Daino

Çalışkan
Geçenlerde okuma hızı 7500 yazma hızı 6500e kadar çıkan bir 1 TB NVMe M.2 SSD gördüm fiyatı da gayet uygundu, tabii bekleyeceğiniz üzere DRAM'siz bir modeldi. Akakçe gibi sitelerde dolaşan NVMe M.2 ssdlerde genelde (Kioxia gibi) DRAM'li modeller görüyorum, fakat onlar benim gördüğümden daha pahalı fakat DRAM'li model oluyorlar. Aklıma takıldıda bahsettiğim 7500/6500 DRAM'siz model mi daha iyidir yoksa iyi bir marka 5000/3900 DRAM'li M.2 NVMe SSD mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
5000/4000 DRAMli model varsa daha mantikli fakat sirf DRAMli diye 2000 yazma hizina sahip G2 'e para bayilmalari bana mantiksiz geliyor.
DRAM ve DRAMsiz SSD farkini bir OS uzerinde farkedebilen kac kisi var bilmiyorum fakat buna takilmak sacma. DRAMsiz G3 'un uzerinde 4-5 tane sanal makine kurulu, birini ise her gun aktif 8-10 saat kullaniyorum is geregi. Hic "Ah bu SSD DRAMli olsa cok daha iyi olur" dedigim bir senaryo yasamadim. Kimsenin de yasayacagini sanmiyorum, bu DRAM muhabbetinin cilki cikti biraz.

DRAM, hızı doğrudan arttıran bir şey değil. Okuma yazma parametreleriyle bir alakası yok. DRAM, belleğin daha kararlı, verimli, güvenli, stabil ve uzun ömürlü çalışmasını sağlayan bir bellek yongası. DRAM'li ve DRAM'siz SSD'ler arasında aşırı fiyat farkı olmadığı için sistemin kurulacağı SSD'nin DRAM'li olması her zaman daha avantajlıdır. DRAM'siz SSD'lere de OS kurulabilir ama DRAM'li bir SSD sistem için daha iyi bir tercih.

DRAM büyük dosya transferinde lazım. Oyunlarda çok da gerekli değil. DRAM'siz bir model 15 GB kadar yığılmaz. 15'ten sonra bayılır. Oda en kötü 200 MB falan. Zaten büyük dosaya atmıyoruz her gün.

Geçenlerde okuma hızı 7500 yazma hızı 6500e kadar çıkan bir 1 TB NVMe M.2 SSD gördüm fiyatı da gayet uygundu, tabii bekleyeceğiniz üzere DRAM'siz bir modeldi. Akakçe gibi sitelerde dolaşan NVMe M.2 ssdlerde genelde (Kioxia gibi) DRAM'li modeller görüyorum, fakat onlar benim gördüğümden daha pahalı fakat DRAM'li model oluyorlar. Aklıma takıldıda bahsettiğim 7500/6500 DRAM'siz model mi daha iyidir yoksa iyi bir marka 5000/3900 DRAM'li M.2 NVMe SSD mi?

DRAM'li modeller çok çok pahalı ama almaya değer. Ben DRAM'sız kullanıyorum ve memnunum. Gen 4x4 5000 okuma 4200 yazma değerine sahip ADATA LEGEND 850 LİTE 1TB kullanıyorum.

Dediginiz hiz farklari averaj kullanicinin gundelik hayatta pek fark edecegi boyutta degil. Alacaginiz SSD ozellikle OS diski olacaksa, alabiliyorken DRAM'li modeli almak bu yuzden bu senaryoda daha iyi.

Herkes olaya dosya transferi gozunden bakmis ancak, sistem OS diski olacaksa is tamamen degisiyor. Bunun disinda alacaginiz diskte surekli guncelleme alan oyunlar tutacaksaniz, DRAM onemi de artiyor. Gunumuzde cogu oyun UE kullandigi icin asiri ufak guncelleme gelse bile bazen 40-50GB boyutunda dosyalari yamalayabiliyor, bu yuzden de o anda dakikalar boyunca tonlarca MB okuma ve yazma yapiyorsunuz. Bu da kolayca HMB onbellegi doldurur tabii, sonra sistemi yeniden baslatana kadar kisik hizlarla takilirsiniz.

Bunun disinda 7500/6500 hiz ceken bir SSD, PCI-E 4.0 olsa gerek. Bu yuzden o SSD'yi duzgun sogutabilmeniz de onemli, yoksa throttle yedikten sonra, ustune bir de HMB onbellek dolarsa o hizlarin cok yolunu gozlersiniz.