maedhros0

Çalışkan
S-Link Might U150 1500VA 12v9ah*2 900W siyah Line-Interactive kesintisiz UPS güç kaynağı kullanıyorum. Monitörüm ve kasam takılı. Şu ana kadar bir sorun yok sanıyordum. Pazar günü sabah 7 civarı yağmur yağarken birden UPS biplemeden çalışmaya başladı. Bilgisayar açık değildi. Elektrikler vardı, bir sorun yoktu. UPS'in düğmesinden kapattım ama kapanmadı, fişten çektim öyle kapandı. Daireye elektrikçi ve apartmana da ilin resmi elektrik sorumlusu şirketin çalışanları geldi. Daireye gelen elektrikçi prizlere baktı 240 watt civarı gördüğünü söyledi. Tüm prizleri kontrol etti. Daireyle alakası olmadığını, bu mevzudan sorumlu kişilerin bakması, yüksek olan wattı düşürmeleri dalgalanmayı düzeltmeleri gerektiğini söyledi. Gelen şirket çalışanları da wattın 235 240 seyrinde olduğunu ve düşüremeyeceklerini. Sıra olarak elektriği mahallede en son alanlardan biri olduğumuzu (Yıllar önce bu olay yüzünden watt az geliyordu, yükselttirmiştik.), burada bir sorun olmadığını dairenin prizlerine değil iyice tesisatına vs. daha iyi bir elektrikçiyle bakmamız gerektiğini söyledi. Tahminim pazar günü olan o olayın ani bir watt düşmesi sonucu UPS'i buga soktuğu tabii alet bozulmuş da olabilir ama başka bozulma sinyali vermiyor gibi.

Şimdi bilgisayarı geri takıp çalıştırdım, bir sorun yok gördüğüm kadarıyla. Sizce sorun ne yardımcı olur musunuz? Çözülmediği takdirde bu UPS ara sıra çalışsa (Muhtemelen pillerin içini bitiresiye kadar çalışır.) Bilgisayara zararı olur mu?

Prizlere bir şey takınca ara sıra minik elektrik patlamaları oluyor, annemin telefonu yağmurda ıslanınca prize taktığı için şarj aletinin iki ucu ve telefonunun şarj kısmı yanmıştı, yardımcı olur mu bilmiyorum. Bazen PC PSU kafasından oyun açık değilken de vızıltı gelebiliyor vs. böyle mevzular söz konusu.

Son düzenleyen: Moderatör:
S-Link might U150 1500VA 12v9ah*2 900W siyah line-ınteractive kesintisiz UPS güç kaynağı kullanıyorum. Monitörüm ve kasam takılı. Şu ana kadar bir sorun yok sanıyordum. Pazar günü sabah 7 civarı yağmur yağarken birden UPS biplemeden çalışmaya başladı. Bilgisayar açık değildi. Elektrikler vardı, bir sorun yoktu. UPS'in düğmesinden kapattım ama kapanmadı, fişten çektim öyle kapandı. Daireye elektrikçi ve apartmana da ilin resmi elektrik sorumlusu şirketin çalışanları geldi. Daireye gelen elektrikçi prizlere baktı 240 watt civarı gördüğünü söyledi. Tüm prizleri kontrol etti. Daireyle alakası olmadığını, bu mevzudan sorumlu kişilerin bakması, yüksek olan wattı düşürmeleri dalgalanmayı düzeltmeleri gerektiğini söyledi. Gelen şirket çalışanları da wattın 235 240 seyrinde olduğunu ve düşüremeyeceklerini. Sıra olarak elektriği mahallede en son alanlardan biri olduğumuzu (yıllar önce bu olay yüzünden watt az geliyordu, yükselttirmiştik.), burada bir sorun olmadığını dairenin prizlerine değil iyice tesisatına vs. daha iyi bir elektrikçiyle bakmamız gerektiğini söyledi. Tahminim pazar günü olan o olayın ani bir watt düşmesi sonucu UPS'i buga soktuğu tabii alet bozulmuş da olabilir ama başka bozulma sinyali vermiyor gibi.

