Peki size göre eğitim sistemin iyi olması için ne yapılmalı? Eğitimden ben de memnun değilim ama bunun çaresi ne?
Nitelik ve disiplin arttırılmalı, popülist verilerden kaçınılıp ticari amaçlardan uzak, daha özel bireye indirgenmiş, mezun olması daha zor ancak mezun olduğunda nitelik veren okullar açılmalı.

9 yıl önce Technopat Sosyal'e katıldığımdan beri okuduğumu daha iyi anlıyorum vallaha:rofl: @Recep Baltaş sağ olsun forumlarıyla kafama vura vura Türkçe'yi öğretti. Eğitimi hayatımda görmediğim bir adamın yönettiği forumda daha iyi alıyorsam eğitim sistemi iyi diyebilir miyiz?

Konu madem hortlamış; şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, tıptaki eğitim açısından Avrupa standartlarına yakınız. Gömdük gömdük ama iyi olan yeri de gömmenin anlamı yok.

Çok iyi bence. İyi olmasa Aziz Sancar gibi nobel ödülü almış, Celal Şengör gibi çeşitli üniversitelerde eğitim veren hocalar olabilir miydi ülkemizde.

Peki size göre eğitim sistemin iyi olması için ne yapılmalı? Eğitimden ben de memnun değilim ama bunun çaresi ne?
Tek bir çözümü yok aslında. Üniversiteden mezun oluyorum o yüzden lise ve öncesinin anılarını karıştırarak biraz uzunca bir cevap vereyim.

• Öncelikle eğitim fakültelerinin zorlaştırılması ve yaşlı, eğitimsiz, tabiri caizse salla başı al maaşı hocaların yerine yenilerinin hızla atanması gerek. Eğitim kalitesi öğretmen kalitesinden başlıyor. Sen ne kadar en mükemmel müfredatı sunsan da okul müdürün ve öğretmenlerin rezaletse okulun pek bir geleceği kalmıyor. Özellikle yönetici kadroları bomboş insanlarla dolu şu an. Buna devlet özel fark etmeksizin en köklü liseler ve üniversiteler de dahil.
  • Yönetimde olduğu gibi öğrencilerde de çer çöp bol maalesef. Zorbalık uygulayan, başka insanların öğrenimini zorlaştıran, şiddete meyilli öğrencilerin hızla örgün öğretimden uzaklaştırılması gerekiyor. Yoksa yoksul mahallelerde keko sürüsünden eğitim verilmesi mümkün olmaz. Bu konuda şımarık ve zorba öğrencileri yetiştiren velilerin gücünün kesilmesi çok önemli. Ben suça meyilli ve yoksul bir mahallede büyüdüğüm için biraz deneyimden konuşuyorum. Hocalarım çok sağ olsun beni zorba serserilerden korumasaydı belki de yeteneklerim fark edilemeyecekti.
  • Sınav sistemindeki pürüzleri gidermek de önemli. Mesela lisansta merkezi yerleştirme sistemini ortadan kaldırmak lazım bence. Üniversitelere bu konuda esneklik sağlanması gerektiğini düşünüyorum. YKS de SAT veya ALES gibi yılda birçok kez yapılabilen türde olmalı, böylelikle öğrencinin üzerindeki gereksiz stres yükü azalmış olur. Neden SAT'ye erken girme şansı olduğu gibi 10-11. sınıfta bilgiler tazeyken TYT'ye girilme hakkı tanınmıyor? Öğrenim hakkı boyunca birden fazla kere sınava girebilme hakkı öğrencilerin sınav ortamına hazırlanması konusunda çok faydalı. Denemeler bu konuda düşündüğümüz kadar fayda etmiyor aslında.
  • Sanat ve spor en az dersler kadar önemli olmalı. Üniversiteye giriş konusunda en az dersler kadar ders dışı faaliyetler (extracurricular) de önem kazanmalı.
  • Öğrencilere lisede özelleşme hakkı tanınmalı. SAY/SÖZ/EA birçok yabancı sisteme göre yeterince esnek değil. Mesela IB diplomasına çalışan ve biyoloji okumak isteyen birisinin fizik almasına gerek yok (biyoloji ve kimya yeterli) ama Türkiye'de sistem iki alanı aynı kategoriye soktuğu için öğrenciler istemedikleri dersleri almak zorunda bırakılıyor. Bu da şevklerini düşürüyor ve akademik ilgilerini azaltıyor.
  • Ayrıca dil ve yazma yeteneklerini çok boşluyoruz. Bilkent'e bile insanlar makale yazamadan, dil öğrenmeden geliyor. Liseden birikimsiz ve bilgisiz olarak geldikleri için okul birçok kredilik zamanı basit akademik metin okuma ve anlamaya ayırmak zorunda kalıyor. Birçok ülkede liseyi bitirmek için basit bir bitirme tezi yazmanız gerekiyor ama Türkiye'de nedense böyle bir şey yok. Kitap yazarı ve özeti ezberletmek yerine gerçekten oturup öğrencilere kitap okutmamız ve makale yazdırmamız gerekiyor.
  • Üniversiteler akademik öğrenim yeri olmalı. Meslek eğitimini belalı çocuk geçirme servisi olarak kullanmak ve meslek yüksekokullarının 4 yıllığa dönüştürülmesi şu an ülkede yapılan en büyük hatalardan birisi. Gerekirse Anadolu'nun dört bir yanındaki tabela üniversiteleri MYO yapılmalı. Teknikere ihtiyaç varken mühendis yetiştirerek ancak işsiz ordusu yarattık.
  • En önemlisini en sona sakladım. Müfredatın tekrar laik ve bilimsel olması gerekiyor. Öğrenciler bilimi olduğu gibi öğrenmeyecekse, Gazali'nin irticai ekolü bilimin anlatılmasına engel olacaksa okumanın hiçbir anlamı yok.