shruux 21

Uzman
Bir süredir 5070 ve 5070 Ti bakıyorum. 5070 alacak olursam TUF modelini alacağım; en son baktığımda en ucuz 45-46 bin TL'ydi. 5070 Ti alacak olursam PRIME modelini düşünüyorum; en son baktığımda 60 bin TL'ydi. Diğer ilanlar 70 bandına dayanmış, hatta geçmiş. 7 bin TL fark ile 77 bine 5080 alınabiliyor. Benim gözümde 5070 Ti 60 bin bandını geçmemeli, 5070 ise 50 bandını görmemeli.
Bazı yerler marka/model farkı yüzünden acayip farklar eklemiş. Bu normal gelmiyor bana; sizce piyasa sürekli böyle mi gidecek? Fiyatlar düşer mi? yoksa daha yükselir mi? Daha birkaç ay öncesinde fiyatlar çok daha alınabilir düzeydeydi.

RTX 5070 34 bin lira falan, RTX 5070 Ti da 50 bin lira. Birisi 30, diğeri de 45 olsa güzel olurdu. Fiyatlar düşmez, artar bence. :hehehe:

AMD tarafında yine iyi sayılır ama Nvidia cephesinde balon gibi şişti fiyatlar. Sadece Türkiye özelinde konuşmuyorum yabancı forumları da takip ediyorum globalde de insanlar artan fiyatlara karşı tepkili ne 5060Ti, ne 5070 ne de 5070Ti fiyatını hak etmiyor kesinlikle.

Hele ki 5060Ti 16GB, 35-40 bin lira bandına yükselmiş, tam komedi :D 9070XT fiyatına yarı yarıya daha zayıf kart satıyorlar.

5070 34 falan, 5070 Ti'da 50. birisi 30 diğeri de 45 olsa güzel olurdu. Fiyatlar düşmez artar bence. :hehehe:
Ekran kartını aldıktan sonra OLED monitörde düşünüyorum bu yüzden şu an ekran kartını alırsam 5070 alıp kalan bütçeyi OLED'e ayırmayı düşünmüştüm. Eğer eylül, ekim aylarını beklersem 5070Ti düşünüyordum ki fiyatları gördükten sonra beklersem muhtemelen çok daha pahalıya gelecek 5070Ti. Bu nedenle şu an 5070 alıp OLED almak daha mantıklı gibiydi.

Ekran kartını aldıktan sonra OLED monitörde düşünüyorum bu yüzden şu an ekran kartını alırsam 5070 alıp kalan bütçeyi OLED'e ayırmayı düşünmüştüm. Eğer eylül, ekim aylarını beklersem 5070Ti düşünüyordum ki fiyatları gördükten sonra beklersem muhtemelen çok daha pahalıya gelecek 5070Ti. Bu nedenle şu an 5070 alıp OLED almak daha mantıklı gibiydi.
Ben olsam ben de öyle yapardım. Bu zamanda beklemek pek doğru karar olmuyor. Arkadaşım birkaç ay önce PC toplamayı düşünüyordu; 5K'lık RAM 30K oldu. Elde varken alıp geçmek iyi, sonra uzun uzun düşünmeye gerek yok.

AMD tarafında yine iyi sayılır ama Nvidia cephesinde balon gibi şişti fiyatlar. Sadece Türkiye özelinde konuşmuyorum yabancı forumları da takip ediyorum globalde de insanlar artan fiyatlara karşı tepkili ne 5060Ti, ne 5070 ne de 5070Ti fiyatını hak etmiyor kesinlikle.
Bunun bir sebebi NVIDIA'nın kart üretimini azaltmasıymış sanırım ama bizim Türkler olayın şeyini çıkarmış gibi yine. Benim gözümde en ucuz 5070 37 binden başlayıp 50 bini geçmemeli. 5070Ti için de en ucuz 45 den falan başlayıp 60'ı taş çatlasın 65'i geçmemeli. Adamlar 70-80 arası fiyat yazmış. Aynı modelin 5080'i 7 bin TL fark ediyor sadece gider 5080 alırım daha iyi.

