Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
5 gün içerisinde 5 tane BSoD hatası almışım fakat işin ilginç tarafı saatler doğruysa 4 BSoD hatasını ben hiç görmedim. Çünkü o sırada evdeydim ve PC'de herhangi bir BSoD hatası oluşmamıştı ancak bugün saat 03:00'da PC açılırken BSoD hatasını gördüm.
Dosyaların bulunduğu bağlantı adresi; Google Drive
BIOS, GPU, Windows güncel. Ses kartı Sonic Studio III ve Sonic Radar III denemek için bir üst ses sürücüsüne sorunsuz güncellenmişti (bunu yapalı 2-3 ay oldu).
Yardımı dokunacak herkese teşekkür ederim.
Not: Sabah 06:00 gibi yatacağım için konuya öğleden sonra dönüş sağlayabilirim, tekrar teşekkür ederim.
Senin görmediğin 4 durum da aynı şekilde ortaya çıkıyor.
Rich (BB code):
DRIVER_POWER_STATE_FAILURE (9f)
A driver has failed to complete a power IRP within a specific time.
Arguments:
Arg1: 0000000000000003, A device object has been blocking an IRP for too long a time
Arg2: ffffd407099e6120, Physical Device Object of the stack
Arg3: ffffd183b9a777b8, nt!TRIAGE_9F_POWER on Win7 and higher, otherwise the Functional Device Object of the stack
Arg4: ffffd4070e23caa0, The blocked IRP <---------
[CODE highlight="18,20"]3: kd> !irp ffffd4070e23caa0
Irp is active with 5 stacks 4 is current (= 0xffff948841616e98)
No Mdl: No System Buffer: Thread 00000000: Irp stack trace.
cmd flg cl Device File Completion-Context
[N/A(0), N/A(0)]
0 0 00000000 00000000 00000000-00000000
Buradaki olay şu ki ekran kartı sürücün IRP'yi beklemede olarak işaretlemeye çalışmış ancak düzgün bir şekilde ayarlamamış, bu nedenle mavi ekran ile sonuçlanıyor bu durum.
Sorunun 4060 için mevcut sürümde olduğunu düşünebiliriz. Bu sebeple gece çıkan son sürüme Update atmanı öneririm.
Rich (BB code):
3: kd> lmvmnvlddmkm
Browse full module list
start end module name
fffff804`a0020000 fffff804`a3b23000 nvlddmkm T (no symbols)
Loaded symbol image file: nvlddmkm.sys
Image path: nvlddmkm.sys
Image name: nvlddmkm.sys
Browse all global symbols functions data
Timestamp: Mon May 13 22:50:06 2024 (66426EEE)
CheckSum: 039E5096
ImageSize: 03B03000
Translations: 0000.04b0 0000.04e4 0409.04b0 0409.04e4
Information from resource tables:
Çökme anında PnP Yöneticisi tarafından yönetilmekte olan tüm cihaz düğümlerinin güç durumlarını listeleyip bakacağız. 2. geçiş yaptığım sistem güç durumunu gösteriyor. STACK çağrı yığınını incelersek, sistemin güç geçişini neden zamanında tamamlayamadığını görebiliyoruz.
2.parametreye bakarak sistemin hibernate yani hazırda bekleme moduna geçtiğini ya da o moda geçerken çöktüğünü (Sistem uyku modunda olup - hazırda bekletme moduna geçiyor.) Düşünüyorum.
Kod:
INTERNAL_POWER_ERROR (a0)
The power policy manager experienced a fatal error.
Arguments:
Arg1: 00000000000000f1, The system failed to complete(resume) a power transition in a timely manner.
Arg2: 0000000000000005, The system power state in transition.
Arg3: 0000000000000021, The sleep checkpoint most recently reached.
Arg4: ffffbd8b40fd1040, A pointer to the thread currently processing the request.
Buradan da daha net bir şekilde sistemin mevcut durumunun hazırda bekleme olduğunu da görebiliyoruz. Sistemin bu duruma geçişine engel olan bir şeyin varlığı da aşikar.
[CODE lang="rich" highlight="7,8"]10: kd> !power
System Capabilities : Machine is not AOAC capable.
Power Action:
PopAction :fffff8050e83cca0
Current System State..: Hibernate
Target System State...: Hibernate
State.................: Set System State in progress(3)
[/CODE]
Sistem güç planı değiştirirken zaman aşımına uğruyor. Bunu yığında da net bir şekilde görebiliyoruz.
Sistemin zaman aşımına uğrama sebebi de iş parçacığının, güç yöneticisinden bir bildirim olayının sinyalini aldıktan sonra süresiz olarak bekleme durumuna geçmesi.
Tek sayfa hatası, sistemin kayıt defteri içindeki anahtar değerlerini değiştirken meydana geliyor. Ne konumda, hangi anahtarları değiştirdiği de unknown. Douglas1 denen bir şey gözüme çarptı; araştırdım herhangi bir şey bulamadım.
