TUGRAN

Becerikli
İyi sosyaller, bugün yeni topladığım sistem hakkında hem bilgilendirici hem de yaşadığım sorunları içeren bir inceleme paylaşmak istedim. Önceki sistemim, AMD Ryzen 5 7600X işlemci ve AMD Radeon RX 6700XT ekran kartından oluşuyordu. Bu sistemi uzun süre kullandıktan sonra, performans anlamında bazı sınırlamalara ulaştığımı fark ettim ve nihayetinde bu sistemi satıp, daha güçlü ve güncel bileşenlerden oluşan yeni bir sistem topladım. Yeni sistemimdeki bileşenlerin performansını merak ediyorsanız, yazımda her bir parçayı detaylıca ele alarak, yaşadığım deneyimleri de paylaşacağım.

1. AMD Ryzen 5 9600X işlemcisi: Düşük güç tüketimi, yüksek performans

Önceki işlemcim olan 7600X ile arasında sıcaklık dışında fazla bir fark yoktu, ancak yeni nesile geçmek istediğim için bu modeli tercih ettim. Kesinlikle fazlasıyla memnun kalacağınız bir işlemci. TDP değeri 65W veya 105W olarak ayarlanabiliyor. Bu sayede sıcaklıkları biraz daha düşürebiliyorum. 32 MB L3 ön belleği ise gayet yeterli. Tabii ki, 3D işlemciler kadar yüksek performans beklememek gerek.

2. Sapphire 7800XT Pure: Yüksek performanslı, beyaz, soğuk ve sessiz grafik kartı

Önceki ekran kartım, ASUS Dual 6700XT ile yeni ekran kartım arasında ciddi bir performans ve görsel fark var. Aslında gönlümden geçen, RX 9070'Ti, ancak bütçem buna el vermediği için mevcut modeli tercih ettim. Ekran kartını satın aldıktan sonra montajını yaptım ve maalesef korktuğum başıma geldi; inanılmaz bir coil whine (cw) sesiyle karşılaştım. Bayram dönemi olduğu için ürünü iade edemedim ve bayram sonuna kadar kullanmaya devam ettim. Bayramın bitmesinin ardından, ürünü Hepsiburada'ya geri yolladım ve değişim talep ettim. Ürünü bir gün içinde onayladılar ve ardından yeni ekran kartını gönderimi yapıldı. Ancak, yeni kartta da ufak bir cw sesi vardı. Bu durumu kabul ederek, artık bu şekilde kullanmaya devam etmeye karar verdim.

Kart, 2K çözünürlük için tüm oyunlarda yeterli bir performans sağlıyor. 4K çözünürlükte ise bazı oyunlarda biraz zorlanabilir, ancak genelde tatmin edici seviyede. Fanlarını ise gerçekten çok beğendim; tam yük altında olsalar da çıkardıkları ses oldukça az. Soğutma performansları ise gayet başarılı; sıcaklıkları düşük tutmak konusunda oldukça etkili olduklarını söyleyebilirim. Genel olarak, küçük bir cw sesi sorunu dışında, kartın performansı ve soğutma özellikleri beni tatmin etti.

3. ASRock B650M Pro RS: Yüksek performanslı anakart

Önceki kullandığım ASRock B650M riptide modelinden çok memnun kaldığım için, aynı marka ile devam etme kararı aldım. Yeni anakartımı seçerken, beyaz renkli olması benim için önemli bir etken oldu; gerçekten çok şık ve estetik bir görünüm sunuyor. Ayrıca, anakartın üzerinde bulunan ARGB LED aydınlatma, sisteme ekstra bir estetik katıyor ve gerçekten göze hoş görünüyor. Anakartta 3 adet M.2 yuvası bulunması, depolama açısından büyük bir esneklik sağlıyor. Bunun yanı sıra, USB girişleri de oldukça yüksek; hızlı veri transferi ve stabil bağlantı sağlıyor. Genel olarak, bu anakart hem görsel hem de teknik anlamda beklentilerimi fazlasıyla karşıladı.

4. Kioxia Exceria Pro lse SSD: Hızlı depolama çözümü

Fiyatı rakiplerine göre yaklaşık 1000 TL daha pahalı olmasına rağmen, DRAM olmasından dolayı tercih etmemin sebebiydi. Bu özellik, anakartın ömrünü ve hızını gerçekten artırıyor. Bu yüzden bu modeli tercih ettim ve kesinlikle aldığım performanstan memnun kaldım.

5. Patriot Viper Venom RGB 32 GB (2x16) RAM: Göz alıcı performans ve estetik

Tek sorun, bu ürünü Sinerji'den almış olmamdı :D. Yüksek profil şekilde üretildiği için, kule tipi soğutmanın fanını biraz yukarı kaldırmam gerekti. Performansına gelirsek EXPO desteği olduğu için tercih etmiştim ve performansından gayet memnunum. 6000 MHz CL30 hızında ayarladım ve bu ayarda oldukça stabil çalışıyor.

6. segotep Brave 750 PSU: Az bilinen F/P kralı

Yeğenim segotep Brave kasasını aldı ve içinde bulunan Brave 750W PSU'ya ihtiyacı olmadığı için ondan ben aldım. Bu PSU, yeni nesil ekran kartlarıyla uyumlu olarak direkt 5.1 çıkışı sunuyor ve birçok koruma özelliğine sahip. Ağırlığı gayet tatmin edici ve iç yapısı oldukça kaliteli ve sağlam duruyor. Hem performans hem de güvenlik açısından oldukça tatmin edici bir ürün.

7. Thermalright Phantom spirit 120 SE: Sessiz ve etkili soğutma

Bu Videoyu izledikten sonra direkt satın aldım.

8. XPG Defender Pro: Estetik abidesi​

3 yıl önce satın almıştım en ufacık bir sorun dahi hala yaşamadım.

Elimden geldiğince açıklayıcı olmaya çalıştım, bu benim ilk inceleme yazım olduğu için biraz acemice olabilir, kusura bakmayın. Ürünlerin fotoğraflarını incelemenizi tavsiye ederim.

Dosya Ekleri

• 1.webp
    1.webp
    1,7 MB · Görüntüleme: 142
  • 2.webp
    2.webp
    4,1 MB · Görüntüleme: 139
  • 3.webp
    3.webp
    2,3 MB · Görüntüleme: 137
  • 4.webp
    4.webp
    2,5 MB · Görüntüleme: 130
Pure modelinin ikisinde de coilwhine yaşamanız üzücü olmuş. Ben 2023 Aralık ayında Hepsiburada üzerinden Pure modelini almıştım ve sıfır sıkıntılı olarak gelmişti. Herhalde üretimi bittiği için artık elde kalan sıkıntılı ürünleri müşterilere kitlemeye çalışıyorlar.

Pure modelinin ikisinde de coilwhine yaşamanız üzücü olmuş. Ben 2023 Aralık ayında Hepsiburada üzerinden Pure modelini almıştım ve sıfır sıkıntılı olarak gelmişti. Herhalde üretimi bittiği için artık elde kalan sıkıntılı ürünleri müşterilere kilitlemeye çalışıyorlar.

Maalesef sanırım öyle.

Bende aynı ekran kartını kullanıyorum coil whine sayılıyor mu emin değilim çok nadir bir ses çıkıyor sürekli olmuyor hiç. O yüzden iade etmedim.