jeoparadise

Becerikli
2 gün önce 700 TL civarında dolandırıldım. Ama en azından elimde bütün somut kanıtlar 'videolu halde' bulunuyor. İlk önce bu dolandırıcı şahsı pişman ettirmek için CİMER'e başvurdum. Sonuçlanmasını bekliyorum.

Bu dolandırıcının da benim gibilerin paralarını çalıp sitede ilan olarak açıp sattığı bir site var. İsim vermem yasak, vermeyi çok isterdim ama bir nevi tahmin edebilirsiniz. Ben o satıcının TikTok hesabında dolandırıldım. Şahıs kendisine PUBG'de UC atmamı ve bana istediğim eşyayı temin edeceğini söyledi. Satıcıyla da 1 aydır falan konuştuğum için az çok güven oluştu, ondan saf gibi inandım. UC'yi atınca engelledi tabi. Satıcının da mağazayı kendisinin yönetmediğini, 3. kişi tarafından yönetildiğinin kanıtları var, kendisi söyledi.

Normalde bunların her biri o sitede yasak. Ben de bu şahsın daha fazla benim gibileri dolandırıp para kazanmasını istemediğim için siteye şikayet talebinde bulunup bütün videolu kanıtları yolladım. Site bu konu hakkında kişiye danışılacağını ve açıklama yapmasını beklediklerini söylediler. Dolandırıcının ise bu sırada ilanlarını kapattılar. Sonrasında bana tekrar dönüp satıcıya gerekli uyarılar yapılmıştır, kendisi ile süreci devam ettirebilirsiniz yazdılar. Bir de ne fark edeyim, satıcının ilanlarını geri açmışlar. Adam satış yapmaya devam ediyor. 40-45 dakika bekledim, ne satıcı bana geri döndü ne de mağduriyetim çözüldü.

Sitenin kendi üyelik sözleşmelerinde madde halinde çok net olarak yazıyor. Size ait olan mağaza bilgileri 3. kişiyle paylaşılamaz ve yönetilemez, site dışı ticaret yasaktır, işte sen bana PUBG UC yolla, sana eşyayı vereyim gibi. Bunları belirtip desteğe tekrar yazdığımda, kişi hakkında ilgili kurumlara şikayetçi olabilirsiniz cevabını aldım. Kısaca adamlar diyor ki 'kardeşim bizim üyelik sözleşmelerimiz falan umrumuzda değil, git satıcıyı nereye şikayet ediyorsan et'. Sonrasında bu destekle olan bütün sohbet ekran görüntülerini de aldım.

Kanıtlar sunulduğu halde hala dolandırıcıya satış yaptıran, uyarılara ve tespitlere rağmen usulsüzlük yapan site hakkında. Nereye şikayette bulunabilirim? Aklıma Ticaret Bakanlığı geldi ama sizden de tavsiye almak istedim.

Bu durumda ceza olacaksa eğer sitenin sahibi alacaktır. Umarım iyi şekilde olması gerektiği gibi şikayetiniz sonuçlanır ve ceza alırlar. İyi yapmışsınız. Sonuçları daha sonra benide etiketleyip bildirin. İnşallah ceza alırlar, geçmiş olsun. Ayrıca Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilirsiniz, ama Cimer bu konuda daha etkili olacaktır.

Merhaba,

Genel konuşuyorum, sizlere karşı bir suç işlendiği zaman CİMER yerine doğrudan bulunduğunuz bölgedeki en yakın adliyenin Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek şikayetçi olun. CİMER bir suç soruşturan, yargılama yapan bir kurum değil. Bu tarz durumlarda CİMER'e yapacağınız başvuru sonunda ya belki başvurunuzu savcılığa yönlendirirler ya da sizlere savcılığa gidin diye bilgi verirler. Bu yüzden işlemlerin hızlı ilerlemesini istiyorsanız doğrudan savcılığa gitmek doğru olan şeydir.

Dolandırıcılık suçlarında uygulamada maalesef savcıların iddianame düzenleyip dava açması da zor oluyor. Konu sahibinin yaşadığı olay gibi durumlarda bu konu bir hukuki ihtilaftır deyip takipsizlik kararı veriyorlar genelde. Yani kabaca bu bir alacak verecek meselesidir o yüzden git alacağını almak için dava aç kardeşim, diyorlar.

Geçmiş olsun.

Merhaba,

Genel konuşuyorum, sizlere karşı bir suç işlendiği zaman CİMER yerine doğrudan bulunduğunuz bölgedeki en yakın adliyenin Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek şikayetçi olun. CİMER bir suç soruşturan, yargılama yapan bir kurum değil. Bu tarz durumlarda CİMER'e yapacağınız başvuru sonunda ya belki başvurunuzu savcılığa yönlendirirler ya da sizlere savcılığa gidin diye bilgi verirler. Bu yüzden işlemlerin hızlı ilerlemesini istiyorsanız doğrudan savcılığa gitmek doğru olan şeydir.

