Türkiye Cumhuriyeti devletinin ehliyet sistemi kazan kazan sisteminden ibarettir. Yani tamamen ticari kaygılar ön plandadır, senin eğitimin trafiği tehlikeye atman arabayı sürmeyi bilmen kimsenin umurunda değil kursta. Hatta ehliyeti araba sürmeyi öğrenmeden alan bir ton insan var. Bu yüzden özel doktor arar gibi sürücü kursu araman gerekiyor maalesef. Bende de fotokopi ücreti aldılar ekstra, nüfus müdürlüğüne gitmeden 2 3 gün önce kursa uğradım. Sevk belgesi falan var onun harici e-Devlet'te görünen sertifikayı çıkarmışlar, sağlık raporunu çıkarmışlar gitmişler lise fotoğrafımı bulmuşlar.
Hayatımda gördüğüm en kötü fotoğrafım lise fotoğrafımdır. 3 adet kağıda 200 TL verdim gidip kendim kırtasiyeden çıkarsam 5 tl verecektim siz düşünün kazığı. Allah'tan yanımda 200 vardı. Bir de nüfus müdürlüğü fotokopilerden 1 tanesini almadı yani.
Sürücü kursumu araştırarak seçmiştim, o yönden avantajım var yani öyle yakınlardan tavsiyeyle seçmedim. Yaşadığım mahallede sürücü kursu hocası vardı konuşsak 2 3 bin TL daha ucuza kayıt olabilirdim. Allah var fazla para verdim kusursuzdular fotokopi fiyaskosuna kadar ama onu da büyütmeye gerek yok 200 TL önemli değil o kadarda. Teorik dersime giren hoca çok iyi bir hocaydı şivesi falan aşırı komikti dersi eğlenerek dinlemiştim. Ciddiyetimi koruyamıyordum derste ilkokul dersi gibi. MEB denetmeni gelip yoklama alıyormuş o günde mesaj atiyorlarmiş diğer günler boşuna gittim kursa. Millette işten çıktığı için derste kafa basmıyordu ben takir takır cevaplıyordum. Dediğim gibi kursa yazılmadan önce bizden diğer kurslara oranla fazla para aldılar, sebebi de fazla direksiyon dersi veriyorlarmış. Ben 2 haftalık dersi 4 5 hafta aldım minimum. Bana da anca yetti düşünün bi de araba sürme geçmişimde vardı ama güzergah çok kötüydü sebebi de benim kayıt olduğum dönemde yeni güzergah eklemişler eskisi çok kolaymış (2 farklı güzergah sistemi). Direksiyon sınavı anında komisyon çok önemli onu da söyleyeyim. Komisyon iyiyse kalma ihtimalin sıfıra düşüyor. Dersteyken bayan adaylar hocadan ek ders için kursa para veriyorlardı oysa ders zaten fazlaydı kursta.
Edit: 1 ders 40 dakikaydı ama 1 saat izin veriyordi hoca. Son haftalarda bıkmıştım gitmeye o kadar fazla ders aldım. O da anlayıp bazı haftalar 2 günde bir çağırdı ama son hafta ile ilk 2 hafta her gün gitmek zorundaydım. Bir de bayrama denk geldik biz ondan da fazla ders verdi hoca gönlünden ders veriyordu. Sınavda komisyon kötü bile olsa ben aşırı hazırlıklıydım İstanbul'a giderdim o bilgiyle...
Hocam, vergi veriyorsun devlet kazanıyor. Kayıt ücreti veriyorsun özel kurumlar kazanıyor, sınava giriyorsun geçersen siz anladınız her çeşit kuruma veriyoruz vatandaşa oluyor olan.