Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

hargainbunter

Çalışkan
İyi sosyaller,

• Asus A620M-K
  • Ryzen 5 9600X
  • Asus RTX 5060
  • Corsair Vengeance 1x16 GB 6000 MHz DDR5 CL36
  • Kingston NV3 SNV3S/1000G PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD

Sistemde oyun içerisinde herhangi bir anda donma problemi yaşıyorum, ses gelmeye devam ediyor ve oyun tamamen kilitleniyor.

Çözüm

Sizde Corsair intikam serisi sorunu var bence. Bu konuyu 2 açıdan ele alalım. Sürücü ve DRAM problemleri, ikiside aplikasyon çökmesinde rol oynar. BIOS güncel mi? Bank Refresh Mode ayarı Normal alın. Sonrasında Advanced, AMD Overclock, DDR Options girin. Oradan Nitro Enabled, Robust Enabled, 1-2-1 uygulayın sırayla.

@hargainbunter Sizin işlemci özelinde dahili grafik birimini kapatın. Advanced, NB Configuration'dan Integrated Graphics kapatın. EXPO I açık kalabilir, onda sorun yok. Fast Boot kapatın, POST Delay Time 1s kalsın.

@X99 MSI'de A-XMP, ASUS'ta DOCP daha çok XMP modüller özelinde EXPO profili denemeyeceğinden ötürü ASUS Direct Overclocking Profile mantığında. XMP bellekler özelinde genelde aktif olan profil.

@X99 İntel sisteme EXPO kit takınca DOCP, AMD sisteme XMP kit takınca DOCP göstertiyor ASUS. AMD'ye EXPO takıca EXPO I ve EXPO II.
Sizde Corsair intikam serisi sorunu var bence. Bu konuyu 2 açıdan ele alalım. Sürücü ve DRAM problemleri, ikiside aplikasyon çökmesinde rol oynar. BIOS güncel mi? Bank Refresh Mode ayarı Normal alın. Sonrasında Advanced, AMD Overclock, DDR Options girin. Oradan Nitro Enabled, Robust Enabled, 1-2-1 uygulayın sırayla.

@hargainbunter Sizin işlemci özelinde dahili grafik birimini kapatın. Advanced, NB Configuration'dan Integrated Graphics kapatın. EXPO I açık kalabilir, onda sorun yok. Fast Boot kapatın, POST Delay Time 1s kalsın.

@X99 MSI'de A-XMP, ASUS'ta DOCP daha çok XMP modüller özelinde EXPO profili denemeyeceğinden ötürü ASUS Direct Overclocking Profile mantığında. XMP bellekler özelinde genelde aktif olan profil.

@X99 İntel sisteme EXPO kit takınca DOCP, AMD sisteme XMP kit takınca DOCP göstertiyor ASUS. AMD'ye EXPO takıca EXPO I ve EXPO II.
Dediğiniz ayarları uyguladım, FCLK Frequency 2000 Mhz'de mi yoksa Auto'da mı kalmalı peki?

Dediğiniz ayarları uyguladım, FCLK Frequency 2000 Mhz'de mi yoksa Auto'da mı kalmalı peki?

İşlemci kaç yapabiliyorsa o kadar kalmalı ama onun için test etmen gerek. O yüzden 6000 özelinde 2000 MHz kalsın.

Otomatik ayar da bu tablo normal mi bilemedim, tek RAM'e de ince ayar mı çekeceğiz hocam.

Eki Görüntüle 258419

İntikam serisi ince ayar çekilemiyor, standardizasyon yok. Micron bilmem ne revizyonu, onu da belirtmemiş olabilir firma. D-die, B-die bir sürü var.

İşlemci kaç yapabiliyorsa o kadar kalmalı ama onun için test etmen gerek. O yüzden 6000 özelinde 2000 MHz kalsın.

İntikam serisi ince ayar çekilemiyor, standardizasyon yok. Micron bilmem ne revizyonu, onu da belirtmemiş olabilir firma. D-die, B-die bir sürü var.
Windows geldi şimdi hocam, tekrar deneyeyim mi oyunu?

Sistemde oyun içerisinde herhangi bir anda donma problemi yaşıyorum, ses gelmeye devam ediyor ve oyun tamamen kilitleniyor.

Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz. Editörler diyor stuttering alakası yok, forum hurafesi bunlar. Adam makineyi kullanamıyor halbuki. Böyle bir potansiyel var yani, hazır sistem alacaklar Hynix modül harici tercihte bulunmaması lazım. Editörler para kazanacak diye bizim Micron alma lüksümüz yok. Micron alacak kadar zengin değiliz, o kadar diyeyim. Corsair intikam serisi adında meymenet yok. Manuel ayar çekilemiyor, sadece algoritma iyileştirildi diyelim burada. İşten anlamayanlar abarttığımı düşünüyor, cebine para giren editörler sponsorluk kaybetmemek adına zaten dalga geçiyor. Onların nasıl Boot ettiğine şüpheliyim. Muhtemelen 6000 CL36 söküp 6000 CL30 takıyorlar RAM'leri. Sonrasında 6000 CL36 olarak pazarlandığını düşünüyorum.

