Makaleler
10
Yer
Aydın
Kullandığım cihaz bir tablet, Dynamic AMOLED 2X teknolojisini kullanıyor. Cihazda oyun oynamaya korkuyorum, ETS 2 oynuyorum ve performansı oldukça tatmin ediyor fakat bu sıcaklık mevzusunda ödüm kopuyor. Var mı modern AMOLED ekranlarda yanık yaşayan?

Son düzenleyen: Moderatör:
Her zaman OLED dolayısıyla AMOLED ekranların yanma riski olacak. Ancak yeni nesil panellerle çok büyük ölçüde azaltıldı.

OLED ve AMOLED'lerin farkları çok az; matris tipi ve enerji verimliliği.

AMOLED'lerin "AM"ı "Active Matrix" yani aktif matris'ten geliyor.

AMOLED'ler bu konuda OLED'lere göre daha hassas diye biliyorum yani hepsinde olabiliyor ama Apple da Samsung da bu panelleri kullanıyor, kronik bir sorun olarak lanse edilmeli hiç umarım yeni alacağım S25+ böyle bir sorun üretmez :D

Bir de bahsettiğiniz tabletin aşırı ısınmasından kaynaklanan bir şey değil "burn-in", burn-in organik kimyasalların yıpranması ve bozulmasından olur.

Bir de bahsettiğiniz tabletin aşırı ısınmasından kaynaklanan bir şey değil "burn-in", burn-in organik kimyasalların yıpranması ve bozulmasından olur.

Yani 5 yıldır A71 kullanıyorum ondan öncesinde de A serisi bir öncesinde de S4 falan kullanmıştım hepsi AMOLED bunların hiç böyle bir sorunla karşılaşmadım yıllardır.

Dynamic AMOLED 2X olan S21 FE Exynos kullanıyorum ve burn-in + ghost screen mevcut. Hor kullanırsan en verimli ve en koruması yüksek OLED cihazı da alsan burn-in yaşarsın. Ben hor kullandım ve kısa vadede yaşadım. Pişman mıyım, değilim. Böyle olacağını bilerek kullandım.

OLED zaten üreticilerin ucuza kaçma taktiği olan bir teknoloji. Böylesine problemli bir panel türünü geliştirmeye diretmelerindeki tek sebep, her bir pikselin altına ışık koyacak kadar zahmetli ve maliyetli bir teknolojiyi bütün cihazlara entegre etme masrafı ve beklenilen talebin sağlanmaması sonucunda karşılaşacakları dehşet boyutlu zarar endişesi.

Yani ben zaten günlük kullanımda genelde düşük parlaklık ve karanlık mod kullanıyorum gözlerimi rahatsız ettiği için. Dediğim gibi yaklaşık 12 yıldır AMOLED kullanıyorum ve hiç ekran problemleri yaşamadım belki yüksek parlaklık, rengarenk duvar kâğıtları ve aydınlık mod kullanmadığım içindir, belki şanstır bilemiyorum.