Konu Başlıkları Gizle
- Cihaz
- Redmi Note 12 4G
Bugün sizlere EMI Shielding Sticker nedir, onu göstereceğim.
Öyle internetten görsel bulmakla uğraşmak istemediğim için kendim Redmi Note 12 telefonumun içini açarak göstermeyi tercih ettim. Zaten pil soketindeki sorun için içini açmıştım, açmışken bunun rehberini yapayım dedim. Size bu parçayı direkt kendi ellerimle gösteriyorum yani.
Bu etiket, anakartın üzerinde bulunan plastik kapağın üzerinde.
Termal ped ile karıştırmamalısınız, çünkü termal ped direkt olarak anakarta yapışık bir şekilde devrelerin üzerini örtmüş şekilde gelir. Bu EMI Shield Sticker ise telefonun çerçeveleri ile birleşik olan, anakart ile temas etmeyen ancak hemen üzerinde bulunan bir etikettir.
Sticker'ı söktüğümde de görebiliriz ki burası aslında anakartı koruyan plastik kapağın üzerine konumlandırılmıştır.
Etikete bakarsak böyle siyah, elektrik bandına benzeyen bir yapısı vardır. Ancak asıl özelliği biraz üste bakarsak görebiliriz. Üstteki gri kısmı anakarta yaklaştırdığımda anakart bu maddeyi kendisine çekiyor.
Üst kısımdaki parlayan gri alan Ferrit Sheed'dir.
Genellikle telefonlarda, kablosuz şarj sistemlerinde, NFC sistemlerinde ve elektronik kartlarda kullanılır. Bizim cihazımızda NFC ve kablosuz şarj sistemi olmadığı için bu korumanın buradaki tek görevi anakart üzerindedir. Farklı modellerde bu etiketin konumu, şekli, boyutu veya yapısı farklı olabilir çünkü daha gelişmiş modellerde bu yapı anakartı, kablosuz şarj bobinini ve NFC sensörünü kapsayacak şekilde farklı konumlarda olabilir.
Görevi aslında çok basittir ancak bir o kadar da önemlidir. Tek bir görevi yoktur. Hem cihaz donanımını korur hem de sinyalleri güçlendirir.
Ayrıca başka modellerde kablosuz şarj bobininde enerjiyi doğru tarafa yönlendirir, NFC sinyalinde parazitlenmeyi de önler. Ama bizim telefonumuz gariban Redmi olduğundan bunlar bizde yok. Duy bizi Xiaomi! NFC koy şu giriş segmente!
Neyse konumuza dönelim.
.
O gördüğünüz etiketin ön kısmı yani arka kapağa bakan tarafı sadece düz siyah bir banttır. Ancak bu bant ısıyı hızlı iletir. Ayrıca bandın kapak ile arasında güçlü olmayan bir yapıştırıcı bulunur, kapağa değik şekilde durması için yeterlidir. Böylece anakart ısındığında, ısınan iç aksamın sıcaklığını dış kapağa iletir. Böylece telefonun içindeki sıcaklığın azalmasında yardımcı olur.
Yaptığımız denemelerde bu bandın şarj sırasında telefonu hiçbir şekilde soğutmadığını da ölçtük, hatta telefonda bu sticker varken şarj sırasında telefon 2 derece daha sıcak oldu. Sadece ısının dağılımını sağlıyor. Soğutucunuz varsa bu etiket sayesinde soğukluk cihazın anakartına daha çabuk ulaşır diye tahmin ediyorum çünkü internette buna dair neredeyse hiç makale bulamadım. Zaten bu arka kapak ile telefonun kasasındaki çıtalar arasında bulunuyor, direkt bir etkisi yok, tüm etkileri dolaylı yoldan gerçekleşiyor.
Evet, normalde daha fazla bilgi verirdim de bu parça hakkında internette hiç bilgi bulamadım, kendim bildiklerim ile anlattım.
İyi sosyaller
Öyle internetten görsel bulmakla uğraşmak istemediğim için kendim Redmi Note 12 telefonumun içini açarak göstermeyi tercih ettim. Zaten pil soketindeki sorun için içini açmıştım, açmışken bunun rehberini yapayım dedim. Size bu parçayı direkt kendi ellerimle gösteriyorum yani.
EMI Shield Sticker ile Termal Ped Arasındaki Bağlantı
EMI Shielding olayı yani Elektromanyetik Girişim Kalkanı olayı, direkt olarak tek bir parça üzerinden sağlanmaz. Anakartta bulunan depolama birimini koruyan metal kafesler, termal pedler de bu işin içerisinde bulunabilirler. Ama biz sadece bu etiketi inceleyeceğiz. Telefonumu anakartına kadar sökmeye niyetim yok çünkü.EMI Shield Sticker'ın Yapısı
Telefonumun kapağını ilk açtığımda karşıma ilk bu etiket çıktı.Bu etiket, anakartın üzerinde bulunan plastik kapağın üzerinde.
