El Biruni'nin yaptığı çalışmalar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan XEfe.Bey
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 634
Makaleler
1
El Biruni 973 ve 1051 yılları arasında yaşamış önemli bir bilim insanıdır. Pek çok konuda araştırmalar yapan Biruni Astronominin atası olarak bilinmektedir.

El Biruni'nin tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Biruni olarak geçer. Hayatı boyunca fizik, tıp, matematik, astronomi, trigonometri, coğrafya, jeodezi, farmakoloji, jeoloji, filoloji gibi konularla ilgilenmiştir.

El-Biruni, astronomi ve coğrafya ölçümleri için birçok alet geliştirdi. Maalesef ki geliştirdiği ölçme aletlerinin birçoğu vefatından sonra kaybolup gitmiş. Sadece piknometre, mekanik usturlap ve bazı harita projeksiyonları günümüze kadar ulaşan ölçme araçları oldu. El-Biruni, aynı zamanda çok iyi bir ansiklopedi yazarıydı. Orta ve Yakın Doğu'da kullanılmakta olan takvim sistemlerini gösterdi.

Newton'dan 700 sene önce, Newton'un matematiksel olarak ispatladığı yer çekimi kuramı üzerine ilk fikirlerini El-Biruni açıkladı. Geliştirdiği teleskoplar ile gözlemleri sonucunda, gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü doğrulayan Galileo'dan 600 sene önce de ‘dünyanın döndüğü' fikrini ilk defa El-Biruni anlattı. Güneşin yüksekliği ve şehrin boylamını hesapladı. Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu.

113 eser yazmıştır. Daha sonra vefat edene kadar 12 sene zarfında ise, 83 eser telif etmiştir. El Biruni 75 yıl yaşamıştır, Afganistan'da hayatını kaybetmiştir. Mezarı ise Afganistan'da bulunuyor.

Bu kadar hocalarım kısaca anlatmak istedim. Umarım beğenmişsinizdir.

Kaynak:Biruni Kimdir? - Biruni Üniversitesi
Kaynak:BÎRÛNÎ - TDV İslâm Ansiklopedisi
Kaynak:Biruni ve Zamanı - Selenge Yayınları

Bir zaman kullanılacaksa o zamanla devam edilmeli. Bir cümle geçmiş zaman, öbürü hikaye anlatım zamanı (dili geçmiş zaman mı her ne haltsa). Her cümlede ayrı bir zaman olunca okuyası gelmiyor insanın.

Afganistan'da hayatını kaybetmiştir. Mezarı ise Afganistan'da bulunuyor.
Bir zamanlar ne cevherler çıkarmış bir de şu anki haline bak. Hoş pardon şu an en ideal yönetim biçimi olan şeriat ile yönetiliyor.

Bir zaman kullanılacaksa o zamanla devam edilmeli. Bir cümle geçmiş zaman, öbürü hikaye anlatım zamanı (dili geçmiş zaman mı her ne haltsa). Her cümlede ayrı bir zaman olunca okuyası gelmiyor insanın.
Abi bunu düzeltmeye çalışacağım, farkında değildim. Daha okunaklı yazmalıyım ki güzel olsun.

Bir zamanlar ne cevherler çıkarmış, bir de şu anki haline bak. Hoş pardon, şu an en ideal yönetim biçimi olan şeriat ile yönetiliyor.

Recep Bey, önceden Afganistan, İran, Pakistan gibi ülkeler ABD ile yarışabilecek ülkelerdi hatta üretimleri de vardı diye hatırlıyorum. İşin içine ne zaman din girdi, işte o zaman çöküşleri başladı. Birkaç sokak röportajı videosunda izlemiştim. Bunu kendi halkı da söylüyor. İşin içine din girdiği an, çöküşlerinin başladığını söylüyorlar.

O bolgedeki devletlerin guclu olduklari donemlerde ABD diye bir devlet yoktu. ABD dedigin 250 yillik bile degil. Son 250 yilina bak bakalim afganistan ve pakistanin neymis durumlari. Pers imparatorlugu desen o da 2500 yil once falan zaten.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…