Ek olarak BapdGetISRegistryKey çağrısı da göze çarptı. Muhtemelen Integrated services veya hizmet yönetimiyle ilgili bazı yapılandırmalarla ilgilenen bir sistem veya uygulama içinde belirli bir kayıt defteri anahtarının alınmasıyla ilgili bir işlev gibi görünüyor. IntServ dediğim şey Ağ bağlantısını kullanarak ses, video gibi aparatların sorunsuz yürütülmesinde rol alan bir arkadaş. Ağ bağlantısı ile ilgili de olabilir maybe. Kesin diyemem.
İşlemcinde hatrı sayılır bir Mhz oynaması var muhtemelen. Onlar da yeniyse kontrol edebilirsin.
Senin görmediğin 4 durum da aynı şekilde ortaya çıkıyor.
Rich (BB code):
DRIVER_POWER_STATE_FAILURE (9f)
A driver has failed to complete a power IRP within a specific time.
Arguments:
Arg1: 0000000000000003, A device object has been blocking an IRP for too long a time
Arg2: ffffd407099e6120, Physical Device Object of the stack
Arg3: ffffd183b9a777b8, nt!TRIAGE_9F_POWER on Win7 and higher, otherwise the Functional Device Object of the stack
Arg4: ffffd4070e23caa0, The blocked IRP <---------
[CODE highlight="18,20"]3: kd> !irp ffffd4070e23caa0
Irp is active with 5 stacks 4 is current (= 0xffff948841616e98)
No Mdl: No System Buffer: Thread 00000000: Irp stack trace.
cmd flg cl Device File Completion-Context
[N/A(0), N/A(0)]
0 0 00000000 00000000 00000000-00000000
Buradaki olay şu ki ekran kartı sürücün IRP'yi beklemede olarak işaretlemeye çalışmış ancak düzgün bir şekilde ayarlamamış, bu nedenle mavi ekran ile sonuçlanıyor bu durum.
Sorunun 4060 için mevcut sürümde olduğunu düşünebiliriz. Bu sebeple gece çıkan son sürüme Update atmanı öneririm.
Rich (BB code):
3: kd> lmvmnvlddmkm
Browse full module list
start end module name
fffff804`a0020000 fffff804`a3b23000 nvlddmkm T (no symbols)
Loaded symbol image file: nvlddmkm.sys
Image path: nvlddmkm.sys
Image name: nvlddmkm.sys
Browse all global symbols functions data
Timestamp: Mon May 13 22:50:06 2024 (66426EEE)
CheckSum: 039E5096
ImageSize: 03B03000
Translations: 0000.04b0 0000.04e4 0409.04b0 0409.04e4
Information from resource tables:
Çökme anında PnP Yöneticisi tarafından yönetilmekte olan tüm cihaz düğümlerinin güç durumlarını listeleyip bakacağız. 2. geçiş yaptığım sistem güç durumunu gösteriyor. STACK çağrı yığınını incelersek, sistemin güç geçişini neden zamanında tamamlayamadığını görebiliyoruz.
2.parametreye bakarak sistemin hibernate yani hazırda bekleme moduna geçtiğini ya da o moda geçerken çöktüğünü (Sistem uyku modunda olup - hazırda bekletme moduna geçiyor.) Düşünüyorum.
Kod:
INTERNAL_POWER_ERROR (a0)
The power policy manager experienced a fatal error.
Arguments:
Arg1: 00000000000000f1, The system failed to complete(resume) a power transition in a timely manner.
Arg2: 0000000000000005, The system power state in transition.
Arg3: 0000000000000021, The sleep checkpoint most recently reached.
Arg4: ffffbd8b40fd1040, A pointer to the thread currently processing the request.
Buradan da daha net bir şekilde sistemin mevcut durumunun hazırda bekleme olduğunu da görebiliyoruz. Sistemin bu duruma geçişine engel olan bir şeyin varlığı da aşikar.
[CODE lang="rich" highlight="7,8"]10: kd> !power
System Capabilities : Machine is not AOAC capable.
Power Action:
PopAction :fffff8050e83cca0
Current System State..: Hibernate
Target System State...: Hibernate
State.................: Set System State in progress(3)
[/CODE]
Sistem güç planı değiştirirken zaman aşımına uğruyor. Bunu yığında da net bir şekilde görebiliyoruz.
Sistemin zaman aşımına uğrama sebebi de iş parçacığının, güç yöneticisinden bir bildirim olayının sinyalini aldıktan sonra süresiz olarak bekleme durumuna geçmesi.
Tek sayfa hatası, sistemin kayıt defteri içindeki anahtar değerlerini değiştirken meydana geliyor. Ne konumda, hangi anahtarları değiştirdiği de unknown. Douglas1 denen bir şey gözüme çarptı; araştırdım herhangi bir şey bulamadım.
