Ekran kartının boyutu sıcaklığı etkiler mi?

Ekran kartı almak için sitelere bakıyorum, aynı kartın markalara göre boyutları değişiyor; kimi 21 santim kimi 28 29 santim. Daha küçük kartlar daha fazla ısınmaya sebep oluyor mu acaba aydınlanmaya ihtiyacım var.

Hepsinde çip aynı, boyut, fana - soğutma hattının büyüklüğüne göre değişiyor. Elbette boyu ile soğutma kalitesi arasında genelde doğru orantı var.

Yalnızca boyut tek başına sıcaklığı değiştirmez ama genelde daha büyük soğutma bloğu olan kart daha iyi soğur. Belirli sitelerde aynı kartın farklı marka modellerinin soğutma performansları ve ses seviyeleri kıyaslanıyor. YouTube'da da benzer içerikler var, kontrol edebilirsiniz.

Kartın boyutu ile soğutma performansı doğrudan ilişkilidir; ancak tek kriter uzunluk değildir.

Boyutun 21 cm yerine 28-29 cm olması, içerideki alüminyum soğutma bloğunun (heatsink) yüzey alanının daha geniş ve ısı borularının (heatpipe) daha fazla/kalın olduğu anlamına gelir. Isı yayılım alanı büyüdükçe kart ısıyı daha kolay dağıtır; bu da fanların daha düşük devirde (RPM) dönerek kartın hem daha serin hem de çok daha sessiz çalışmasını sağlar. Küçük kartlar aynı çipi soğutabilmek için fan devrini yükseltmek zorunda kalır, bu da daha fazla ses ve genellikle bir miktar daha yüksek sıcaklık demektir.

Sapphire modelleri üzerinden örnek verirsek:
  • Pulse: Fiyat/performans odaklı modeldir. Soğutma bloğu ve fan boyutu daha kompakttır, aydınlatma bulunmaz ancak arka plakası sağlamlık ve pasif soğutma için metaldir. İşi fazlasıyla görür ancak fan sesi üst modellere göre bir tık daha duyulabilir.
  • Pure: Beyaz temalı sistemler için üretilmiştir; genellikle 3 fanlı, Pulse'a göre daha geniş soğutma bloğuna ve estetik detaylara sahiptir.
  • Nitro+: Tepe modeldir. Çok daha kalın ve geniş soğutma bloğu, optimize edilmiş sessiz fanlar, çift BIOS (sessiz/performans), ARGB aydınlatma ve daha yüksek kaliteli malzeme kalitesi sunar. Hem en serin hem de en sessiz çalışan seridir.

Boyut sıcaklığı etkiler ama tek etken o değil mesela bende 4070s Ventus modeli var 2 fanlı küçük bir model genelde sıcaklığı yüzünden çok sevilmez ama geniş hava akışı iyi bir kasam olduğu için o negatif etki hissedilmiyor. Kasanızın boyutu içinin genişliği fanların hava akışı kasanın kalitesi fan kalitesi mevsimsel sıcaklık vs. bir sürü etki var. Size tavsiyem kasanızdaki hava akışını iyileştirip çok büyük bir ekran kartı almak yerine kasaya rahatça sığacak (kasanızın Full Tower olmadığını varsayıyorum) bir ekran kartıyla optimum performansı yakalamanızdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…