Windows geldi şimdi hocam, tekrar deneyeyim mi oyunu?

Deneyin, intikam serisi baş şüpheli burada AM5 sistemi özelinde. Fayda etmezse de RAM'leri test edeceksiniz. Testi başarıyla geçiyorsa da diğer sürücü sorunlarına değinilecek. DDU ile güvenlide silip bir alt sürüme kurarsın. Birkaç başka oyunda denersiniz.

Kingston NV3 SNV3S/1000G PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD

@hargainbunter Ben bu tarz DRAM'siz M.2'lere Windows + gaming şeklinde kullanılmasına da karşıyım, bu da stuttering sebebi. Uzun vade sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Hazır sistemlerde sıkça gördüğümüz hatalardan. Oyun diskinde DRAM şartı yok da Windows kurulacaksa olsa daha sağlıklı. İşleri karıştırıyor çünkü, milyon tane sebep sayabiliriz burada stuttering nedeni olarak. Sürücüler başı çeker mesela.

Deneyin, intikam serisi baş şüpheli burada AM5 sistemi özelinde. Fayda etmezse de RAM'leri test edeceksiniz. Testi başarıyla geçiyorsa da diğer sürücü sorunlarına değinilecek. DDU ile güvenlide silip bir alt sürüme kurarsın. Birkaç başka oyunda denersiniz.

Düzelmiş görünüyor, teşekkür ederim.

İlk sistemim olduğu için bahsettiğiniz komponentlerde baya bir yanlışlık oldu evet.

Bu kadar nüans gerektiren durumlar olduğunu da öğrenmiş oldum ama, sistemi bana başkası önermesine rağmen bu bahsettiğiniz durumlardan bihaber'di anlaşılan.

Peki bu önerdiğiniz ayarlar ile kullanmamın bir zararı olur mu komponentlere?

Düzelmiş görünüyor, teşekkür ederim.

İlk sistemim olduğu için bahsettiğiniz komponentlerde baya bir yanlışlık oldu evet.

Bu kadar nüans gerektiren durumlar olduğunu da öğrenmiş oldum ama, sistemi bana başkası önermesine rağmen bu bahsettiğiniz durumlardan bihaber'di anlaşılan.

Peki bu önerdiğiniz ayarlar ile kullanmamın bir zararı olur mu komponentlere?

Benim haricimde bu anlatılanları ülkemizde bilen tek 1 kişi dahi yok, bilenlere de ben öğrettim forumda ve forum dışı. Benden önce hakkını yiyemeyeceğim ve bu yolda beraber yürüdüğümüz birkaç arkadaş vardı. Onlara da çok şey borçluyuz, onları hariç tutuyorum, şu anda devam etmedikleri için geriye bir tek ben kaldım. DDR5'ten hiçbir editör anlamadığı gibi üzerine intikam serisi ile bu şekilde sorunlara sebebiyet veriyorlar. Ben yarın bir gün olmayacağım, bu sorunları kim düzeltecek, şüpheliyim. Bu konu çözümsüz kalacaktı mesela, hiçbir forumda 1 kişi dahi çözemez. Bilmemelerinin sebebi de DDR5 RAM Overclocking uğraşmamalarıdır. Uğraşanlar da 1.45-1.5V üzeri vermeye korkuyor. Ben 1.8V geziyorum şu anda Hynix modüller ile. Bu bir başarı değil, herkesin ilgi alanı farklı ama editörler bu işten para kazanıyorsa da sizi ateşe atmamaları lazım. Atıyorsa da gelip kendileri çözmeleri gerekir, çünkü hazır sistemleri pazarlayıp size tavsiyede bulunanlar onlardır.

@hargainbunter Daha bakın TR'de AM5 sistemler özelinde ilk rehberi yayınladığı iddia eden şahıs dedi ki sistemin takılması, kekelemesi, donması, stuttering denilen sorun bir sürücü problemidir ve kullandığınız sistemle bir alakası yoktur. Hele ki RAM'lerle hiç alakası yoktur tezini savundu. Bakalım ne diyecek bu konu hakkında? Ancak forum hesabını silmekle yetinir. Ben de biliyorum intikam serisi millete önerip para kazanmayı yani. Sponsorluk kaybetmemek adına marka güzellemesi yapan editörlerden uzak durun ve önerdikleri tavsiye sistemleri satın almayın, itibar etmeyin. Tüm bu konuların çözümü aslında başından belli. Hazır sistem almamak. Editörler ne diyorsa tam tersini yapacaksınız ülkemizde.