Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Selam dostlar,

185 Hz monitörüm var, bu monitörü 100 FPS'e sabitleyebilmek için yenileme hızını da 100 Hz'e düşürmüştüm. Onu düzelttim, artık 185 Hz ile kullanıyorum ama dikkatimi sıcaklık çekti. Yenileme hızını yükselttiğimden beri ekran kartı sıcaklıkları yükseldi gibi hissediyorum.

Yani YouTube'dan falan video izlerken 43-45 derece arasında çalışıyor ortalama. 100 Hz iken monitör daha serin çalışıyordu sanki ekran kartı. Önemli olan yük altındaki sıcaklık değerleri ekran kartının, onu biliyorum araştırdım. Yükte sıcaklık değerlerim iyi durumda. Klima full açık, 23 derece PC'nin olduğu yer. Sıcak hava sevmiyorum.

Yani ekran yenileme hızı yükseldikçe, ekran kartı sıcaklıkları genel olarak artar mı? Bu ilişkiyi merak ediyorum. Pek bir bilgiye rastlayamadım bu konuda.

Son düzenleyen: Moderatör:
Monitör HZ'si dolaylı olarak etkileyebilir. 100'e sabitken GPU az kullanıldığı, 100 fps sabit (Sync teknolojileriyle birlikte) ürettiği için daha az ısınır. Daha yüksek HZ için daha yüksek fps üretmeye başladığı için bu dediğiniz olağan ama eğer tehlikeli sıcaklıklara çıkmıyorsa kafaya takacak bir şey yok. Zaten %100 kullanımda bile aşırı ısınmamalı. Isınıyorsa farklı çözümler düşünülmeli.

Oyunda FPS kısıtlanmadığı sürece herhangi bir fark olmaz, monitör kaç Hz ise o kadar kare gösterir.

Ekran kartı masaüstünde monitör tazeleme hızı kadar kare oluşturacağı için ufak bir yük farkı olur.

@Eagles

Yani düşük işlemlerde artması gayet normal. Tabi ne kadar arttığına bağlı. Sonuçta ekran kartı saniyede 185 frame üretmek yerine 100 frame üretiyordu. Bu da basit mantık, daha az işlem demek.

Benzer bir durum, mouse polling rate'inde de geçerli, boşta mouse ile oynayınca hert arttıkça watt, watt arttıkca da sıcaklık azalıyor.

Monitör Hz'si dolaylı olarak etkileyebilir. 100'e sabitken GPU az kullanıldığı, 100 FPS sabit (Sync teknolojileriyle birlikte) ürettiği için daha az ısınır. Daha yüksek Hz için daha yüksek FPS üretmeye başladığı için bu dediğiniz olağan ama eğer tehlikeli sıcaklıklara çıkmıyorsa kafaya takacak bir şey yok. Zaten %100 kullanımda bile aşırı ısınmamalı. Isınıyorsa farklı çözümler düşünülmeli.

45 derece maksimum Chrome'da farklı sekmeler açık iken. Öyle 50-60 derecelere çıkmıyor esasında.

Oyunda FPS kısıtlanmadığı sürece herhangi bir fark olmaz, monitör kaç Hz ise o kadar kare gösterir.

Ekran kartı masaüstünde monitör tazeleme hızı kadar kare oluşturacağı için ufak bir yük farkı olur.

@Eagles

Hocam beni hatırlarsınız, kullanıcı adımı ve profilimde ufak tefek değişiklikler yaptım Alper Türk ben.
Monitörde FreeSync açık, NVIDIA panelinde de G-Sync açık. FPS sabitliyorum evet, 100 FPS kullanıyorum. 185 FPS gereksiz geliyor bana ve biraz da coil whine sesi var oda biraz rahatsız edici. FPS 150 üstüne de çıkmadığı sürece o sesleri duymuyorum. Gigabyte 4070 Super Windforce OC ekran kartım var. Evet bende onu merak ediyordum, ufak bir yük bindirme olayı demek ki doğru hissetmişim. Şu anda sadece Techolay açık Chrome üzerinde, 40-41 derece gibi gözüküyor OCCT programında. @20424

Yani düşük işlemlerde artması gayet normal. Tabii ne kadar arttığına bağlı. Sonuçta ekran kartı saniyede 185 frame üretmek yerine 100 frame üretiyordu. Bu da basit mantık, daha az işlem demek.

Benzer bir durum, mouse polling Rate'inde de geçerli, boşta mouse ile oynayınca hert arttıkça watt, watt arttıkca da sıcaklık azalıyor.

Nice senelere esat sevdiklerinle birlikte. :yaşpasta:3-4 derece civarında bir ısı yükselmesi tespit ettim. Oyunlarda pek fark etmedi tabi.

Hocam beni hatırlarsınız, kullanıcı adımı ve profilimde ufak tefek değişiklikler yaptım Alper Türk ben.
Monitörde FreeSync açık, NVIDIA panelinde de G-Sync açık. FPS sabitliyorum evet, 100 FPS kullanıyorum. 185 FPS gereksiz geliyor bana ve biraz da coil whine sesi var oda biraz rahatsız edici. FPS 150 üstüne de çıkmadığı sürece o sesleri duymuyorum. Gigabyte 4070 Super Windforce OC ekran kartım var. Evet bende onu merak ediyordum, ufak bir yük bindirme olayı demek ki doğru hissetmişim. Şu anda sadece Techolay açık Chrome üzerinde, 40-41 derece gibi gözüküyor OCCT programında.

Masaüstünde monitör kaç Hz ise o kadar kare üretiyor, doğal olarak yük değişiyor ama çok ufak bir etkisi olur, fan stop devredeyken 40 dereceyse çok iyi zaten.

Masaüstünde monitör kaç Hz ise o kadar kare üretiyor, doğal olarak yük değişiyor ama çok ufak bir etkisi olur, fan stop devredeyken 40 dereceyse çok iyi zaten.

Evet ekran kartı fan durumu stop şekilde, boşta iken 40 derece civarında. Ama Chrome girdim YouTube, Techolay açık ise 45 derece civarına çıkabiliyor. Oda normal sanırım? Kasamın mesh olmasının da etkisi var galiba.

Normalden iyi, 60'a kadar fan stop hali ile çıkabilir.

Hocam sizi yakalamışken, son bir sorum daha var. Resimdeki sıcalıklar nasıl? İkisi de heatsink versiyonu 990 Pro üstte Windows kurulu, WD Black ekran kartı altında. WD Black biraz içerisinde Windows olmamasına rağmen sıcak gibi geldi bana. Chrome açık, sadece Techolay açık yine ekran resmi aldığımda. Oda sıcaklığım 23 derece bu arada, Full klima açık. @20424

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-07-04 130023.webp
    Ekran görüntüsü 2025-07-04 130023.webp
    116,3 KB · Görüntüleme: 48
  • Ekran görüntüsü 2025-07-04 130037.webp
    Ekran görüntüsü 2025-07-04 130037.webp
    95,8 KB · Görüntüleme: 40
Boştaki sıcaklıkların hiçbir önemi yok, ister 30 derece olsun ister 50 olsun, okuma yazma testi yapıp tepe sıcaklıklara bakmak lazım.