Dünya benzeri bir gezegende nasıl hayatta kalacağız?

Aslında günümüzde kullanılan çoğu şey (sivil) daha önce uzay ve askeri araştırmalardan ortaya çıkmış daha doğrusu o neticede gelişmiş şeyler. Evet dünya ne yazık ki bazen tam bir cehennem. Bırakın uzayı, cinayetler yahut tecavüzler vs. derken insanın nasıl bir canlı olduğu ortaya çıkıyor.

Dünya kendini ne kadar iyileştirebiliyor orası biraz sıkıntı ama unuttuğunuz bir şey var, Dünya nüfusu çok hızlı şekilde artıyor ve sınırlı iyileştirme artan bu nüfus sayesinde çok hasar alacak. İyileştirme verilen hasara göre yetersiz kalacak. Yani herkes bu gezegeni bizim kadar önemsemiyor.

İyileştirebiliyordu. Ozon tabakasında kocaman bir delik var. Okyanusta dev bir plastik adası var. Çoğu sanayi ülkesinin havası maskeyle solunması gerekecek düzeyde. Bu liste uzar ama gerçek değişmez. Dünya bizi artık kaldıramıyor.

Bizi kısmen kaldırıyor bile olsa 10-12 milyar insanı kaldıramayabilir...

Sorumlusu olmadığıma mutluyum. Aslında mağdurum.

Hocam bu tür şeyleri çok düşündüm, fizik kuralları ve evren kuralları dediğin şey tamamıyla bir insanın yazdığı şeyler, uzayda yaşanılan olaylara baktığım zaman bana imkansız bir şey var mış gibi gelmiyor. Tip 1 2 3 medeniyet vs tamamen insan kuralı ve hikayesi, insanlık bu kafada olduğu sürece ben pek gelişeceğini sanmıyorum açıkçası.

Farkli gezegen aramak yerine Dunyayi elimizde tutsak nasil olur? Uzay Mekikleri insaa edip uzun sure dayanacak yakitlar ve teknolojiler gelistirip milyarlarca km otedeki trilyonlarca gezegene bakarak yasanabilir gezegen bulmaya calismak yerine suyu idareli kullanmak, sivil insanlarin ozel arac kullanmasinin yasaklanmasi, deoderant kullanilmamasi falan daha mi zor?

Yasanabilir bir gezegeni bulduk diyelim, bir de tum Dunyayi oraya tasidik diyelim ki sadece cok zengin bazi kisiler tasinir. Kalanimiz olume mahkum ediliriz. Siz hic yeni bir gezegen bulunur da bizi de yanlarinda gotururler sanmayin. Belki de yeni gezegenler kesfedilmistir yasanabilir olan ancak bizim haberimiz yoktur. Her neyse tum Dunyayi da asagi mahalleye tasiniyormus gibi tasidik diyelim. Tum bu zor isleri yaptiktan sonra orada yasamanin bir yolunu da buluruz zaten.

Konuyla alaka seviyesini pek anlamadım. Bundan sonra açtığım her konuda bir şeylere anlatır gibi "şunu bunu ben de biliyorum, konu bu varsayıma göre sohbet muhabbet ediyoruz" diye belirtmeliyim sanırım.

Yukarıda zaten konuştuk, öncelik her zaman Dünya'yı korumak ama bugün deodorant ya da benzeri şeyler değil de daha büyük sorunlarımız var. Öncelikle kontrolsüz nüfus, sen istediğin kadar kendini yırt Hİndistan'da, Pakistan'da ya da Bangladeş'te nüfus artışı durmayacak. Bu durumda su kullanımını azaltmak imkansıza yakın olacak. Örneğin sera gazları konusunda inekler yüksek oranda metan gazı salıyor, o zaman bütün hayvancılığı da bitirmek ya da sınırlandırmak gerek ama bu tamamen imkansız.

Küresel ısınmayı engelleme yok, iklim değişikliğini hafifletme var. Şu an hafifletme uygulandığı halde bu durumdayız. Kaldı ki bu süreci daha tutarlı yapmak için yapabileceğimiz birkaç şeyden fazlası yok. Yani, ben elimden geleni hep yaptım hala da yapıyorum ama ne ben ne de sen yapsan bile şu durumdan kurtulmamız imkansız bunu unutmayın. Dünya artık kendini onarabilecek bir kıvamda değil.

Mossy Earth gibi kanallar var, onların yaptığı süreci yapan pek grup yok.

Cevabı bizden birinde olsa burada olmazdık. Amaç sohbetse orası ayri.
Sizce biz bu sorunu çözebilir miyiz? Amaç tabii ki sohbet

Yasanabilir bir gezegeni bulduk diyelim, bir de tum Dunyayi oraya tasidik diyelim ki sadece cok zengin bazi kisiler tasinir.
Neden sadece zenginler gidiyor, sadece onu anlamış değilim. Uzay aracını kullanacak astronotların olması gerekiyor. Sadece onlar değil, varsayalım Mars'a gittik, yeryüzüne inince jeolog lazım olacak depremleri araştırmak ve ona göre önlem almak için. Astrobiyologa ihtiyaç olacak. Uzay aracında oluşacak bir sorun için mühendise ihtiyaç oluşacak. İnsanların sağlık sorunları yaşamasına karşılık tıp uzmanları olacak. Uzay aracının yazılımsal sorunlarıyla ilgilenmek için yazılımcı olacak. Mars'ta yapılaşma için mimarlar olacak. Sence bu kadar iş gücü lazımken neden sadece zenginler gitsin?

Cevap: Uzaya gidecek olan insanlar, yukarıda bahsettiğim insanlar bunun dışındaki insanlar. Uzaya gideceğini pek sanmıyorum. Gitseler bile fazla uzun ömürlü olmaz çünkü kadro lazım bunun için.

Uzay sektörü SpaceX gibi şirketlerden ibaret değil. Ülkelerin kendi uzay ajansları var: NASA, ESA, Roskosmos vb. Yani SpaceX ve diğer özel şirketler türevinde düşünmeyin. Bu şirketlerin uzay turizmine girme sebebi, zenginleri uzaya çıkarıp şirketin cebine para girmesini sağlamak olduğunu düşünüyorum. Tabii ki sadece ondan dolayı değil, diğer başka sebepler de var. Mesela Mars bir gün yaşanabilir bir gezegen olur, yeşillikler olur, deniz olursa insanların gidiş gelişinin kolay olması sağlanır.

3. Paragraf için yanlış anlaşılma olmaması için not ekliyorum: Bu, uzaya çıkma dediğim yaşam için çıkma değil, gezmek amaçlı çıkma.

Sonuç olarak PC kullanmak da zenginlerin yaptığı bir eylemdi. Şu an turizm için giden ilk insanlar zenginler evet ama keşif görevi için zenginlerin gideceğini düşünüyorsan cidden komik. Şu yazdığına kendini nasıl inandırabiliyorsun? Yani NASA'da çalışan insanlar sana göre zengin olabilir ama trilyoner falan değiller. Bir keşif grubunu eğitim ve deneyime göre mi kurarlar yoksa zengin oluşuna göre mi? Asker gönderecekleri zaman da askerin zenginini mi gönderirler?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…