Şimdi bilgisayarı geri takıp çalıştırdım, bir sorun yok gördüğüm kadarıyla. Sizce sorun ne yardımcı olur musunuz? Çözülmediği takdirde bu UPS ara sıra çalışsa (muhtemelen pillerin içini bitiresiye kadar çalışır.) Bilgisayara zararı olur mu?

Prizlere bir şey takınca ara sıra minik elektrik patlamaları oluyor, annemin telefonu yağmurda ıslanınca prize taktığı için şarj aletinin iki ucu ve telefonunun şarj kısmı yanmıştı, yardımcı olur mu bilmiyorum. Bazen PC PSU kafasından oyun açık değilken de vızıltı gelebiliyor vs. böyle mevzular söz konusu.

Yağmurda bir anlık voltaj çökmesi UPS'i Bug'a sokmuş. Kapanmaması da bundan. Şu an bilgisayarı çalıştırınca sorun yoksa UPS büyük ihtimalle sağlam.
Tehlikeli olan durum yok; sadece UPS yeniden sapıtırsa bilgisayar aniden kapanır, zarar vermez.
Evdeki prizlerdeki çıtırtı ve geçmiş yanma olayı da elektrik dalgalandığını gösteriyor. Asıl sorun şebeke tarafı.
UPS ara sıra kendi kendine çalışsa bile PC'ye direkt zarar vermez, en fazla kapanma yaşarsın. Aküler zayıf olabilir, o ayrı.

Yağmurda bir anlık voltaj çökmesi UPS'i Bug'a sokmuş. Kapanmaması da bundan. Şu an bilgisayarı çalıştırınca sorun yoksa UPS büyük ihtimalle sağlam.
Tehlikeli olan durum yok; sadece UPS yeniden sapıtırsa bilgisayar aniden kapanır, zarar vermez.
Evdeki prizlerdeki çıtırtı ve geçmiş yanma olayı da elektrik dalgalandığını gösteriyor. Asıl sorun şebeke tarafı.
UPS ara sıra kendi kendine çalışsa bile PC'ye direkt zarar vermez, en fazla kapanma yaşarsın. Aküler zayıf olabilir, o ayrı.

Öyle diyorsanız rahatladım hocam. Şebeke mi bilmiyorum anlamam veremedim. Adam gözümün önünde ölçtü. Apartmanda başka böyle sorunu olan da duymadım. Bizim sigorta 7 8 ay öncesine kadar sürekli atıyordu bu mevzu da başka kimsede aşırı yoktu. Bizimki acayip kötüydü. Sonra sigorta değişti anca bu kadar düzelebildi. Şu an ne yapsam bilemedim vallahi. Eve yeni bir usta getirsem ayrı dert getirmesem ayrı dert. UPS var diye koruyor sanıyorum bir de.

Öyle diyorsanız rahatladım hocam. Şebeke mi bilmiyorum anlamam veremedim. Adam gözümün önünde ölçtü. Apartmanda başka böyle sorunu olan da duymadım. Bizim sigorta 7 8 ay öncesine kadar sürekli atıyordu bu mevzu da başka kimsede aşırı yoktu. Bizimki acayip kötüydü. Sonra sigorta değişti anca bu kadar düzelebildi. Şu an ne yapsam bilemedim vallahi. Eve yeni bir usta getirsem ayrı dert getirmesem ayrı dert. UPS var diye koruyor sanıyorum bir de.

Apartmandan değil, büyük ihtimalle sadece sizin dairenin tesisatındaki gevşek veya oksitlenmiş bağlantılardan kaynaklı ufak dalgalanma var. UPS korur, bilgisayara zarar vermez; sadece çok sapıtırsa sistemi kapatır.
Bir elektrikçi gelip priz ve klemensleri sıkıp kontrol etse sorun büyük ihtimalle tamamen biter.
Sen yapabilirsen o da olur tabii.

Apartmandan değil, büyük ihtimalle sadece sizin dairenin tesisatındaki gevşek veya oksitlenmiş bağlantılardan kaynaklı ufak dalgalanma var. UPS korur, bilgisayara zarar vermez; sadece çok sapıtırsa sistemi kapatır.
Bir elektrikçi gelip priz ve klemensleri sıkıp kontrol etse sorun büyük ihtimalle tamamen biter.
Sen yapabilirsen o da olur tabii.

