Ön yargı ve reklam çalışmaları.
RX 5000 ve RX 6000 serisinde çıkan watman olayı vardı ancak o da RX 7000 serisi çıkmadan biraz önce fixlendi.
Reklam çalışması olarak da Nvidia çok atak yaptı. Özellikle çakma teknoloji editörlerine çok fazla önem gösterdikleri için kitleyi ele geçirdiler. Ray Tracing i millet RTX sanıyor öyle söyliyim.
Şu an da bu olaylardan dolayı AMD ye ön yargı var ancak RTX 50 serisi o kadar rezil bir çıkış yaptı ki bu değişebilir. AMD nin yaşamadığı kadar sorun şu an Nvidia da var. Driver lar leş, app sorunlu, donanım bazlı sorunları da yetmiyormuş gibi stok ve fiyat sorunları var.

Bil ki teknoloji editörleri (veya çakmaları) 50 serisinin sorunlarını dile getirmeden ürün tanıtıyorsa Nvidia tasmayı takmıştır.
7800xt ile hala wattman belasını çekiyorum. Cs2 oynarken rastgele zamanlarda sürücü zaman aşımına uğradı veriyor. 24.9.1 sürücü sürümünde sıkıntı yok. 10 tane falan sürücü denedim. Daha eskileri ve daha yenileri olmak üzere. Sadece 24.9.1 de almıyorum bu hatayı

7800xt ile hala wattman belasını çekiyorum. Cs2 oynarken rastgele zamanlarda sürücü zaman aşımına uğradı veriyor. 24.9.1 sürücü sürümünde sıkıntı yok. 10 tane falan sürücü denedim. Daha eskileri ve daha yenileri olmak üzere. Sadece 24.9.1 de almıyorum bu hatayı
Wattman sorunu çekiyorsan belleklerini 4000 yerine 3733 UCLK=MCLK olarak kullanmayı deneyebilirsin belki ne dersin? Kullandığınız işlemcinin mimari limitlerini bilmeden veya bilginiz olmadan sistem toplayınca maalesef hata almaya mahkumsunuz :(

Wattman sorunu çekiyorsan belleklerini 4000 yerine 3733 UCLK=MCLK olarak kullanmayı deneyebilirsin belki ne dersin? Kullandığınız işlemcinin mimari limitlerini bilmeden veya bilginiz olmadan sistem toplayınca maalesef hata almaya mahkumsunuz :(
Seni minik çok bilmiş seniii. Zaten öyle kullanıyorum :D

Seni minik çok bilmiş seniii. Zaten öyle kullanıyorum :D
1744901676393.webp

BSOD yediğini varsayarsak aldığın hataları da buna bağlayabiliriz. Wattman ekran kartı arızası değildir, sistemde stabil olmayan bir parça varsa da o hatayı alırsın.

Eki Görüntüle 141376

BSoD yediğini varsayarsak aldığın hataları da buna bağlayabiliriz. WattMan ekran kartı arızası değildir, sistemde stabil olmayan bir parça varsa da o hatayı alırsın.

Her şey iyi de 24.9.1 sürücüsünün özelliği ne o zaman? Neden bu sürümde sürücü zaman aşımına uğradı hatası almıyorum? Stabil olmayan parçayı tolore mi ediyor? Açıklamanız nedir?

AMD'nin eski hatalarından dolayı yargılıyorlar da yanlış yapıyorlar, AMD çok değişti.

İnsanları görüyorum AMD tarafında daha güçlü alternatifi varken insanlar daha pahalı ve diğerine göre daha güçsüz olan ekran kartını alıyor. Şimdi bu insanlara direk enayi demeyelim de bunu niye yapıyorlar? Ne yaptı bu AMD size? Şimdiye kadar ne donanımsal ne yazılımsal hiçbir sorun yaşatmadı bana.
AMD'nin yazılım kısmında sorunu var. Mesela AMD kartta FSR 3 kullanırken başkasının bilgisayarında DLSS kullanınca müthiş fark olduğunu gördüm fakat günümüz şartlarında bence AMD daha mantıklı (zengin değilseniz).

AMD'nin yazılım kısmında sorunu var. Mesela AMD kartta FSR 3 kullanırken başkasının bilgisayarında DLSS kullanınca müthiş fark olduğunu gördüm fakat günümüz şartlarında bence AMD daha mantıklı (zengin değilseniz).

9000 serisinde FSR4 ile bu da düzeldi.

AMD bildiğim kadarıyla FSR 4 ile donanımsal FSR'a geçti. O yüzden artık DLSS ile arasındaki fark yok denecek kadar az.

@CRT_User, geçmişi bilmem, iş konusunda da AMD’yi düşünmek bile hata. Ben günümüz için konuşuyorum. NVIDIA’nın DLSS dışında teknolojisini kullanmıyorum. FG hala ham, gecikme rahatsız edici.

Bir kaç yıla 12 GB bile zor yeter, adamlar hala 8 GB 5060 Ti çıkarıyor.

Ha bir de, UcubeVIDIA’ya kendi çapimda boykot uygulama inadım da var. 12 GB 3060 yapıp 8 GB 3070 Ti yaparak adam silken bir şirket. Kartların gücü de rezalet seviyelerde. 5080 şaka gibi bir kart. Çok güçsüz sınıfına göre. 5 yıl önce çıksa 70 serisi bile olmaz o rezalet performansıyla. Millet 2 kat para verip 5090 alsin diye kalan tüm kartları zayıflatıyorlar.

5000 serisi bile değil bu gözümde. 3000 SUPER DUPER serisi. Saf performansta acaba 3070’le 5070’in ne kadar farkı vardır? 960’dan 1060’a geçince level atlıyordun.
5000 serisinde AI'ya odaklandılar lakin güç kısmını çok boşladılar. AI tarafı da patlak verirse AMD'ye şans doğar.

Evet, bu monitör tüplü (CRT) ama videodaki model oldukça giriş seviyesi bir örnek. CRT monitörlerin aslında çok daha üst düzey, profesyonel ve kaliteli modelleri de vardı. Ancak bu üst segment CRT’ler günümüzde nadir hale geldi, özellikle yurt dışında bulunabiliyorlar ve fiyatları da giderek yükseliyor.

Ortalama düzeydeki bir CRT monitör bile 2K hatta 4K çözünürlüğe ulaşabiliyor. Ayrıca çözünürlüğü düşürüp yenileme hızını (Hz) artırma konusunda da esneklik sağlıyor. Örneğin, bazı modellerde 200Hz’e kadar çıkmak mümkün ve bu esnada görüntü netliğinde bir düşüş yaşanmıyor.

Fakat CRT’leri asıl özel kılan şey sadece çözünürlük ya da tazeleme hızı değil — hareket akıcılığı. CRT monitörlerde 60Hz bile, LCD panellerdeki 1000Hz’den daha akıcı bir hissiyat verebiliyor. Bu da özellikle FPS tarzı oyunlarda tepkime süresi ve hareket netliği açısından büyük avantaj sağlıyor. Ben şahsen bu yüzden FPS oyunlarını CRT monitörde oynamayı tercih ediyorum.