Dolandırıcılık suçlarında uygulamada maalesef savcıların iddianame düzenleyip dava açması da zor oluyor. Konu sahibinin yaşadığı olay gibi durumlarda bu konu bir hukuki ihtilaftır deyip takipsizlik kararı veriyorlar genelde. Yani kabaca bu bir alacak verecek meselesidir o yüzden git alacağını almak için dava aç kardeşim, diyorlar.

Geçmiş olsun.
Cimer'in böyle olduğunu bilmiyordum. Peki Tüketici Hakem Heyetine başvuru yaparsa özellikle bu yasa dışı olan ve siteninde kişiyi pekiştiren bir konu hakkında şikayet oluştursa sonuç alamaz mı ? Savcılığa gitse genelde savcılıklar bu konularla ilgilenmiyor küçük bir şey olduğu için. Bilemiyorum ben 4-5 sene önce benzer bir konu üzerinden Savcılığa gitmiştim beni dövecekti nerdeyse :) Pek fazla dinlemedi sonra ben de uğraşmamıştım.

Cimer'in böyle olduğunu bilmiyordum. Peki Tüketici Hakem Heyetine başvuru yaparsa özellikle bu yasa dışı olan ve siteninde kişiyi pekiştiren bir konu hakkında şikayet oluştursa sonuç alamaz mı ? Savcılığa gitse genelde savcılıklar bu konularla ilgilenmiyor küçük bir şey olduğu için. Bilemiyorum ben 4-5 sene önce benzer bir konu üzerinden Savcılığa gitmiştim beni dövecekti nerdeyse :) Pek fazla dinlemedi sonra ben de uğraşmamıştım.
Konudaki olayda satıcı bu işi meslek haline getirmediği için konu sahibi aslında bu alacak meselesinde bir tüketici pozisyonunda görünmüyor. Burada klasik bir satış ilişkisi olduğundan nöbetçi asliye hukuk mahkemesinde bir alacak davası açması gerekebilir. Bir dava açmak da şu an ortalama 4-5 bin lira masraf tutuyor. Kazanında masraflar da karşı tarafa yükletilir ama 700 TL'lik bir alacak için kimsenin 4-5 bin lira masraf yapmaya motivasyonu olmaz muhtemelen. :)

Savcılıl meselesine gelirsek, yukarıda anlatrım. Savcılara dolandırıcılıktan iddianame yazdırmak biraz zor gerçekten. :omuzsilkmeadam:

Konudaki olayda satıcı bu işi meslek halime getirmediği için konu sahibi aslında bu alacak meselesinde bir tüketici pozisyonunda görünmüyor. Burada klasik bir satış ilişkisi olduğundan nöbetçi asliye hukuk mahkemesinde bir alacak davası açması gerekebilir. Bir dava açmak da şu an ortalama 4-5 bin lira masraf tutuyor. Kazanında masraflar da karşı tarafa yükletilir ama 700 TL'lik bir alacak için kimsenin 4-5 bin lira masraf yapmaya motivasyonu olmaz muhtemelen. :)

Savcılıl meselesine gelirsek, yukarıda anlatrım. Savcılara dolandırıcılıktan iddianame yazdırmak biraz zor gerçekten. :omuzsilkmeadam:
Aslında elbet bu konular ile ilgili Anayasa içinde maddeler vardır. Bir şekilde her ne kadar legal gibi görünsede önlem alınması gerekir. Mesela ben yanlışlıkla IBAN üzerinden tanımadığım birisine para yollayabilirim. Ya da en çok yaşanan olay uzaktan 2. el alışveriş konuları...Lakin şöyle bir şey var. Bu konular yasal olarak düzenlenirse ve işlenirse bu sefer bu durumdan faydalanmak isteyen insan sayısı artacaktır eminim :) Herhalde bundan dolayı işin yasal tarafı yok. Olsaydı ortalık daha çok karışır, dolandırıcılar daha kolay yönden para kazanabilirdi. Demek ki yasalardan önce ülke insanının tutumu daha önemli. Biraz farklı bir konu gibi oldu kusura bakmayın. Aklıma esti konuştum işte :D

Konudaki olayda satıcı bu işi meslek haline getirmediği için
Eğer dolandırıcının mağaza hesabını diyorsanız evet bir nevi mesleği gibi bir şey. Sitede en üst mağazalardan biri hatta. Saat başı dolu insan alışveriş yapıyor. Site de büyük ihtimal bu yüzden dediklerime pek kulak asmadı. Para kaynakları kesilmesin diye. Ama kendisinin Tiktok hesabından dolandırıldığım için pek fark etmiyor. Benimle beraber daha kaç kişiyi dolandırmıştır kim bilir ama çoğu kişi yapacak bir şey yok diyip bıraktığı için paçayı kurtarıyor buda.