Virüs kaynaklı mıdır? Kaspersky, MalwareBytes ile tarattım, bir sorun bulunamadı. Neden olur? Bu uzantıları baştan kurabileceğim bir yol var mıdır? Çok sinir bozucu.
İşletim Sistemi: Windows 10
1.
Sistem Güncellemelerini Kontrol Et:
- Başlat menüsüne git.
- "Ayarlar" (Settings) > "Güncelleme ve Güvenlik" (Update & Security) seçeneğine tıkla.
- "Güncellemeleri kontrol et" (Check for updates) butonuna bas ve gerekli güncellemeleri yap.
2.
Grafik Sürücülerini Güncelle:
- Başlat menüsüne sağ tıkla ve "Aygıt Yöneticisi" (Device Manager) seçeneğini seç.
- "Ekran kartları" (Display adapters) bölümünü bul ve genişlet.
- Ekran kartına sağ tıklayıp "Sürücüyü güncelle" (Update driver) seçeneğine tıkla.
- "Sürücü için otomatik arama" (Search automatically for drivers) seçeneğini seç.
3.
Kötü Amaçlı Yazılımlara Karşı Tarama Yap:
- Kaspersky veya Malwarebytes kullandıysan, tam bir sistem taraması yaparak her dosyanın tarandığından emin ol.
- Ek olarak, "Windows Defender" kullanarak da yeni bir tarama yapabilirsin.
4.
Disk Temizleme ve Dosya Onarımları:
- Başlat menüsüne "Disk Temizleme" yaz ve aramayı başlat.
- Disk Temizleme aracını aç ve gereksiz dosyaları sil.
- Başlat menüsüne "cmd" yaz, ardından "Komut İstemi"ne sağ tıkla ve "Yönetici olarak çalıştır" (Run as administrator) seçeneğine tıkla.
- "sfc /scannow" komutunu yaz ve Enter tuşuna bas. Bu, sistem dosyalarını onarır.
5.
Uzantıları Yeniden Yükleme:
- İlgili uzantıları (JPG, PNG, TXT) yeniden oluşturmak için şu adımları izleyebilirsin:
- Başlat menüsünden "Ayarlar" > "Uygulamalar" (Apps) sekmesine git.
- "Varsayılan uygulamalar" (Default apps) bölümüne tıkla ve dosya uzantılarını ilgili uygulamalarla tekrar ilişkilendir.
- Örneğin, JPG'yi "Fotoğraflar" uygulaması ile ilişkilendir.
6.
Sistem İyileştirmeleri:
- Başlat menüsünden "Görev Yöneticisi" (Task Manager) aç.
- "Başlangıç" (Startup) sekmesine geç ve gereksiz uygulamaları devre dışı bırak.
Eğer bu adımlar sorununuzu çözmezse, daha fazla teknik bilgi sağlamasını isteyebileceğiniz bir konuda radyaleş ellerden yardım alınabilir.