Dediğim gibi zaten kapalıyken oluyor durum. Sabah birden çalışsa ses çıkarmıyor zaten öyle gittiği yere kadar çalışır bataryayı bitirir yani. Birkaç saat önce elektronik aletlerle uğraşan bir esnaf ağabeyi misafir ettik. Sürekli çalıştığı için ısınmasından ötürü yapmış olabileceğini söyledi. Bir buçuk ayı geçiktir aralıksız açıktı. UPS'te kapa aç mevzusu olduğunu düşünmüyorum ama fikriniz nedir? Arada bir düğmesinden kapatıp nefes almasını sağlamak mı gerek?

Dediğim gibi zaten kapalıyken oluyor durum. Sabah birden çalışsa ses çıkarmıyor zaten öyle gittiği yere kadar çalışır bataryayı bitirir yani. Birkaç saat önce elektronik aletlerle uğraşan bir esnaf ağabeyi misafir ettik. Sürekli çalıştığı için ısınmasından ötürü yapmış olabileceğini söyledi. Bir buçuk ayı geçiktir aralıksız açıktı. UPS'te kapa aç mevzusu olduğunu düşünmüyorum ama fikriniz nedir? Arada bir düğmesinden kapatıp nefes almasını sağlamak mı gerek?

UPS'in sürekli açık kalması normal. Isınmadan dolayı kendi kendine açılması çok düşük ihtimal. Sabahki olay voltaj dalgalanmasından kaynaklıdır. UPS'i ara sıra kapatıp açmana gerek yok; ayda bir kez aç-kapat yeter. Bilgisayara risk yok. Dediğim gibi sıkıntı yok.

Geçenlerde ben de buna benzer bir paylaşım yapmıştım. Bizim evde voltaj o kadar dengesiz ki, normalde 220v olması gereken elektriği regülatör ekranında 135v olarak gördüm. Zaten o videodan kısa bir süre sonra ciddi bir voltaj dalgalanması daha yaşandı ve regülatör bozuldu 😄

Konu linki:

Ayrıca bizde toprak hattı da yok. Prize bir şey takarken zaman zaman Ark oluşuyor ama şu ana kadar herhangi bir cihaza zarar vermedi. Bu yüzden sendeki UPS de şebeke voltajını sürekli takip ettiği için rölesi takılı kalmış olma ihtimali de var. Zaten tam sinüs bir model değil.

Yine de nötr ve toprak bağlantılarını mutlaka kontrol ettirmeni öneririm.

Geçenlerde ben de buna benzer bir paylaşım yapmıştım. Bizim evde voltaj o kadar dengesiz ki, normalde 220v olması gereken elektriği regülatör ekranında 135v olarak gördüm. Zaten o videodan kısa bir süre sonra ciddi bir voltaj dalgalanması daha yaşandı ve regülatör bozuldu 😄

Konu linki:

Ayrıca bizde toprak hattı da yok. Prize bir şey takarken zaman zaman Ark oluşuyor ama şu ana kadar herhangi bir cihaza zarar vermedi. Bu yüzden sendeki UPS de şebeke voltajını sürekli takip ettiği için rölesi takılı kalmış olma ihtimali de var. Zaten tam sinüs bir model değil.

Yine de nötr ve toprak bağlantılarını mutlaka kontrol ettirmeni öneririm.

Seninki bayağı kötüymüş geçmiş olsun dostum. Umarım ileride de bir zarar gelmez. On-line bir model almadığım için pişmanım vallahi. Fanları değiştirip kafam rahat kullanırdım. UPS'in durumuna göre ileride bakacağım artık.

UPS'in sürekli açık kalması normal. Isınmadan dolayı kendi kendine açılması çok düşük ihtimal. Sabahki olay voltaj dalgalanmasından kaynaklıdır. UPS'i ara sıra kapatıp açmana gerek yok; ayda bir kez aç-kapat yeter. Bilgisayara risk yok. Dediğim gibi sıkıntı yok.

Tamamdır teşekkürler. İyi sosyaller.