519

Başarılı
Makaleler
8
Şu an elimde 2.5 mm ve 4 mm çıkış açıklığına sahip sırasıyla 10x25 ve 10x50 dürbün bulunuyor. İkincisini satıp 20x60'a geçmeyi düşünüyorum ama bu sefer de çıkış açıklığı 4 mm'den 3 mm'ye düşüyor. Elbette olumsuz bir durum ama bizzat 3 mm dürbün denemediğim için net karar veremiyorum. Özellikle aşağıdaki yorum kafamı karıştırdı, o kadar var mı?

1714755115760.webp

Bu arada 2.5 mm dar hissettiriyor, 3 mm çıkış açıklığında da aynı deneyimi yaşamaktan endişeleniyorum, aradaki 0.5 mm fark deneyimi bir miktar kurtarır mı dersiniz? Kullandıysanız nasıl hissettirdiğinden bahsedebilir misiniz? @Andar Han sizden bahsetmesem olmaz diye düşünüyorum. Eğer konu hakkında bilginiz varsa değerli düşüncelerinizi öğrenmek isterim :)

Dürbünü ağırlıklı olarak astronomik gözlem için kullanacağım. İmkanım olursa da kuş gözlemi için kullanmayı düşünüyorum, onun dışında pek kullanım alanım olmayacak. Forumlarda 3 mm çıkış açıklığının ciddi dezavantaj olduğundan bahsedilmiş, kafam karıştı açıkçası. Saydığım kullanım alanları için belirttiğim çıkış açıklığı pişman ettirecekse hiç değişim zahmetine girmeyeceğim.

Son düzenleme:
@MechaAti oh dedirtecek cinsten. Tam 5 MM ki bu çok iyi bir değer ancak 3 MM ile karşılaştırılabilir mi emin değilim.

Eki Görüntüle 42661

O zaman pek yardımcı olamam gibi :( Ama genel yorum yaparsam gözlerim çok rahat, 3MM hakkında şöyle yorum yapabilirim belki Mercekli Teleskobun çıkış merceği 3MM, şahsen sıkıntı olmuyor genelde ama bazen kirpiklerim falan engelleyebiliyor görüşü. Onun dışında net.

@MechaAti netlik sorun değil hocam. Konus'a Giant serisinde kullandıkları mercek kalitesi açısından güveniyorum, problem yaşatacağını düşünmüyorum ama dediğim gibi bu FOV meselesi aklımı karıştırıyor işte, her neyse en kötü iade yoluna giderim artık. Teşekkür ederim, kolay gelsin.

Direkt 60 mm kullanmadım ama teorik olarak; astronomik gözlemlerinizi gece yapacağınızı düşünürsek (düşük ışık sebebiyle göz bebekleriniz de büyüyeceği için) çıkış açıklığı ne kadar fazla olursa görülebilecek ışık ve alan miktarı da o kadar fazla olacaktır.

Tabii çıkış açıklığını arttırmak için de lens çapını sabit tutacaksanız, büyütme oranından fire vermeniz gerekecek ki 12x60 bir dürbün seçerseniz, 5 mm bir açıklığa ulaşabilirsiniz.

Tabii bu çıkış açıklığı hususunda goz bebegi de önemli olduğu icin ve yaşa göre de boyutu (büyüme ve küçülme oranı) degişebildiği için deneyip karar vermeniz daha uygun olur. Bu arada 3 mm açıklık da gözlem için yeterli olacaktır.

@Andar Han teşekkür ederim, aslında bu konuda elim kolum bağlı diyebilirim. Halihazırda elimdeki 10x50'nin yetmediğini düşündüğüm için daha güçlü bir şeyler bakıyorum ama bütçe dostu olan Konus Giant dışında neredeyse hiçbir model yok. Onun da bahsettiğim üzere 3 mm çıkış açıklığı mevcut. E haliyle bütçem de düşük olduğundan başka seçeneğim de olmuyor, mecbur buna kalıyorum. Gönül isterdi ki 15x60 model alınsın ama dediğim üzere, Giant dışında pek bir şey bulamadım.

Giant da alınmayacak gibi durmuyor şimdi, elimdeki 10x50 dürbünü satıp üzerine yaklaşık 600 TL civarı koyabilirsam Giant alabiliyorum ki bir 20x60'a sahip olmanın buna fazlasıyla değeceğini düşünüyorum. Dediğiniz gibi olay biraz kişinin gözünde bitiyor, memnun kalmazsam iade yoluna gideceğim. Çabanız için, tekrardan teşekkürler.