oğuz sasi 49

Yetkin
Yer
cehennem
Selam!

Şu anda yalnızca Windows kullanıyorum, ancak dual boot yapmayı düşünüyorum. Öncelikle neden böyle bir şey yapmak istediğimi açıklayayım; Yazılımla ilgileniyorum ve kendi projelerimi geliştirerek kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Zaten temiz bir format atmayı planlıyordum, fakat aklıma farklı bir yapı oluşturma fikri geldi. Sistemde 3 adet diskim var ve şu şekilde bir kurulum yapmayı düşünüyorum:

M.2 SSD (500 GB) → Windows
SATA SSD (250 GB) → Linux
HDD (500 GB) → Dosya depolama

Bu yapı sizce mantıklı mı, yoksa farklı bir öneriniz var mı?
Linux kurma sebebime gelirsek, yaklaşık 4 ay boyunca Arch Linux kullandım ve gerçekten çok beğendim. Ancak oyun oynadığım için tekrar Windows’a dönmek zorunda kaldım. Bir süre sonra Arch'ı yönetmek zor gelmeye başlamıştı, özellikle Arch Wiki bana biraz karmaşık geldiğinden çoğu şeyi ChatGPT’den yardım alarak yapıyordum.

Şimdi tekrar Linux'a dönmek istiyorum, hem tecrübe kazanmak hem de ileride işime yarayabileceğini düşündüğüm için. Ayrıca, Linux kullanmanın ek bir avantajı olarak, Windows’a kıyasla rat ve diğer zararlı yazılımlara maruz kalma ihtimalinin daha düşük olduğunu düşünüyorum. Tabii ki tamamen güvende olmak için dikkatli olmak gerekiyor :D.

Bu kez daha kullanıcı dostu bir dağıtım seçmeyi düşünüyorum. Bu konuda distro önerilerinizi de almak isterim. Sizce hangi dağıtımı tercih etmeliyim?

Şimdiden bu yazdıklarımı okuyan herkese teşekkür ederim!

Son düzenleyen: Moderatör:
Eskiden Ubuntu Windows 7 tek HDD bölüp Dual boot kullanıyordum SSD yoktu o zamanlar şu an hep Ubuntu hevesim var ama neyse. Başlangıç için Ubuntu iyi bir seçenek olabilir. Disk tercihinde iyi hard diske işletim sistemi kurmak mantıklı değil artık günümüzde. Disk tercihinde mantıklı.

Okuldan dolayı uzun yıllar ben de aynı şekilde kullandım fakat dikkat etmen gereken bir nokta var.
Tek bir diske dualboot Linux ve Windows kurmak ile iki ayrı diske kurmanın farklılıkları var. Uzun zaman geçtiği için detayları net hatırlamıyorum. 2. diske Linux kurup sonrasında 1. diske Windows kurarsan Bootloader'ları farklı disklerde yer alıyor. Diğer türlü yapıp (ilk Windows, sonra linux) kurarsan da iki Bootloader da Windows diskinde yer alıyor ve başlangıçta GRUB menüsünden seçiyorsun hangisini boot etmek istediğini.
Kullanım olarak bir farkları yok fakat ileri bir zamanda Linux'u silip sadece Windows'un kalmasını istersen biraz başın ağrayabilir. YouTube'dan vb. kaynak bulabilirsin.
Ayrıca iki işletim sistemi arasında geçişte Windows saatin geride kalacak. Bunu düzeltmek için de Linux dağıtımının saatini lokal saat yapman gerekiyor.

Bash:
timedatectl set-local-rtc 1

Komutunu kullanabilirsin.

Dağıtım olarak Ubuntu benim de tercihim :)

Dual bot olayını hatırlıyorum bir program ile halletmiştim başlangıçta belli süre belirleyip seçmek için bekliyordu. İsterse programı araştırabilirim. Arşivimde duruyordur.

Okuldan dolayı uzun yıllar ben de aynı şekilde kullandım fakat dikkat etmen gereken bir nokta var.
Tek bir diske dualboot Linux ve Windows kurmak ile iki ayrı diske kurmanın farklılıkları var. Uzun zaman geçtiği için detayları net hatırlamıyorum. 2. diske Linux kurup sonrasında 1. diske Windows kurarsan Bootloader'ları farklı disklerde yer alıyor. Diğer türlü yapıp (ilk Windows, sonra linux) kurarsan da iki Bootloader da Windows diskinde yer alıyor ve başlangıçta GRUB menüsünden seçiyorsun hangisini boot etmek istediğini.
Kullanım olarak bir farkları yok fakat ileri bir zamanda Linux'u silip sadece Windows'un kalmasını istersen biraz başın ağrayabilir. YouTube'dan vb. kaynak bulabilirsin.
Ayrıca iki işletim sistemi arasında geçişte Windows saatin geride kalacak. Bunu düzeltmek için de Linux dağıtımının saatini lokal saat yapman gerekiyor.

Bash:
timedatectl set-local-rtc 1

Komutunu kullanabilirsin.

Dağıtım olarak Ubuntu benim de tercihim :)
Teşekkür ederim hocam kuracağım zaman zaten bir konu açacağım ve arkadaşlardan yardım ala ala yapacağım çünkü panik yapıyorum böyle konularda bilgisayarı komple bozabilme ihtimalim çok yüksek tek başıma yaparsam :D.

Dual bot olayını hatırlıyorum bir program ile halletmiştim başlangıçta belli süre belirleyip seçmek için bekliyordu. İsterse programı araştırabilirim. Arşivimde duruyordur.
Olur hocam.

OpenSUSE Tumbleweed olabilir. En stabil rolling release distrolardan birisi. Kullanımı da görece alternatiflere göre kolay.

EndeavourOS ve ya Fedora öneririm.
4 aylık Arch deneyimim zaten Endeavour olmuştu hocam ancak bayağı bir sorun yaşamıştım Driverlar konusunda. Genel mi bilmiyorum da sadece Arch kullandım driver'ı güncelleştirdiğim zaman ekranım 60hz sabit kalıyordu ve çözünürlük vb değiştiremiyordum bayağı sorun yaşadım kısacası. Hyprland'de böyle bir sorun oluşmuyordu da KDE'de bayağı oluyordu bu.

OpenSUSE Tumbleweed olabilir. En stabil rolling release distrolardan birisi. Kullanımı da görece alternatiflere göre kolay.
Önceden bir kişi daha önermişti hocam da hiç oralı olmamıştım bu sefer araştıracağım teşekkür ederim :)