Detaylar
Kim cevapladı?4196
Deneyimli
Bence EYT nin anlamını yanlış biliyorsun erken emeklilik değil. Yasaların yanlış işletilmesi sonucu yaşa takılma doğrusu. İkinci olarak emekli maaşlarının düşük olması yine emekli maaşı kanununun kaldırılıp yerine yaşlılık aylığı şekline daha düşük emekli maaşı verilecek şekilde ayarlanması.
Bazılarının anlayacağı şekilde yazalım.
Gittiniz bankaya 2018 yılında 25 yıl ödemeli 1,25'den kredi çektiniz. 6-7 yıl ödediniz sene oldu 2024 banka dedi ki size 1,25'den kredi mi ödenir bakın millere şu an 4,5'den kredi alıyorlar siz 25 senede erkenden ev sahibi olacaksınız dese 1,25'den aldığınız kredi yerine 4,5'den ödemeye razı olumusunuz? Erken yaşta emeklilik diyenler büyük bir ihtimal 1,25'den çektiği krediyi banka dedi diye 4,5'den de öder 6 dan da 10 dan da öder sıkıntı etmez.
İkisine de cevap yazayım;
EYT'nin ne olduğunu çok iyi bilen birisiyim. Hatta benim durumum ile alakalı olarak benden 1 ay kadar önce işe başlamış bir arkadaşım emekli oldu ama ben 12 sene bekleyeceğim yaş için
EYT sistemi temel olarak YANLIŞ demiyorum ki. Dereyi geçerken sistemi değiştirdiler. Daha mı iyi oldu sizce? Bence iyi olmadı. Kimin işine yaradı anladığım kadarıyla pasif geliri olan (gayrimenkul vb), kendi şirketi olup Bağ-kur ödeyeceğime SSK üzerinden primini ödeyen esnaf olsun şahıs işletmesi olsun Ltd. sahipleri için bir AVANTAJ oldu EYT. Şu anda hem prim ödemiyorlar, hem üstüne emekli maaşı alıyorlar (en az 15-20K) hem de işlerine devam ediyorlar. Eee ne anladık biz bu işten. Hani gençler için iş olanakları yaratacaktık.
Bordrolu çalışanların çoğu emekli felan olmadı EYT'de hakkı olmasına rağmen çünkü ciddi anlamda maaşları düşüyor. Detaylar ile boğmaya gerek yok. Realitenin ne olduğunu öğrenmenizi öneririm.
Banka örneğiniz de bomboş bir örnek olmuş. Kredi verirken bankalar riski o güne göre escalation yaparak alırlar. Sonrasında krediyi kullandırırlar. Banka zaten zamanında o riski SATIN ALMIŞTIR. Emeklilik sistemi ise öyle değildir. Öğrenin bunu da...
Evet. EYT kazanılmış haktır. Öyle bir açıklama yapmışsınız ki EYT'den emekli olanlar bu ülkede çalışmamış ve çalışırken ülkesine prim ödememiş. Bedavaya emekli edilmişler gibi. Emekli maaşlarının düşük olmasının sebebi 2008 yılında şu anki hükümetin çıkarmış olduğu 5510 sayılı kanunla yapılan değişik ile yatırılan primden kesilen emekliye ödenecek maaş hesaplama oranının düşürülmesi ve ne kadar fazla prim ödenirse o kadar az maaş bağlanacak bir sistem getirilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu hesaplamayı yapınca da çalışanların ödemiş olduğu primler emekliye gittiği ne kadar olduğu anlaşılabilir. EYT olsun tüm emekliler olsun. Sonuç olarak bu devlete hizmet ederek vergi ve primlerini ödeyerek görevlerini yerine getirmişlerdir. Hiçbir şey bedavaya olmamıştır. Elbetteki hakkını isteyeceklerdir.
Ben öyle bir şey demedim. Ama EYT'nin ne olduğunu gençler bilmiyorlar. Bir üstteki mesajımda belirttim. Ben 1 ay ile EYT li olamadım. Üzülmedim de çünkü emekli olmak demek şimdiki kazancımın %40-50'sini kaybetmek demek.
EYT bizi batırdı demiyorum ama EYT kademeli olmalıydı. Bu şekilde sırf seçim kazanmak için yapılan popülist bir çalışmadır.
5510'un da ne olduğunu çok iyi bilen birisiyim merak etmeyin. Ama EYT yine bir seçim zamanı daha da genişletilmeye çalışılırsa bu sefer enkazın boyutu büyüyecek. Nüfus artışımız da düştü. Kayıt dışı artmış durumda. E kim besleyecek emeklileri?
Siz cevap verin bir emekli olarak
4196
Deneyimli
Tek emekli mi? Asgari ücret daha beter konumda. Tabii insanlar da tuhaf. Hem diğer meslek gruplarına göre en çok çalışıyorsun hem de iş yerinde birbirlerine hayır etmiyorlar.
Asgari ücret dediğimiz şey benim gençliğimde vasıfsız, bir eğitimi olmayan, bir yeteneği olmayan çalışanlara verilirdi.
Patron kesimin aşırı kar hırsı sayesinde şu an ülkede çalışanların en az %50'si asgari ücretli oldu.
Diğer ülkelerde %5-10 aralığında en fazla.
Bu iş böyle olmaz.
EYT asla doğru değildi, işte eskiden bu hak vardı, sonra alındı vs fakat ülkemiz şartlarında 45 yaşında birinin asla emekli olmaması gerekiyor. (hatta 50) çünkü zengin bir ülke değiliz. AKP bunu "oy" için yaptı ve bu esasen "hak etmiş" emeklilerin 10k emekli maaşı almasına neden oldu.
Bu ülkede kötülüğü-adiliği bırak (AKP bana göre böyle bir parti) tam tersine ülkeyi gerçekten kalkındıracak hamleler yapması gereken insanların iktidara gelmesi gerekmekte.
Ve hiç kıçı-başı oynatmadan "yapısal köklü reformlar" yapılması gerekmekte bu iş tüketim ekonomisiyle, eşek yükü kadar dış borçla, başkasının doları - euro su ile asla olmaz.
Bu ülkede kötülüğü-adiliği bırak (AKP bana göre böyle bir parti) tam tersine ülkeyi gerçekten kalkındıracak hamleler yapması gereken insanların iktidara gelmesi gerekmekte.
Ve hiç kıçı-başı oynatmadan "yapısal köklü reformlar" yapılması gerekmekte bu iş tüketim ekonomisiyle, eşek yükü kadar dış borçla, başkasının doları - euro su ile asla olmaz.
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
Elektronik Crucial 8 GB DDR5 5600 MHz CL46 laptop RAM 2.299 TL
- mortem.dll bulunamadı