Detaylar
Kim cevapladı?Max Caulfield
Üstün
Eğer ikinci bir disk ile Dual Boot yapıyorsanız yeni EFI oluşturmanızı öneririm. Çünkü Windows'un oluşturduğu EFI alanı birçok Linux bootloader'ı için yetersiz bir kapasiteye sahip. Özellikle de Systemd-boot ve Limine tabanlı kurulumlar için en az 4 GB'lık bir EFI alanı en iyisi. 200 MB gibi alanlar bu bootloader'lar için yetersiz.Merhaba, Linux kurarken Windows'un EFI'si mi kullanılmalı yoksa yeni EFI mi oluşturulmalı?
Bu yüzden eğer ikinci bir disk ile Dual Boot yapıyorsanız yeni bir EFI bölüntüsü oluşturmanızı öneriyorum.
Fakat aynı diskte bu işlemi yapıyorsanız işler biraz karışıyor. Bir diskte iki tane EFI bölüntüsü bulundurmak ne kadar sağlıklı olur onu bilemiyorum. Linux için sorun olmaz fakat Windows için sorun oluşturabilir diye düşünüyorum. Bu yüzden tavsiyem ikinci bir disk ile Dual Boot yapmanızdır.
YASEDEM
Deneyimli
Eğer ikinci bir disk ile Dual Boot yapıyorsanız yeni EFI oluşturmanızı öneririm. Çünkü Windows'un oluşturduğu EFI alanı birçok Linux Bootloader'ı için yetersiz bir kapasiteye sahip. Özellikle de Systemd-boot ve Limine tabanlı kurulumlar için en az 4 GB'lık bir EFI alanı en iyisi. 200 MB gibi alanlar bu Bootloader'lar için yetersiz.
Bu yüzden eğer ikinci bir disk ile Dual Boot yapıyorsanız yeni bir EFI bölüntüsü oluşturmanızı öneriyorum.
Fakat aynı diskte bu işlemi yapıyorsanız işler biraz karışıyor. Bir diskte iki tane EFI bölüntüsü bulundurmak ne kadar sağlıklı olur onu bilemiyorum. Linux için sorun olmaz fakat Windows için sorun oluşturabilir diye düşünüyorum. Bu yüzden tavsiyem ikinci bir disk ile Dual Boot yapmanızdır.
Hocam aynı diskte GRUB kullanacağım. Windows'un EFI bölümü 100 MB. Kuracağım bilgisayarda tek disk var. O yüzden başka diske kurma imkanım da yok.
Max Caulfield
Üstün
O halde ikinci bir EFI bölüntüsü açmaktan başka bir çareniz yok. Bu durumda Windows'u tekrar kuracağınız zaman da dikkatli olun, Windows ikinci oluşturduğunuz EFI bölüntüsüne kendi boot dosyalarını yükleyebilir. İkinci EFI bölüntüsü de diskin sonlarında yer alacağı için diski genişletmenize engel olabilir. Yani Windows'u yeniden kurarken eğer 100 MB'lık EFI bölüntüsünü tekrar istiyorsanız Linux'un EFI'ını da silmek ve Windows'tan sonra Linux'u da tekrar kurmaktan başka bir seçeneğiniz kalmıyor.Hocam aynı diskte GRUB kullanacağım. Windows'un EFI bölümü 100 MB. Kuracağım bilgisayarda tek disk var. O yüzden başka diske kurma imkanım da yok.
Onun dışında Windows'u yeniden kurmayacağınız sürece bir sorun olacağını sanmıyorum. İkinci bir EFI bölüntüsünü aynı diskte oluşturabilirsiniz.
GRUB zaten çok ciddi bir alan isteyen bir bootloader değil. 100 MB elbette yetersiz fakat 512 MB GRUB için yeterli oluyor.
Bu arada hangi dağıtımı kuracaksınız?
YASEDEM
Deneyimli
Cachy OS kuracağım. Ayrıca rehberde yapmayı düşünüyorum o yüzden sormak istedim.O halde ikinci bir EFI bölüntüsü açmaktan başka bir çareniz yok. Bu durumda Windows'u tekrar kuracağınız zaman da dikkatli olun, Windows ikinci oluşturduğunuz EFI bölüntüsüne kendi boot dosyalarını yükleyebilir. İkinci EFI bölüntüsü de diskin sonlarında yer alacağı için diski genişletmenize engel olabilir. Yani Windows'u yeniden kurarken eğer 100 MB'lık EFI bölüntüsünü tekrar istiyorsanız Linux'un EFI'ını da silmek ve Windows'tan sonra Linux'u da tekrar kurmaktan başka bir seçeneğiniz kalmıyor.
Onun dışında Windows'u yeniden kurmayacağınız sürece bir sorun olacağını sanmıyorum. İkinci bir EFI bölüntüsünü aynı diskte oluşturabilirsiniz.
GRUB zaten çok ciddi bir alan isteyen bir bootloader değil. 100 MB elbette yetersiz fakat 512 MB GRUB için yeterli oluyor.
Bu arada hangi dağıtımı kuracaksınız?
Max Caulfield
Üstün
İyi günler o zamanCachyOS kuracağım. Ayrıca rehberde yapmayı düşünüyorum o yüzden sormak istedim.
Yeni konular
-
Araç kaportasındaki derin çizikler ve hatalı rötuşlar (oje) nasıl düzeltilir?
- Hamza Ensar Sağlam
-
1.500 TL bütçe ile HP Victus 16 için laptop soğutucu önerisi
- ziqxchampion
-
-
Samsung Galaxy Tab S9 ve Galaxy Tab S11 arasında hangisi tercih edilmeli?
- Mr. Soprano
-
Makine Çeviri Librarian: Tidy Up the Arcane Library! Türkçe Yama
- Calypso Çeviri
-
-
HP Victus'taki SSD Casper Excalibur G770'e uyar mı?
- BirForumcuKişi
-