Ek olarak BapdGetISRegistryKey çağrısı da göze çarptı. Muhtemelen Integrated services veya hizmet yönetimiyle ilgili bazı yapılandırmalarla ilgilenen bir sistem veya uygulama içinde belirli bir kayıt defteri anahtarının alınmasıyla ilgili bir işlev gibi görünüyor. IntServ dediğim şey Ağ bağlantısını kullanarak ses, video gibi aparatların sorunsuz yürütülmesinde rol alan bir arkadaş. Ağ bağlantısı ile ilgili de olabilir maybe. Kesin diyemem.
İşlemcinde hatrı sayılır bir Mhz oynaması var muhtemelen. Onlar da yeniyse kontrol edebilirsin.
IRP'yi bekleten muhtemelen (emin değilim) benim HDD'nin PC kapanırken her gün açılması için beklemesi olabilir diye düşünüyorum.
Güç planlarında değişikliği Game First IV adlı ASUS'un programı yapıyor, başlatılan oyun ya da program için ağ ve güç seçeneklerini kendisi düzenliyor.
5800X3D işlemci hiç OC yapılmadı zaten yapılamazda. O gördüğünüz MHz değişimleri, AMD işlemci kullanan anakartların BIOS'larında bulunan CBS (Core Boost Performance) yüzünden değişiyor.
Sistemi izlemeye devam edeceğim, bakalım yeni bir sorun çıkacak mı ya da farklı bir BSoD hatası göreceğiz.
Bahsi geçen şey OC değil aslında. İşlemcinin sabit bir MHz üzerinde seyretmesi dediğinin aksine CBS kapalı, Advanced Power Plan durumlarının da Min-Max eşit olduğu bir durumda olabilir. Yasal UV diyebiliriz ama tam olarak UV da sayılmaz. Bunun sebebi de işlemcinin Up to 4500 MHz ya da sınırında olmaması.
Rich (BB code):
Processor Version AMD Ryzen 7 5800X3D 8-Core Processor
Processor Voltage 8bh - 1.1V
External Clock 100MHz
Max Speed 3400MHz
Current Speed 3400MHz
Güç planlarında değişikliği Game First IV adlı ASUS'un programı yapıyor, başlatılan oyun ya da program için ağ ve güç seçeneklerini kendisi düzenliyor.
ASUS ile ilgili yazılımlarla alakalı bir sorun olmadığını umut ediyorum diyeyim o zama. hiberfil.sys dosyasını disabled yapma şansını da kullanabilirsin.
Ekran kartı sürücüsü (\Driver\nvlddmkm) tarafından güç yönetimiyle ilgili bir I/O İstek Paketinin işlenmesiyle ilgili daha çok. İşletim sistemi, grafik kartının güç durumunu değiştirmek gibi güçle ilgili bir işlem başlattığında, bu isteği sürücüye iletmek için bir IRP oluşturur.
Sorun da kartın sürücüsü güçle ilgili bu IRP'yi işlemeye çalıştığında ortaya çıkıyor. IRP'yi derhal işlemek ve doğru şekilde ayarlamak yerine, sürücü gerekli kurulum adımlarını tamamlamadan önce IRP'yi hatalı bir şekilde beklemede olarak işaretliyor. IRP'nin zamanından önce beklemede olarak işaretlenmesi, işletim sistemine sürücünün isteği eşzamansız olarak işlemek için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu gösterir.
Ancak, IRP beklemede olarak işaretlenmeden önce düzgün şekilde ayarlanmadığından, sonraki tamamlama rutini (\Driver\nvlddmkm) bunu doğru şekilde işleyemez. Sonuç olarak, IRP'nin başarılı bir şekilde tamamlandığında 1'e ayarlanması gereken PendingReturned alanı 0'da kalıyor.
IRP tamamlama sürecinin düzgün bir şekilde yönetilmesindeki bu başarısızlık sistem kararsızlığına yol açıyor ve bir mavi ekranı tetikliyor. İşletim sistemi çözülmemiş ve bekleyen IRP'yi algılıyor ve olası veri bozulmasını veya daha fazla sistem hasarını önlemek için bir Bug check başlatarak yanıt veriyor...
Hocam, verdiğiniz değerli bilgiler için tekrar teşekkür ederim.
Şu CPU MHz olayı kafama takıldı, açık olduğundan çok eminim ama burada kapalı (default MHz) göstermesi çok garip geldi. Kontrollerini sağlayıp gerekirse tekrar konuya yazarım.
GPU sürücüsünü, size cevap yazdıktan sonra güncellemiştim. Herhangi bir sorun yaşamadım.
Tekrardan verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Not: Şu an için cevabınızı çözüm olarak işaretleyeceğim çünkü benim için gerekli bilgileri verdiniz, gerisini çözerim gibi duruyor. Zaten çok büyük sorunlar olmadığı için bir daha sorun yaşayacağımı sanmıyorum ama hayırlısı diyorum.