Modern oyunlarda da CRT'lerin sunduğu gerçek kontrast, koyu sahnelerde ve ışık geçişlerinde LCD/OLED’e göre çok daha doğal ve derin bir görüntü sunuyor. Üstelik CRT’lerin piksel yapısı sabit olmadığı için çözünürlüğü istediğiniz kadar düşürerek çok eski veya retro oyunları da mükemmel bir görüntüyle oynayabiliyorsunuz.
Bu yazıyı gördüm ya hocam. CRT alacağım. Monitör masrafından kurtardınız beni.😂
Ama VGA dönüştürücü kullanacağımız için yine gecikme olacak. OLED panellerde geçikme 1 ms'in altında diye biliyorum.
Ama yine de avantajımız olacak rekabetçi oyunlarda. Bi de gözü yoruyormuş CRT.
Hocam bi de bu CRT'ye bu kadar ilgi varsa nedn üretilmiyor? Anladığım kadarıyla iyi dediğiniz modellerin bile zamanında fiyatı makuldü. Şimdi iyi düzey bir şey çıkarsalar millet kapışacak. Laptopa, telefona gitmez ama monitör olarak iyi. Bi firma yapsa pazarı ele geçirir herhalde.
Ön yargı ve reklam çalışmaları.
RX 5000 ve RX 6000 serisinde çıkan watman olayı vardı ancak o da RX 7000 serisi çıkmadan biraz önce fixlendi.
Reklam çalışması olarak da Nvidia çok atak yaptı. Özellikle çakma teknoloji editörlerine çok fazla önem gösterdikleri için kitleyi ele geçirdiler. Ray Tracing i millet RTX sanıyor öyle söyliyim.
Şu an da bu olaylardan dolayı AMD ye ön yargı var ancak RTX 50 serisi o kadar rezil bir çıkış yaptı ki bu değişebilir. AMD nin yaşamadığı kadar sorun şu an Nvidia da var. Driver lar leş, app sorunlu, donanım bazlı sorunları da yetmiyormuş gibi stok ve fiyat sorunları var.

Bil ki teknoloji editörleri (veya çakmaları) 50 serisinin sorunlarını dile getirmeden ürün tanıtıyorsa Nvidia tasmayı takmıştır.
Hangi editörler hocam?

Güçlü alternatif derken %3-5 salt performans farkından başka bir şey bulamadım fakat NVIDIA da kullandığım o kadar çok özellik var ki vazgeçilmezdir bizim için.

2017 yılında kullandığım GTX 1080 Ti de 11GB VRAM vardı o konuda bir şey diyemeyeceğim ama RTX3080-3090 kartları zamanında 10-15k aralığına satın alıyorduk muadili 6900XT de o civarlarda satılıyordu fark yoktu ve NVIDIA teknoloji+özellik olarak daha önde olduğunu unutmamak lazım hem üretkenlik için de NVIDIA çok işime yarıyor, ek olarak 10GB VRAM'e sahip RTX 3080 ile 4K oyun oynadığımı hatırlıyorum hiç drop vs yoktu, ayrıca 24 GB VRAM'e sahip RTX 3090 ile o sorun ortadan kalkıyor.
Hocam Nvidia kartların ne farkı var da vazgeçilmez sizin için?
Zaten öne çıkaran DLSS falan. Onları da kullanmıyormuşsunuz.
Ben biraz geriden takip ediyorum da. Tam takip edemiyorum o yüzden farkları bilmiyorum.
4000/5000 serisini bu yüzden atladım. Rekabetin olmadığı ortamda ilerleme yavaşlıyor. Zamanında Intel’in işlemcilerde, örneğin Sandy Bridge’ten başlayarak 2. nesilden 7. nesile kadar çekirdek sayısını artırmaması ve her dönemde soket değiştirmesi buna iyi bir örnekti. Ryzen çıktığında çekirdek artışları başlamıştı.

2010’lu yıllarda GTX 400 serisi ve ATI HD 5000 serisi kartlar vardı. O dönemlerde Nvidia'nın kartları daha fazla ısınır ve daha çok güç tüketirdi, bu yüzden AMD tercih ediyorduk. Hatta AMD VBIOS’larını modlayarak kartların performansını artırabiliyorduk.

GTX 1000 serisinden sonra Nvidia farkı açtı, AMD maalesef GPU tarafında o hızla yetişemedi. Mining döneminde 3060'ın 12 GB’lık versiyonu çıkmıştı, o zamanlar tek önemli şey MH/s değeriydi ve Nvidia daha iyi bant genişliği sunduğu için ETHASH için daha avantajlıydı.

Ben FG gibi şeyler kullanmıyorum, DLSS de kullanmıyorum. Input lag’e neden olan hiçbir özelliği tercih etmiyorum. CRT monitörle oyunları zero lag oynuyorum. Artık firmaların oyuncu kartlarını eskisi kadar umursadığını düşünmüyorum.
Hocam lagsız oyun deneyimi harbi o kadar feragata değiyor mu?

Son düzenleme: