il_fenomeno

Uzman
  • Anakart: HP 8CA0
  • İşlemci: Intel Ultra 9 185H
  • Ekran kartı: NVIDIA RTX 2000 Ada
  • İşletim sistemi: Windows 11 Pro

Selam, bilgisayarda özellikle pek çok CAD programı yüklü ve son zamanlarda uzun süreli şekilde CAD programları üzerinden çizim yapıyorum. Son 2 gündür günde 1 kere mavi ekran almaktayım. Hata kodunu ve minidump dosyasını paylaşıyorum.
  • Hata kodu: DPC_WATCHDOG_VIOLATION (133)

Son düzenleyen: Moderatör:
  • Anakart: HP 8CA0
  • İşlemci: Intel Ultra 9 185H
  • Ekran kartı: NVIDIA RTX 2000 Ada
  • İşletim sistemi: Windows 11 Pro

Selam, bilgisayarda özellikle pek çok CAD programı yüklü ve son zamanlarda uzun süreli şekilde CAD programları üzerinden çizim yapıyorum. Son 2 gündür günde 1 kere mavi ekran almaktayım. Hata kodunu ve minidump dosyasını paylaşıyorum.
  • Hata kodu: DPC_WATCHDOG_VIOLATION (133)
DPC_WATCHDOG_VIOLATION (133) hatası, genellikle sürücü veya donanım sorunları ile ilişkilidir. Bu sorunu çözmek için aşağıdaki adımları izleyin:

1. Sürücü Güncellemeleri:
- NVIDIA ekran kartı sürücünüzün en son sürümünü indirin ve yükleyin:
- NVIDIA’nın resmi web sitesinden güncel sürücüyü bulabilirsiniz.
- Diğer donanım bileşenleriniz (anakart, ses kartı vb.) için de güncellemeleri kontrol edin.

2. Windows Güncellemeleri:
- Windows'un en son güncellemelerini kontrol edin ve yükleyin:
- Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Update > Güncellemeleri kontrol et.

3. Disk Denetimi:
- Diskinizde sorun olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki adımları izleyin:
- Komut İstemi'ni yönetici olarak açın (Başlat menüsüne sağ tıklayın).
- chkdsk C: /f komutunu yazın ve Enter tuşuna basın. Bilgisayar yeniden başlatılması gerekebilir.

4. Sistem Dosyası Denetimi:
- Kötü veya bozulmuş sistem dosyalarını onarmak için:
- Komut İstemi'ni yönetici olarak açın.
- sfc /scannow komutunu yazın ve Enter tuşuna basın.

5. Donanım Kontrolü:
- Anakart, RAM ve diğer bileşenlerin fiziksel bağlantılarını kontrol edin.
- RAM testi yapmak için Windows’ta bulunan "Windows Memory Diagnostic" aracını kullanarak bellek testleri yapın.

6. BIOS Güncellemesi:
- Anakartınız için BIOS güncellemelerini kontrol edin. Güncel bir BIOS, bazı DPC hatalarını çözebilir.

7. CAD Uygulamaları:
- Eğer sorun CAD programları ile açıklanıyorsa, kullandığınız yazılımın güncellemelerini kontrol edin veya alternatif bir sürüm denemeyi düşünün.

8. Minidump Dosyası Analizi:
- Minidump dosyanızı incelemek için daha fazla bilgi isteyebilirsiniz. Ancak, bu adım daha teknik bilgi gerektirebilir.

Her adım sonrası bilgisayarınızı yeniden başlatmayı unutmayın ve durumu gözlemleyin. Sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin.