Mivoe

Uzman
Yeni bir router alacağım için biraz araştırdım. Yanlışım varsa düzeltin lütfen. Anladığım kadarıyla Türkiye'de DSL modem almanın görebildiğim bir artısı yok. İster fiber altyapı olsun ister ADSL veya VDSL olsun fark etmiyor. Zaten FTTB veya FTTH fiber altyapısı olan birinin herhangi bir modeme ihtiyacı yok. FTTH ise ONT cihazı ile, FTTB ise direkt ethernet kablosundan kendi router cihazımız ile işi çözebiliyoruz.

DSL altyapılara gelince; Türkiye'de internet hizmeti alan herkese operatör zaten bir modem tahsis ediyor ve bildiğim kadarıyla bunu iade edemiyoruz. Kullanmasak da kiralama ücretini ödememiz gerekiyor. Yani bu durumda DSL altyapımız varsa, operatörün verdiği DSL modemi köprü (bridge) moduna alıp kendi router cihazımızı bağlamak ile DSL özelliği olan tek bir router ile bağlanmak arasında fark var mı? Benim araştırdığım kadarıyla yok. Sizin düşünceniz nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yeni bir router alacağım için biraz araştırdım. Yanlışım varsa düzeltin lütfen. Anladığım kadarıyla Türkiye'de DSL modem almanın görebildiğim bir artısı yok. İster fiber altyapı olsun ister ADSL veya VDSL olsun fark etmiyor. Zaten FTTB veya FTTH fiber altyapısı olan birinin herhangi bir modeme ihtiyacı yok. FTTH ise ONT cihazı ile, FTTB ise direkt ethernet kablosundan kendi router cihazımız ile işi çözebiliyoruz.

DSL altyapılara gelince; Türkiye'de internet hizmeti alan herkese operatör zaten bir modem tahsis ediyor ve bildiğim kadarıyla bunu iade edemiyoruz. Kullanmasak da kiralama ücretini ödememiz gerekiyor. Yani bu durumda DSL altyapımız varsa, operatörün verdiği DSL modemi köprü (bridge) moduna alıp kendi router cihazımızı bağlamak ile DSL özelliği olan tek bir router ile bağlanmak arasında fark var mı? Benim araştırdığım kadarıyla yok. Sizin düşünceniz nedir?
Düşüncenizi yanlış buldum, DSL olarak taahhütsüz firmalardan hizmet alırsanız onlar modem vermiyor, örneğin TurkNet'ten DSL olarak hizmet alırsanız kendi cihazını alabilirsiniz.
Ayrıca firmanın verdiği tırt cihazları kullanmak yerine kendi DSL cihazımızı aldığımız zaman daha özgür ayarlara sahip oluyoruz, tek cihazla hem DSL Modem hem Router işini yaptırıyoruz.

Her firma DSL modem temin etmese dâhi modem veren firmalar da kalitesiz ve kısıtlı cihazlar veriyorlar, günümüzde satılan eli yüzü düzgün modemlerin çoğu DSL ve fiber uyumlu iken firmaların verdiği ucuz modemlere mahkum kalmak dâhâ iyi internet deneyimi yaşamak için modem/router almamak için bir sebep değil.

Şu an Telekom dahil neredeyse hiçbir firma DSL için modem kiralamıyor. Satıyor sadece. Bir ikincisi de zaten güncel tüm modemlerin WAN girişi de var. Yani hepsi birer router aynı zamanda. Ben mantıksız bir durum göremedim. Bir fiber modem yerine güncel bir VDSL/fiber modem-router kullanmanın tek kaybı bir adet ethernet portu.