İyi sosyaller. Bu gün aklıma bir şey geldi ve sizinle paylaşmak tartışmak istiyorum.
Direkt eminevim üzerinden ev alırsak eğer bunun taksidi çok uzun oluyor ve her ay kesintisiz ödeme yapmak gerekiyor. Ortalama bir ev de 2m 3m arası diyelim.
Ev yerine araba alırsak eminevimden bunun da 1m olduğunu varsayalım. Arabanın taksitleri vb bittiğinde aracı satıp o parayla da evin peşinatını ve bir kısmının taksidini ödemek mantıklı olur mu? Hem bir gün bir şey olursa çalışamazsak da arabanın parasından taksitleri ödeyebiliriz 5 6 ay idare edebilir. O açıdan düşiniyorhm
Aracın taksidi bitene kadar da değerlenir gibi düşündüm (. Bu işten zarar edeceğimi biliyorum giriş ücretleri falan filan yine de ne kadar zarar ederim bilmiyorum. )
Teslim tarihi kesin olan paketler mantıklı, kura usulü olanlara girilmez.
Şu an bir arabaya girseniz bile minimum 6-7 ay sonrasına atacaklar sizi haliyle aracı zaten zamlı olarak almış olacaksınız.
Muhtemelen ikinci el araç olacağı için ileride değer artışı anca enflasyonla olur, bu süre zarfında arabanın çıkaracağı masraflar + yakıt masrafı pek karlı çıkarmayacak.
Ev almak kesinlikle mantıklı değil. 4 milyonluk sisteme bugün girsen 12 ay sonra çıksa şansına o ev 4 milyon kalacak mı? Tek mantıklı olan araba almak bu sistemlerden. Düzenlemeler gereği bankalar kredi sınırına takıldıkları için 400K üstü verilemiyor yoksa bu alanda da gerek kalmaz.. Kimse kimseye bedavaya para vermez. Enflasyon maliyetini de katınca banka kredisinden çok farkı olmuyor bu sistemlerin.