Konu Başlıkları Gizle
ayrıca Techolay Sosyal'de yazılmış harika eGPU rehberi mevcut. Eğer adt-link RG43sg almayı düşünüyorsanız önce burada yazılmış olan şu Rehberi okuyun. sonra bu yazı daha faydalı olacaktır. Karışık değil oldukça kolay. Sadece dikkatli olmak lazım.
Karar vermeden önce elbette aklımda pek çok soru vardı: “laptopum bu adaptörle uyumlu mu?”, “bağlantı stabil olur mu?”, “performans kaybı yaşar mıyım?"
Bu şüpheleri gidermek için egpu.io adlı forumu keşfettim.
Burada kullanıcılar kendi kurdukları eGPU sistemlerini detaylı şekilde paylaşıyor: Hangi laptop, hangi adaptör, hangi ekran kartı, hangi bağlantı vs.
ben de kendi sistemimi kurmadan önce bu forumdaki örneklerden faydalandım. Bu sayede uyumluluk konusunda aklımda hiçbir soru kalmadı.
Laptopa harici ekran kartı bağladığmız için laptop tabii ki laptop sınıfından çıkmış oluyor.
Deneyim ve Performans
Kullandığım sistem özellikleri:Laptop: Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU00EBTX)
- AMD Ryzen 5 5600H işlemci.
- NVIDIA GeForce RTX 3060 (130W tgp)
- 32 GB (2x16 GB) Crucial DDR4 3200 MHz CL22.
- 1TB Samsung 980 M.2 SSD ( M.2 slot 1)
- M.2 m-key raiser cable( M.2 slot 2'ye bağlı)
Bu eGPU sistemini yaklaşık 6–8 aydır her gün 10+ saat aktif olarak kullanıyorum. GPU kullanımı çoğu zaman %100 seviyesinde ve bugüne kadar hiçbir çökme, hata ya da güç dalgalanması yaşamadım. adaptör PCI-e 3.0 X4 arayüzüyle çalıştığı için doğal olarak masaüstü sistemlere göre biraz kısıtlanmış performans sağlıyor (yaklaşık %10–25 fark).
Ancak yine de sonuçlar etkileyici:
- Laptopun kendi GPU'su (RTX 3060 130W) ile kıyasladığımda CUDA ve render performansı yaklaşık 2.5 kat arttı.
- Oyun ve 3D yazılımlarda (Blender, daz 3D, Unreal Engine) gözle görülür FPS ve render süresi farkı var.
- Asıl hedefim VRAM kapasitesiydi — 16 GB VRAM benim iş akışımı ciddi anlamda rahatlattı.
Özellikle optimize edilmemiş sahnelerde (yüksek poligon, büyük texture setleri, dforce simülasyonlar vb.) Artık GPU yetersizliği yüzünden darboğaz yaşamıyorum.
Isı, güç ve dayanıklılık
eGPU kullanmanın beklenmedik bir avantajı var: Laptopun GPU'su devre dışı kaldığı için ısı üretimi ciddi oranda azalıyor. Lenovo Legion 5 zaten soğutma konusunda iyi bir model, ancak bu şekilde fan sesleri minimumda kalıyor. Ryzen 5 5600H genelde 55–65W civarında çalışıyor. Harici ekran kartı PSU'dan beslendiği için anakart üzerindeki yük de azalıyor. Bu da hem daha serin bir çalışma ortamı hem de anakart bileşenlerinin daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor.Adt-link R43SG zaten güncel ve popüler modellerden biri. Ben çok severek kullandım. Başta şüphelerim vardı ama hiçbir mavi ekran ya da sistem hatasıyla karşılaşmadım — yemin ederim ama kanıtlayamam
Şimdi ise vedalaşıyoruz... Ama gerçekten işini fazlasıyla yaptı.
Dosya Ekleri
Son düzenleme: