Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

21261

Çalışkan
Merhaba. Ekran kartıma bakım yapmak için yaklaşık 15 gün önce açmıştım. Kartı sıfır almıştım iki yıl önce hiç açılmamıştı ve açtığımda termal macunun dış çiplere taştığını gördüm. Oraları pek önemsemedim temizlemeden sadece çip üstüne ince tabaka olarak termal macun çekip kapattım. Ama ısı değişikliği yine olmadı. Şu an tekrar açtım kulak pamuğuyla dış çipleri temizledim ama o da kuru halde olduğu için tam temizlemedi görseldeki gibi kaldı. Çiplere pamuk yapışıyor ufak ufak. Pamuğa bir damla kolonya damlatıp öyle temizlesem bir zararı olur mu? Alternatif ne kullanabilirim? İzopropil alkolüm yok maalesef.

IMG_20250505_154905.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İnce bi kürdan ya da iğne ucuyla temizleyebilirsin. Ama temizlemenin sana kazandıracağı hiçbir şey yok.
Teşekkür ederim yanıtlar ve yardımlarınız için. Kolonya ile kulak pamuğunu kullanarak biraz çıkarabildim. İğne yardımıyla da hafif hafif çıkarabildim. Tamamen olmasa da görseldekinin yarısını anca temizledi hiç yoktan iyidir.
Temizlikten önce 5 dakikalık furmark testinde 74-75 dereceleri görüyordu şuan sonuçlar bu şekilde :
Zar üstünü temizlesen yeterli, oradaki smdlere macun bulaşması sorun olmaz.
İnce bi kürdan ya da iğne ucuyla temizleyebilirsin. Ama temizlemenin sana kazandıracağı hiçbir şey yok.

Kulak çubuğu ile temizleyebilirsiniz. Çözücü olarak uçucu maddeler tercih edebilirsiniz, kolonya, aseton, etil alkol gibi.

Dosya Ekleri

• IMG_20250505_183921.webp
    IMG_20250505_183921.webp
    4,2 MB · Görüntüleme: 71
Hangi macunu kullandın? Montajı yaparken eşit şekilde baskı yapamamışsın büyük ihtimalle hotspotun 95 derece.
Montajı yaparken özellikle baktım her iki taraf da tam oturdu mu diye oturmuş durumdaydı. Mx4 kullandım başka iyi bir macun yok şuan elimde. Kötü bir tane eski macun var onu da kullanmak istemedim. Zaten ince bir tabaka halinde sürdüm. Pumpout sorunu oluyormuş mx4 macunlarda da ama elde başka yok maalesef. Hotspot o kadar önemli mi o konuda çok bilgim yok anlık sıcaklığa bakıyorum ben hep

Hangi macunu kullandın? Montajı yaparken eşit şekilde baskı yapamamışsın büyük ihtimalle hotspotun 95 derece.
Tekrar söküp montajı tekrar yaptım emin olmak için. Sonuç değişmedi kart 68 hotspot 95 yine. Fabrika çıkışlı OC bir kart, voltaj düşürmekten başka çare kalmadı. İlerde sıcaklığın önüne hiç geçemem 2 yıl daha götürsün beni. Oyunlar 60FPS ultrada kilit olduğu için istediğim değerin zaten üzerinde bi FPS veriyor, 10-15 FPS çok önemli değil.

Kartın ayarları bu şekilde:

Dosya Ekleri

• IMG_20250506_124307.webp
    IMG_20250506_124307.webp
    5,1 MB · Görüntüleme: 65
Son düzenleme:
MX-4 zar uygulamaları için hiç uygun değil, viskozitesi(akışkanlığı daha az olan) daha yüksek bir macun tercih etmelisin.

Maalesef hocam macun olmadığı için mecburen kullandım. MX-4 buharlaşıyor resmen ekran kartında. Birkaç ay idare etsin en azından daha sonra düzgün bir macun alabilirim.

Şu an çözümü undervolt ile halledebildim. Ekran kartı çekirdek hızını 2760'dan 2200'e, voltajı da 1200'den 1130'a düşürdüm. FurMark'ta 5 dakikalık testte sonuçlar böyle şu an. 10-15 arası bir FPS kaybım oldu. Ama 4-5 derece GPU sıcaklığı, 20 derece hotspot sıcaklığı düştü. Ayrıca fan hızı 70'lerden 45'lere indi. 165 watt çekerken 110 watt civari çekmeye başladı. Umarım yük altında crash vermez sınır voltaj bunun altı crash veriyor. Teşekkürler yardımlarınız için sorunum çözüldü.

Dosya Ekleri

• IMG_20250506_135650.webp
    IMG_20250506_135650.webp
    3,4 MB · Görüntüleme: 69
Son düzenleyen: Moderatör: