Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Neo

Başarılı
Herkese merhaba,

İlk defa eBay'den alışveriş yapmayı düşünüyorum fakat bazı sorularım var. Daha önce alışveriş yapan veya bu konuda bilgisi olan biri yardımcı olursa çok sevinirim.
  1. İlk olarak almayı düşündüğüm eşya ikinci el ve elektronik. Eğer satıcı ürünü göndermezse site aracılığı ile para iadesi var mı?
  2. Ürün arızalı çıkarsa iade etme durumu nedir?
  3. Ürün 100 euro diyelim, kargo ücreti nasıl hesaplanır? Almanya'dan 100 Euro'luk 5 kiloluk bir eşya olarak kargoyu nasıl hesaplarım?
  4. Ürünü 100 euro olarak düşünürsek gümrüğe takılır mı? Demek istediğim vergisini gümrüğe mi ödüyoruz yoksa AliExpress gibi direk satın alırken mi vergi ödeniyor?
  5. Son olarak 100 Euro'luk eşya için gümrük benden ürün fiyatından daha fazla bir vergi ister mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
1. Evet, ürünü göndermezlerse iade var.
2. Arızalı çıkarsa ürünü onlara geri kargolamaniz gerekiyor.
3. Kargo ücreti ödeme kısmında görünüyor.
4. Evet, 30 Euro üstü gümrüğe takılır.
5. Müşavir kiralamaniz gerekir, ürünün 3 katı fiyatı vergi ödemeniz gerekir. Size çok pahalıya patlar.
1. Evet, ürünü göndermezlerse iade var.
2. Arızalı çıkarsa ürünü onlara geri kargolamaniz gerekiyor.
3. Kargo ücreti ödeme kısmında görünüyor.
4. Evet, 30 Euro üstü gümrüğe takılır.
5. Müşavir kiralamaniz gerekir, ürünün 3 katı fiyatı vergi ödemeniz gerekir. Size çok pahalıya patlar.

Çözüm
Hocam çok teşekkür ederim yanıt için. Bildiğim kadarıyla yüzde 30 vergi çıkıyor. Bu da 100 Euro için 30 Euro yapar. Bundan daha yüksek vergi çıkabilir mi gerçekten? Çıkarsa itiraz etsek bişey değişir mi? eBay vergiyi alışveriş esnasında kesmiyor mu Aliexpress gibi? Eğer dediğiniz gibiyse önerebileceğiniz daha iyi bir site var mı yurtdışı ikinci el alışveriş için?

Hocam çok teşekkür ederim yanıt için. Bildiğim kadarıyla yüzde 30 vergi çıkıyor. Bu da 100 Euro için 30 Euro yapar. Bundan daha yüksek vergi çıkabilir mi gerçekten? Çıkarsa itiraz etsek bişey değişir mi? eBay vergiyi alışveriş esnasında kesmiyor mu Aliexpress gibi? Eğer dediğiniz gibiyse önerebileceğiniz daha iyi bir site var mı yurtdışı ikinci el alışveriş için?
Hocam 30 Euro üstü için %30/%60 olayı yok. Ayrıca Avrupa Birliği ülkesinden geliyorsa %30. Başka ülkelerden geliyorsa %60. Ki 30 Euro üstü ürünler gümrükte kaldığı için gümrüğün direkt kendisi size vergi biçiyor. Genellikle ürünün ücretinin 3 katı oluyor.

İtiraz edemezsiniz çünkü işleyiş böyle, normal yani.

Hangi kategoride ürün alacaksınız?

Hocam Almanya'dan Logitech direksiyon seti almayı düşünüyorum. AB ülkesi olduğu için yüzde 30 diye okumuştum bir yerden dediğiniz gibi. Daha önce Çin'den getirttiğim elektronik ürünlerde gümrüğe gelince aranıp vergi için onay istenmişti sonrasında da gelen postaciya gümrük vergisini ödemiştim. Ürün fiyatından yüksek çıkmadı hiç. Aynı şekilde eBay için gümrükten aranıp onay istemek yerine mali müşavir mi tutmak gerekiyor?