Makaleler
15
Yer
Rockport City
Rehbere başlamadan önce;

İşlemci üzerinde yapacağınız değişiklikler sonucu işletim sisteminde kararsızlıklar olmasını, yanlış yönetim sebebiyle verilerde kayıp yaşanmasını, yüksek performansa bağlı olarak yüksek sıcaklık sebebiyle donanımda hasar oluşmasını, yüksek sıcaklığa bağlı olarak bataryanın yanma riskini, bataryanın yanma riskine bağlı olarak mal veya can kaybının sorumluluklarını kabul etmiş sayılırsınız!

Bugün sizlere Linux ve eski nesil Rootlu Androidler'de sıkça karşılaştığımız CPU Governor nedir, profilleri ne iş yapıyor onlara değineceğim.

CPU Governor Nedir?​

CPU Governor, işlemciyi istenilen frekansta tutmaya yarıyor. Mesela siz ayar yaparak işlemci performansından kısıp pil ömrünü arttırabilirsiniz veya tam tersi performansı fulleyebilirsiniz.

CPU Governor Türleri​

Kontrolsüz güç, güç değildir.

PERFORMANCE​

Cihazın işlemcisini mümkün olan en yüksek frekansta çalıştırır. Eğer üst sınır koyarsanız (mesela ±800MHz) koyduğunuz sınırın en sonuna kadar işlemciyi çalıştırır.

POWERSAVE​

Powersave, işlemciyi mümkün olan en düşük frekansta çalıştırır. Eğer alt sınır koyarsanız (mesela ±450MHz) koyduğunuz sınırın en alt sınırına kadar işlemciyi kullanmaz.

ONDEMAND​

Normal kullanımda CPU frekansını orta düzeyde tutar. Cihaz boştayken veya ekranı kapalıyken frekansı en alt düzeye düşürür. Oyun, video çekimi gibi yüksek güç gerektiren işlemler sırasında ise frekansı en üst sınıra getirir.

CONSERVATIVE​

Ondemand ile aynı mantığa sahip, sadece tek bir farkı var. Ondemand, frekansı aniden pat diye değiştirip hem işlemciye hem de pile anlık yüksek yük bindirebiliyor. Conservative ise frekansı kademeli olarak alıştırarak yükselttiği için işlemciye ve pile anlık yüksek yük bindirmiyor.

INTERACTIVE​

İşlemci her zaman en düşük hızda çalışır. Ekrana dokunulduğunda veya ekranda kaydırıldığında frekans en yüksek değere çıkar.

SCHEDUTIL​

İşlemcinin anlık girdiği strese dayanarak gerektiği kadar frekans yükseltir veya düşürür. Diğer profiller 2-5 saniye kadar gecikmeli iken bu profil gecikmesizdir, kararları anında uygular. Yani işlemcinin ihtiyacı kadar verir, yüke göre en akıllı ayarlamayı yapar.

IDLE​

İşlemciyi mümkün olduğunca boş tutar. Genelde test cihazlarında veya özel sistemlerde kullanılır. Günlük kullanım için uygun değildir.

USERSPACE​

İşlemci frekansını tamamen siz belirlersiniz veya kendi yerinize atadığınız bir program belirler. Tamamen manueldir.

Hangi Durumlarda Hangi Governor Kullanılmalı?​

Oyun ve Yüksek Performans​

PERFORMANCE​

•İşlemciyi en üst frekansta çalıştırır.
•Güç tüketimi ve ısınma aşırı yükselir.
•Rekabetçi oyunlarda veya benchmark testleri için idealdir.
! Yüksek sıcaklıklar cihaza, yakındaki nesnelere veya size zarar verebilir!

Günlük Kullanım​

SCHEDUTIL​

•Akıllı, hızlı ve dengeli.
•Gereksiz güç tüketmez.
•Akıcı sistem deneyimi.

Akıcılık Odaklı​

INTERACTIVE​

•Dokunma ve kaydırma sırasında hızlı tepki
•UI akıcılığı ön planda
•Orta düzeyde güç tüketimi

Pil Tasarrufu​

POWERSAVE​

•İşlemciyi en düşük hızlarda çalıştırır.
•Güç tüketimi düşer.
•Performans ciddi şekilde düşer.
! Çok düşük frekanslar sistemin çökmesine sebep olabilir!

Dengeli (düşük sıcaklık için)​

CONSERVATIVE​

•Frekansı yavaş bir şekilde yükseltir.
•Ani güç değişimi olmadığı için daha stabil sıcaklık.
•Tepki biraz gecikmeli.

Sunucu ve arka plan İşlemleri​

SCHEDUTIL veya ONDEMAND​

•Gerektiğinde hızlanırlar.
•Gereksiz güç tüketiminden kaçınırlar.

CPU Governor (İşlemci Yönetici Profili) nasıl çalışır özellikleri neler anlattım. Bu rehberdeki profiller en yaygın olan profiller. Listede olmayan çeşitli profiller olabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sağ olun hocam, evde eski cihazları adam ederken bunu keşfetmiştim, tüm eski prize bağlı cihazlara performance vuruyorum geçiyorum bataryalı ise powersave yapıyorum :D

Rica ederim hocam. Bende uygun cihaz varsa bende uygularım :D kenarda köşede bir tane eski Huawei vardı zamanında bile hiç popüler değildi. Eskinden millet PUBG Mobile indirirken benim yerim yetmiyordu. Az lanet okumadım telefona 😂

eski nesil Rootlu Androidler'de sıkça karşılaştığımız CPU Governor nedir, profilleri ne iş yapıyor onlara değineceğim.
Bu Cpu governor'ları herhangi bir Android cihazda bulunur. Yeni veya eski nesil bir cihaz olması fark etmez. Governor ayarı yapmanız için cihazınızı root'lamanız yeterli.

Bunun dışında güzel bir rehber olmuş, elinize sağlık.

Governor ayarı yapmanız için cihazınızı root'lamanız yeterli.
Custom ROM'un da desteklemesi gerekiyor. Yeni nesil ROM'ların bazılarında kaldırılmış. Eski nesil ROM'lar bu konuda daha fazla özgürlük veriyor.

Cyanogenmod -> LineageOS örnek verilebilir.

Rica ederim hocam. Bende uygun cihaz varsa bende uygularım :D kenarda köşede bir tane eski Huawei vardı zamanında bile hiç popüler değildi. Eskinden millet PUBG Mobile indirirken benim yerim yetmiyordu. Az lanet okumadım telefona 😂
Eski antika eser niteliği taşıyan telefonlarla uğraşmak çok zevkli oluyor ama :D

Custom ROM'un da desteklemesi gerekiyor. Yeni nesil ROM'ların bazılarında kaldırılmış. Eski nesil ROM'lar bu konuda daha fazla özgürlük veriyor.

CyanogenMod -> LineageOS örnek verilebilir.
Custom ROM desteklemese bile root + uygun bir kernel manager ile governor ayarı yapabilirsiniz. Redmi 9A'mda Lineage OS 20 kurulu ve SmartPack-Kernel Manager ile performance governor'de kullanıyorum mesela.