Termal ped ile karıştırmamalısınız, çünkü termal ped direkt olarak anakarta yapışık bir şekilde devrelerin üzerini örtmüş şekilde gelir. Bu EMI Shield Sticker ise telefonun çerçeveleri ile birleşik olan, anakart ile temas etmeyen ancak hemen üzerinde bulunan bir etikettir.
Sticker'ı söktüğümde de görebiliriz ki burası aslında anakartı koruyan plastik kapağın üzerine konumlandırılmıştır.
Etikete bakarsak böyle siyah, elektrik bandına benzeyen bir yapısı vardır. Ancak asıl özelliği biraz üste bakarsak görebiliriz. Üstteki gri kısmı anakarta yaklaştırdığımda anakart bu maddeyi kendisine çekiyor.
Üst kısımdaki parlayan gri alan Ferrit Sheed'dir.
Ferrit Sheet nedir?
Ferrit sheet, içinde demir oksit bazlı manyetik malzeme bulunan ince bir katmandır. Görevi manyetik alanı kontrol etmektir. Çok güçlü değildir ancak isteneni sağlamaktadır.Genellikle telefonlarda, kablosuz şarj sistemlerinde, NFC sistemlerinde ve elektronik kartlarda kullanılır. Bizim cihazımızda NFC ve kablosuz şarj sistemi olmadığı için bu korumanın buradaki tek görevi anakart üzerindedir. Farklı modellerde bu etiketin konumu, şekli, boyutu veya yapısı farklı olabilir çünkü daha gelişmiş modellerde bu yapı anakartı, kablosuz şarj bobinini ve NFC sensörünü kapsayacak şekilde farklı konumlarda olabilir.
EMI Shield Sticker'ın Görevi
Peki bu etiketin görevi nedir?Görevi aslında çok basittir ancak bir o kadar da önemlidir. Tek bir görevi yoktur. Hem cihaz donanımını korur hem de sinyalleri güçlendirir.
Elektromanyetik Alan Kontrolü
Elektronik cihazların içinde çok fazla elektromanyetik alan oluşur. Telefonlardaki kablosuz şarj bobini, NFC anteni, işlemci, Wi-Fi anteni ve mobil veri modülü çalışma esnasında etrafa elektromanyetik enerjiler yayar. Ferrit Sheet ise bu alanı yönlendirir, sinyal kayıplarını azaltır, paraziti düşürür.E bunlar da sağlandığında dolaylı yoldan enerji tüketimini de düşürmesi bu basit etiketi aşırı önemli bir hale getiriyor.Ayrıca başka modellerde kablosuz şarj bobininde enerjiyi doğru tarafa yönlendirir, NFC sinyalinde parazitlenmeyi de önler. Ama bizim telefonumuz gariban Redmi olduğundan bunlar bizde yok. Duy bizi Xiaomi! NFC koy şu giriş segmente!
Neyse konumuza dönelim.
Isı Yönetimi
Orada manyetik alanı yönetmek için etiketi koyduk. Yeter mi? Tabii ki de yetmez. Madem bunu donanımın içine koyduk, o zaman etinden sütünden faydalanmamız lazımO gördüğünüz etiketin ön kısmı yani arka kapağa bakan tarafı sadece düz siyah bir banttır. Ancak bu bant ısıyı hızlı iletir. Ayrıca bandın kapak ile arasında güçlü olmayan bir yapıştırıcı bulunur, kapağa değik şekilde durması için yeterlidir. Böylece anakart ısındığında, ısınan iç aksamın sıcaklığını dış kapağa iletir. Böylece telefonun içindeki sıcaklığın azalmasında yardımcı olur.
Yaptığımız denemelerde bu bandın şarj sırasında telefonu hiçbir şekilde soğutmadığını da ölçtük, hatta telefonda bu sticker varken şarj sırasında telefon 2 derece daha sıcak oldu. Sadece ısının dağılımını sağlıyor. Soğutucunuz varsa bu etiket sayesinde soğukluk cihazın anakartına daha çabuk ulaşır diye tahmin ediyorum çünkü internette buna dair neredeyse hiç makale bulamadım. Zaten bu arka kapak ile telefonun kasasındaki çıtalar arasında bulunuyor, direkt bir etkisi yok, tüm etkileri dolaylı yoldan gerçekleşiyor.
Evet, normalde daha fazla bilgi verirdim de bu parça hakkında internette hiç bilgi bulamadım, kendim bildiklerim ile anlattım.
İyi sosyaller