6700 10 GB'dı, performans olarak sağlam bir fark oldu açıkçası. Değiştirmemdeki en büyük sebep; çip krizi. 32 GB RAM fiyatları ekran kartından daha pahalı resmen, ben bu krizin ekran kartlarına da vuracağını düşündüğüm için böyle bir geçiş yaptım. Karttan bayağı memnunum; gerek soğutma performansı, gerek tasarımı. Yakın fiyattaki bir diğer rakibi olan, Powercolor Reaper 2X ve AsRock Challanger modellerinden çok daha iyi. Almak isteyen arkadaşlar tereddütte kalmadan alabilir. Hiçbir sorun yaşamadım.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, iyi sosyaller.

Son düzenleme:
TriXX kullanmanı önermem, performans artışı olmadan sıcaklığı aşırı derecede arttırıyordu. 6600XT Nitro+ kartımda performans moduna alınca 64-65 derecede olan FurMark derecesi 75 üstüne çıkıyor arada ne watt ne FPS farkı vardı.

TriXX kullanmanı önermem, performans artışı olmadan sıcaklığı aşırı derecede arttırıyordu. 6600XT Nitro+ kartımda performans moduna alınca 64-65 derecede olan FurMark derecesi 75 üstüne çıkıyor arada ne watt ne FPS farkı vardı.
Ellemedim zaten, sadece RGB ayarlamak için kurdum.