EmirhanRadicus

Üstün
Makaleler
1
20250511_223647.webp
20250511_223716.webp

Selam. Öncelikle kabloların dağınıklığı için kusura bakmayın, kurulum hâlâ tam olarak bitmedi. :D

Dünyadaki ilk Hackintosh wall PC postuna hoş geldiniz (umarım gerçekten ilk ben yapmışımdır).
Açıkçası bu bilgisayara 1-2 ay önce zaten Hackintosh kurmuştum; ancak o zamanlar uzay sistemin içindeydi. Benim asıl planım ise karşınızda duran bu Hackintosh wall PC’yi yapmaktı. Ayrıca son paylaştığım gönderiden sonra birkaç durum güncellemesi yapmam gerekiyor. Yani bu sadece basit bir “Hey, şu havalı bilgisayarıma bak!” postu değil.

(Bu arada bilgisayar bir ahşap plakaya asılı. Dekupaj testere ile tamamen kendi emeğimle yaptım.)

Özellikler:
i3 7100
MSI Z270 GAMING PRO CARBON
8 GB RAM
RX580 4 GB

İlk gönderiyi paylaştığımda bilgisayarla çok ilgilenme şansım olmamıştı, ancak şu an tamamen test edildi ve tüm sorunlarını biliyorum.

Çözümlenmiş sorunlar:
Bir zamanlar sistemdeki animasyonlar ve bazı yavaşlıklar sinirimi bozuyordu. Yavaşlık çok küçük çaplıydı ama yine de göze batıyordu. Başta durumu ekstra RAM alarak çözmeyi düşünüyordum, fakat sonrasında RAM hızını 2133 MHz’ten XMP ile 3200 MHz’e çıkardım ve tüm takılmalar birden yok oldu.

Ayrıca kulaklığımı kullanmak için bir Bluetooth adaptör (Asus BT400) satın aldım. Takınca doğrudan çalışmadı ama BrcmPatchRAM indirerek sorunu çözdüm. Üstelik kulaklıkla yaptığım 10 saatlik müzik ve video testinde, söylenenlerin aksine hiçbir kopma yaşamadım.

Devam eden sorunlar:
Bilgisayarı uyku moduna aldığımda 1-2 saat aralıklarla kendi kendine açılıyor ve yaklaşık 10 saniye açık kaldıktan sonra tekrar uyku moduna geçiyor. Terminalden baktığımda sorunun RTC’den kaynaklandığını gördüm, ancak çözüm biraz karmaşık geldiğinden ve kritik olmadığı için uğraşmadım.

Şimdilik bu kadar. Umarım bilgisayarımı beğenmişsinizdir. Hepinize sorunsuz bir Hackintosh kurulumu diliyorum.

Meraklısına wallpc yapımı hızlandırılmış eğitim.

Evde boş duran bir MDF plaka buldum. Anakartın vida deliklerini işaretleyip, kullanacağım vidalardan 1 mm daha dar delikler açtım.
Sonrasında sıvı soğutmanın fanlarının verimli çalışabilmesi için radyatörün arka kısmını tamamen kestim ve sadece vida delikleri için yer bıraktım.

PSU için L şeklinde bir ahşap parça kestim. Önce bu L parçasını PSU’ya, ardından plakaya sabitledim (umarım düşmez).

Ekran kartı, en çok tedirgin olduğum kısımdı. Başta sabitlemek için uygun bir yer olmadığını düşünüyordum, ancak kartın sol ve sağ uçlarında hiçbir işlevi olmayan boş delikler fark ettim. Bu deliklerden vidalayarak ekran kartını tahtaya monte ettim.

Bir diğer endişem ise PCIe riser kablosunun Hackintosh ile uyumsuz olacağıydı. Fakat BIOS’ta herhangi bir ayar yapmadan sorunsuz çalıştı. Yine de aklınızda bulunsun; bazı BIOS sürümlerinde PCIe versiyonunu otomatik yerine, kullandığınız kabloya göre manuel olarak seçmeniz gerekebilir.

Anlattıklarım basit gibi görünebilir ama bu bilgisayara en az iki haftamı verdim.

Ayrıca PSU kabloları için boşluk oluşması ve sıvı soğutmanın hava akışını sağlayabilmesi adına iki adet metal profili testereyle kesip plaka ile duvar arasında boşluk kalacak şekilde vidaladım.