Eğer doğru anladıysam, verginin enflasyonla mücadelede bir araç olarak kullanılmasını destekliyorsunuz, değil mi? Bu nedenlerden ötürü, belirli bir ölçüde haklılık payı olduğunu düşünüyorsunuz.

Sadece daha fazla vergi ödemiyoruz, eskiye göre daha fazla resmi çalışıyoruz çünkü devlet daha iyi denetim yapıyor. Eskiye göre, CHP seçmeni olsam da, medyada biraz abartı var, 'sadece fakire yükleniyor' diye. Evet, şu 5'li çeteyi saymazsak, ortalama her zenginin sırtına bindiler gerçekten. En azından bizim sektörde eskisi gibi gayriresmi satışlar ve faturasız mallar artık devri bitti. Her şeyin faturasını, KDV'sini ödüyor şirketler. Yani aslında eskiden olması gerekeni şimdi fazlasıyla çıkarıyorlar, anlayacağın.

Sadece daha fazla vergi ödemiyoruz, eskiye göre daha fazla resmi çalışıyoruz çünkü devlet daha iyi denetim yapıyor. Eskiye göre, CHP seçmeni olsam da, medyada biraz abartı var, 'sadece fakire yükleniyor' diye. Evet, şu 5'li çeteyi saymazsak, ortalama her zenginin sırtına bindiler gerçekten. En azından bizim sektörde eskisi gibi gayriresmi satışlar ve faturasız mallar artık devri bitti. Her şeyin faturasını, KDV'sini ödüyor şirketler. Yani aslında eskiden olması gerekeni şimdi fazlasıyla çıkarıyorlar, anlayacağın.
Türkiye'de vergi konusunda sıkıntı şu, toplanan verginin çoğu dolaylı vergiler bu dünyanın en adi vergi türü. Ne kadar az kazanırsan gelirinin o kadar büyük bir payı devlete gidiyor.

medyada biraz abartı var, 'sadece fakire yükleniyor' diye.
Burada yanılıyorsunuz. 2022 yılı istatistikleri ortada, herkese açık.

2022 yılı GSYH'nin yarısı olan yaklaşık 451 milyar dolar, nüfusun en yüksek gelirli %20'sine (yani yaklaşık 17 milyon kişiye) direkt olarak ait. Bu grup içerisinde yer alanların kişi başına düşen ortalama gelirleri yaklaşık 26 bin dolar seviyesinde. Nüfusun geriye kalan %80'inde ise yaklaşık 454 milyar dolar paylaşılıyor ve onların kişi başına düşen ortalama gelirleri 6 bin dolar seviyesinde. En düşük gelirli %20'nin geliri ise yaklaşık olarak 3 bin dolar seviyesinde. Yani Türkiye'de gelir dağılımı bir hayli dengesiz; bu dengesizliğin ekonomik kriz algısını etkilemesi oldukça normal - tam aksi durum tabiata aykırı olurdu.

Nüfusun %20'si için kriz yok. Sonraki %20'de ufak sallantılar var. Yani 25 milyon kişi, geriye kalan 60 milyon kişi kadar krizden etkilenmiyor. İşte, bu noktada, verginin "tabana yayılması" yüzünden "sadece fakire yükleniyor" diyor insanlar - öyle olduğu da gördüğünüz gibi ortada zaten.

Burada yanılıyorsunuz. 2022 yılı istatistikleri ortada, herkese açık.

Dostum, bizim ödediğimiz faturaları benden iyi mi biliyorsun? Verdiğin verileri yalanlamıyorum ve devletin politikalarını desteklediğimden de demiyorum ama bizim sektörde artık her müşteri fatura ve KDV kesmemizi istiyor. Yanlış anlaşılmasın, perakendeci değiliz. Ek olarak, artık banka hesaplarına da dikkat ediyoruz; ne girdi, ne çıktı diye sürekli açıklama yazdırıyoruz. Yoksa devlet gözetime alıyor.

@Hans, ben sizin ödediğiniz faturalar hakkında hiçbir şey söylemedim farkındaysanız. Yanıldığınız noktayı alıntıladım sadece. Yani sizin alt metinde savunduğunuz şeyi eleştiriyorum; ama siz söylemediğim şeyler üzerinden bana cevap veriyorsunuz. :LOL: Size cevap verirken alıntılamadığım kısımlara zaten katılıyorum, o konudan yana bir sıkıntı yok.

@Hans, ben sizin ödediğiniz faturalar hakkında hiçbir şey söylemedim farkındaysanız. Yanıldığınız noktayı alıntıladım sadece. Yani sizin alt metinde savunduğunuz şeyi eleştiriyorum; ama siz söylemediğim şeyler üzerinden bana cevap veriyorsunuz. :LOL: size cevap verirken alıntılamadığım kısımlara zaten katılıyorum, o konudan yana bir sıkıntı yok.

Dalgınlığıma gelmiş, kusura bakmayın.