Dual çözünürlüğe sahip monitörlerde bulanık görüntü sorunu var mı?

Nefrioble

Çalışkan
4K herhangi bir monitörü 1080p olarak ayarlayıp kullanmaya çalışınca görüntüde bulanıklık olduğunu biliyoruz. Peki ya Dual çözünürlük ayarı olan monitörler bu sorunu tamamen ortadan kaldırıyor mu? Yoksa bir düzeye kadar mı işe yarıyorlar veya sadece Hz performansıyla ilgili bir teknoloji midir? 4K'da 240Hz 1080P'de ise 480Hz destekleyen çift çözünürlük ayarlı bir monitörle 4K ve 1080p çözünürlük ayarları arasında geçerken bu bulanıklık sorunu ne durumda olur?
Örnek monitör: https://www.mediamarkt.com.tr/tr/pr...-inc-4k-uhd-1-ms-monitor-siyah-160725006.html

bu dual mode dediğimiz olay bildiğimiz o klasik çözünürlük düşürme hikayesinden çok farklı çalışıyor. Standart bir 4k monitörde çözünürlüğü 1080pye çektiğinde monitörün içindeki ölçekleyici aradaki eksik pikselleri yumuşatmaya çalışır ve ortaya o çamur gibi bulanık görüntü çıkar. Ama bu yeni lg veya asus gibi markaların çift modlu monitörlerinde integer scaling mantığına benzer donanımsal bir piksel birleştirme yapılıyor. Yani 4k paneldeki 4 fiziksel piksel birleşip tek bir dev 1080p pikseli gibi davranıyor. Bu sayede o bulanıklık yani interpolasyon hatası olmuyor, görüntü teknik olarak net oluyor. Ama görüntü bulanık olmaz ama pikselleşmiş olur. Çünkü 32 inç bir ekranda 1080p çözünürlük doğal olarak keskin durmaz. Yani bulanıklık sorunu çözülüyor ama ppi değeri düştüğü için görüntü daha tırtıklı oluyor. Bu teknolojinin asıl olayı zaten o netlikten ziyade rekabetçi oyunlarda 480 hz gibi manyak bir hıza çıkıp ghosting ve input lag değerini sıfıra indirmektir.

Linkini paylaştığım ürünü düşünüyorum veya benzerlerini yani 27 inç olacak şekilde ve attığım Gigabyte marka monitör 1080p moda geçince ekranda 24 inçlik bir boyutta görsel gösterecek şekilde ayarlıyor kendisini. Yani kenarlarda siyah boşluklar oluyor. Bunu neden yapmışlar peki? Diğer monitörlerde böyle bir seçecek gördüğümü hatırlamıyorum sanırım tam ekran yapabiliyorlar. Hangisi daha iyidir farkı nedir?
Ve günlük kullanımda, film vs video için kullanacağım genellikle. Böyle gaming monitörlerden ziyade günlük kullanıma uygun monitörler daha mı iyi tercih olur. Renk canlılığı vesaire istiyorum. Asus Proart serisi nasıldır mesela? Canlıklıktan ziyade renk doğruluğuna mı özel yapılmışlar. Video vs. izlerken keyifli bir deneyim arıyorum. Ara sıra oyun oynarım sadece.

Ve HDR 10 bit ile 10 bit + frc monitörler arasındaki farkı nasıl anlayacağız çoğu marka sitelerinde bu farkı belirtmiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…