Ben olsam ben de öyle yapardım. Bu zamanda beklemek pek doğru karar olmuyor. Arkadaşım birkaç ay önce PC toplamayı düşünüyordu; 5K'lık RAM 30K oldu. Elde varken alıp geçmek iyi, sonra uzun uzun düşünmeye gerek yok.
Şimdi acele edip 5070 alırsam sonra VRAM'den vesaire pişman olmaktan korkuyorum. Beklersem de fiyatların daha da yükselip 5070Ti'ın ulaşamayacağım fiyatlarda olması ve 5070'i şuan ki 5070Ti parasına almaktan korkuyorum. Bütçe ayarlamaya çalışıyom PS5,PS4' ü ilana koydum bekliyorum.

Hele ki 5060Ti 16GB, 35-40 bin lira bandına yükselmiş, tam komedi :D 9070XT fiyatına yarı yarıya daha zayıf kart satıyorlar.
5060Ti'a 40 bin vermek yerine 46 bin verip ASUS TUF 5070 ya da MSI Gaming Trio 5070 alınabiliyor. piyasada denge bozulmuş durumda bence satıcılarda nerden koparsam iyi diye bakıyor. 5080 piyasası biraz daha dengeli gibi gözüküyor. ancak 5070 özellikle de 5070Ti piyasası bence sapıtmış durumda

Bunun bir sebebi NVIDIA'nın kart üretimini azaltmasıymış sanırım ama bizim Türkler olayın şeyini çıkarmış gibi yine. Benim gözümde en ucuz 5070 37 binden başlayıp 50 bini geçmemeli. 5070Ti için de en ucuz 45 den falan başlayıp 60'ı taş çatlasın 65'i geçmemeli. Adamlar 70-80 arası fiyat yazmış. Aynı modelin 5080'i 7 bin TL fark ediyor sadece gider 5080 alırım daha iyi.
Nvidia GPU ve AI tarafında tekel konumda olduğu için istediği gibi at koşturuyor.

Ayrıca Nvidia üretim kapasitesini daha yüksek kar marjına sahip veri merkezlerine AI GPU'lara kaydırdığı biliniyor, artık oyunculara yönelik GPU'lar Nvidia için ikinci planda kalmış durumda ama doğrudan kart üretimini azalttığına dair kesin bir bilgi yok bunlar daha çok spekülasyonlardan ibaret.

Nvidia GPU ve AI tarafında tekel konumda olduğu için istediği gibi at koşturuyor.

Ayrıca Nvidia üretim kapasitesini daha yüksek kar marjına sahip veri merkezlerine AI GPU'lara kaydırdığı biliniyor, artık oyunculara yönelik GPU'lar Nvidia için ikinci planda kalmış durumda ama doğrudan kart üretimini azalttığına dair kesin bir bilgi yok bunlar daha çok spekülasyonlardan ibaret.
Her ağızdan bir şey çıkıyor hocam. Gerçekten neler oluyor bilemeyiz. Belki de RAM krizi de sadece fiyatları yükseltmek için uydurulmuş bir yalandı bilemeyiz. Sonuçta piyasayı yöneten onlar bir değiliz. Biz onların dediklerine göre şekilleniyoruz. Ben bu şekilde duymuştum bir yerde.

@@shruux Aman aman 5070 ölü doğmuş bir kart. Bu zamanda 12GB vram'li kart almak gibi bir hataya düşmemenizi tavsiye ederim hele ki uzun dönem kullanmayı düşünüyorsanız 12GB Vram'in ceremesini çekersiniz.

Ben ikinci el 3090 almayı düşünüyorum, yaklaşık 40 bin TL. Tabii, 2. kart olarak ekleme olacak SLI olarak. Yapay zekada kullanmak için.