O %3-5 salt performans farkını 5-10 bin TL ucuza vermesi gibi ufak bir detayı da atlamayalım :rofl: ha bir de, 5060 Ti'ın hala 8 GB varyantının olması da ufak bir detay. Ortalama FPS yakın olsa bile dans eden frame Time'lar yaşayabilirsiniz.

2017 yılında kullandığım GTX 1080 Ti de 11GB VRAM vardı o konuda bir şey diyemeyeceğim ama RTX3080-3090 kartları zamanında 10-15k aralığına satın alıyorduk muadili 6900XT de o civarlarda satılıyordu fark yoktu ve NVIDIA teknoloji+özellik olarak daha önde olduğunu unutmamak lazım hem üretkenlik için de NVIDIA çok işime yarıyor, ek olarak 10GB VRAM'e sahip RTX 3080 ile 4K oyun oynadığımı hatırlıyorum hiç drop vs yoktu, ayrıca 24 GB VRAM'e sahip RTX 3090 ile o sorun ortadan kalkıyor.

Bir şey diyeceğim. Sizce NVIDIA bazı konularda cimrilik yapmıyor mu? Mesela DLSS 3 frame generation teknolojisini sadece 4000 serisine getirmişlerdi. Hatta sonra bir mod çıkmıştı hatırlıyorum. Ama AMD FSR çıkarıyor GTX 1000 serisi bile kullanabiliyor. AMD böyle iken NVIDIA niye böyle yapıyor sizce?

@CRT_User, geçmişi bilmem, iş konusunda da AMD’yi düşünmek bile hata. Ben günümüz için konuşuyorum. NVIDIA’nın DLSS dışında teknolojisini kullanmıyorum. FG hala ham, gecikme rahatsız edici.

Bir kaç yıla 12 GB bile zor yeter, adamlar hala 8 GB 5060 Ti çıkarıyor.

Ha bir de, UcubeVIDIA’ya kendi çapimda boykot uygulama inadım da var. 12 GB 3060 yapıp 8 GB 3070 Ti yaparak adam silken bir şirket. Kartların gücü de rezalet seviyelerde. 5080 şaka gibi bir kart. Çok güçsüz sınıfına göre. 5 yıl önce çıksa 70 serisi bile olmaz o rezalet performansıyla. Millet 2 kat para verip 5090 alsin diye kalan tüm kartları zayıflatıyorlar.

5000 serisi bile değil bu gözümde. 3000 SUPER DUPER serisi. Saf performansta acaba 3070’le 5070’in ne kadar farkı vardır? 960’dan 1060’a geçince level atlıyordun.

Hocam şöyle bir video gördüm. RX 570'in FSR 3 kalite + frame generation ile olan performansı 4060'ın native performansına eşitmiş. Bu doğru mu?

Bu arada 2017'de çıkan RX 570 ve 580'in 8 GB olmasına karşın adamların hala 8 GB ekran kartı çıkarması çok saçma değil mi? Yoksa bana mı öyle geliyor koskoca trilyon dolarlık şirketsiniz yani.

Nvidia, oyunlar ve uygulamalar ile çok daha optimize ve uyumlu çalışıyor. Bazı uygulamaların mac'te daha verimli çalışması gibi düşünün. AMD uyumluluk ve yazılım konusunda Nvidia'nın gerisinde.
Şu anda NVIDIA'dan daha iyi gibi gözüküyor. Her güncellemede hata çıkıyor ve üstüne 5xxx serisi thrash!

@CRT_User, geçmişi bilmem, iş konusunda da AMD’yi düşünmek bile hata. Ben günümüz için konuşuyorum. NVIDIA’nın DLSS dışında teknolojisini kullanmıyorum. FG hala ham, gecikme rahatsız edici.

Bir kaç yıla 12 GB bile zor yeter, adamlar hala 8 GB 5060 Ti çıkarıyor.

Ha bir de, UcubeVIDIA’ya kendi çapimda boykot uygulama inadım da var. 12 GB 3060 yapıp 8 GB 3070 Ti yaparak adam silken bir şirket. Kartların gücü de rezalet seviyelerde. 5080 şaka gibi bir kart. Çok güçsüz sınıfına göre. 5 yıl önce çıksa 70 serisi bile olmaz o rezalet performansıyla. Millet 2 kat para verip 5090 alsin diye kalan tüm kartları zayıflatıyorlar.

5000 serisi bile değil bu gözümde. 3000 SUPER DUPER serisi. Saf performansta acaba 3070’le 5070’in ne kadar farkı vardır? 960’dan 1060’a geçince level atlıyordun.
4000/5000 serisini bu yüzden atladım. Rekabetin olmadığı ortamda ilerleme yavaşlıyor. Zamanında Intel’in işlemcilerde, örneğin Sandy Bridge’ten başlayarak 2. nesilden 7. nesile kadar çekirdek sayısını artırmaması ve her dönemde soket değiştirmesi buna iyi bir örnekti. Ryzen çıktığında çekirdek artışları başlamıştı.

2010’lu yıllarda GTX 400 serisi ve ATI HD 5000 serisi kartlar vardı. O dönemlerde Nvidia'nın kartları daha fazla ısınır ve daha çok güç tüketirdi, bu yüzden AMD tercih ediyorduk. Hatta AMD VBIOS’larını modlayarak kartların performansını artırabiliyorduk.

GTX 1000 serisinden sonra Nvidia farkı açtı, AMD maalesef GPU tarafında o hızla yetişemedi. Mining döneminde 3060'ın 12 GB’lık versiyonu çıkmıştı, o zamanlar tek önemli şey MH/s değeriydi ve Nvidia daha iyi bant genişliği sunduğu için ETHASH için daha avantajlıydı.

Ben FG gibi şeyler kullanmıyorum, DLSS de kullanmıyorum. Input lag’e neden olan hiçbir özelliği tercih etmiyorum. CRT monitörle oyunları zero lag oynuyorum. Artık firmaların oyuncu kartlarını eskisi kadar umursadığını düşünmüyorum.

4000/5000 serisini bu yüzden atladım. Rekabetin olmadığı ortamda ilerleme yavaşlıyor. Zamanında Intel'in işlemcilerde, örneğin sandy Bridge'ten başlayarak 2. nesilden 7. nesile kadar çekirdek sayısını artırmaması ve her dönemde soket değiştirmesi buna iyi bir örnekti. Ryzen çıktığında çekirdek artışları başlamıştı.

2010'lu yıllarda GTX 400 serisi ve atı HD 5000 serisi kartlar vardı. O dönemlerde NVIDIA'nın kartları daha fazla ısınır ve daha çok güç tüketirdi, bu yüzden AMD tercih ediyorduk. Hatta AMD VBIOS'larını modlayarak kartların performansını artırabiliyorduk.

GTX 1000 serisinden sonra NVIDIA farkı açtı, AMD maalesef GPU tarafında o hızla yetişemedi. Mining döneminde 3060'ın 12 GB'lık versiyonu çıkmıştı, o zamanlar tek önemli şey MH/s değeriydi ve NVIDIA daha iyi bant genişliği sunduğu için ethash için daha avantajlıydı.

Ben fg gibi şeyler kullanmıyorum, DLSS de kullanmıyorum. Input Lag'e neden olan hiçbir özelliği tercih etmiyorum. CRT monitörle oyunları Zero lag oynuyorum. Artık firmaların oyuncu kartlarını eskisi kadar umursadığını düşünmüyorum.

Hocam şu tüplü televizyona benzeyen monitör mü sizin oynadığınız? Onlarda 0 ms tepkime süresi var mış galiba.

Onu şu videoda görmüştüm

Hocam şu tüplü televizyona benzeyen monitör mü sizin oynadığınız? Onlarda 0 ms tepkime süresi var mış galiba.

Onu şu videoda görmüştüm

Evet, bu monitör tüplü (CRT) ama videodaki model oldukça giriş seviyesi bir örnek. CRT monitörlerin aslında çok daha üst düzey, profesyonel ve kaliteli modelleri de vardı. Ancak bu üst segment CRT’ler günümüzde nadir hale geldi, özellikle yurt dışında bulunabiliyorlar ve fiyatları da giderek yükseliyor.

Ortalama düzeydeki bir CRT monitör bile 2K hatta 4K çözünürlüğe ulaşabiliyor. Ayrıca çözünürlüğü düşürüp yenileme hızını (Hz) artırma konusunda da esneklik sağlıyor. Örneğin, bazı modellerde 200Hz’e kadar çıkmak mümkün ve bu esnada görüntü netliğinde bir düşüş yaşanmıyor.

Fakat CRT’leri asıl özel kılan şey sadece çözünürlük ya da tazeleme hızı değil — hareket akıcılığı. CRT monitörlerde 60Hz bile, LCD panellerdeki 1000Hz’den daha akıcı bir hissiyat verebiliyor. Bu da özellikle FPS tarzı oyunlarda tepkime süresi ve hareket netliği açısından büyük avantaj sağlıyor. Ben şahsen bu yüzden FPS oyunlarını CRT monitörde oynamayı tercih ediyorum.

Modern oyunlarda da CRT'lerin sunduğu gerçek kontrast, koyu sahnelerde ve ışık geçişlerinde LCD/OLED’e göre çok daha doğal ve derin bir görüntü sunuyor. Üstelik CRT’lerin piksel yapısı sabit olmadığı için çözünürlüğü istediğiniz kadar düşürerek çok eski veya retro oyunları da mükemmel bir görüntüyle oynayabiliyorsunuz.