srknto

Üyecik
Merhaba,

Sistemimi baştan yeniledim az önce montajını tamamladım ancak sıvı soğutma montajı sonrası sıcaklık sorunum mevcut. Yaptığım ve denediğim çözümleri sırasıyla aşağıda madde madde yazıyorum:
  1. Termal macun kontrolü yapıldı, yeni termal macun sürdüm ve vidaları iyi şekilde çok sıkmadan döndürdüm.
  2. Kitapçıktaki uzatma kablosuna radyatör fanlarını ve pompadaki 4 pin kabloyu birleştirip tek 4 pinlik kabloyu önce CPU_FAN1 sonrasında cpu_fan2/wp girişine bağlayıp test ettim.
  3. BIOS Update yapıldı zaten yapılmadan önce bilgisayar açılmıyordu.
  4. Radyatör fanlarının ortak kablo ve pompa kablosunu ayrı ayrı cpufan1 ve cpufan2 değişimli olacak şekilde takıp denedim.
  5. BIOS ayarlarından ChatGPT yardımıyla bana uygun olabilecek cpufan girişlerinin ayarlarını değiştirdim Full Speed ve PWM Mode olacak şekilde.
Birçok şey denedim ancak aklıma gelenler bunları yazabiliyorum, kontrol etmem gereken kaçırmış olabileceğim herhangi bir durum olabilir mi rica etsem destek olabilir misiniz?

Anakartımın CPU fan soketlerini sizi uğraştırmamak adına aşağıda paylaşıyorum:
  • Anakart: ASRock B650M LiveMixer
  • İşlemci: Ryzen 5 7600X
Ekran görüntüsü 2025-04-25 145151.webp

385c495e-3fc9-48f5-9039-f9c1203c2d5f.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
O İlk sıcaklık fırlaması sıvı soğutmaların handikapı, sonra 93 derecede tutuyor, bu 7600X ile ilgili çok fazla ısınma şikayeti var, 360 mm ile bile 95 derece görenler var ama neden? Aslında 7600 ile aynı sayılır.

Dikkatimi çeken şey işlemciye biraz fazla voltaj veriyor anakart, BIOS güncel mi?

@srknto

Hocam 1 dakika OCCT testinde 95 derecede 2 boruyu da tuttum ancak ısınma vs. oluşmadı anladığım kadarıyla pompa suyu alıp vermiyor devirdaiminde problem var. Ürün sıfır ilk kez takıyorum ancak sanırsam bana denk geldi.
İade etme veya değişim şansın varsa yolla gitsin. Montajı da görünüşe göre düzgün yapmışsın termal macun falan yayılmış o zaman temas ediyordur da.

O İlk sıcaklık fırlaması sıvı soğutmaların handikapı, sonra 93 derecede tutuyor, bu 7600X ile ilgili çok fazla ısınma şikayeti var, 360 mm ile bile 95 derece görenler var ama neden? Aslında 7600 ile aynı sayılır.

Dikkatimi çeken şey işlemciye biraz fazla voltaj veriyor anakart, BIOS güncel mi?

@srknto
Evet hocam BIOS bugün anakartın sitesi ve modelindeki son BIOS ile güncellendi zaten güncellemediğim taktirde açılmıyordu PC.
7600x ghz olarak yüksek bir işlemci ancak yakın bir dostumdan satın aldım kendisi 360mm ile maksimum 74 dereceyi gördüğünü söyledi soğutucumuz aynı model.

74 derece zor, nerede yüke soktuğuna bağlı değişir, şu an pompa %100 hızda mı?
Hocam pompanın rpm ini 3. parti uygulamalarla sağlıklı tespit edemiyorum ancak cpufan_2 modunu görseldeki şekilde kullanıyorum.
OCCT videosunda cpu1 ve cpu2 olarak rpmler gözüküyor gördüğüm kadarıyla bu işinizi görür mü acaba.

Dosya Ekleri

• 849fe6c2-eb3a-4257-9d40-9e68fadcf657.webp
    849fe6c2-eb3a-4257-9d40-9e68fadcf657.webp
    167,3 KB · Görüntüleme: 62
Şimdi 7600X kullanan bir arkadaşımla görüştüm, BIOS ayarlarına hiç dokunmamış Arctic 2 240 mm soğutucusu var, yük testinde 95 derece oluyor, başka forumda da 360 mm ile 95 derece olan 7600X vardı, orada da tartışmıştık konuyu.

Anlaşılan bu işlemci ısınıyor, sizin Curve Optimizer ile voltaj düşürerek ısıyı düşürmeniz lazım diye düşünüyorum.

Şimdi 7600X kullanan bir arkadaşımla görüştüm, BIOS ayarlarına hiç dokunmamış Arctic 2 240 mm soğutucusu var, yük testinde 95 derece oluyor, başka forumda da 360 mm ile 95 derece olan 7600X vardı, orada da tartışmıştık konuyu.

Anlaşılan bu işlemci ısınıyor, sizin Curve Optimizer ile voltaj düşürerek ısıyı düşürmeniz lazım diye düşünüyorum.
Hocam peki sizden rica etsem boştaki sıcaklık derecelerini öğrenme şansınız var mıdır, çünkü ben bilgisayarı açtığımda boşta 70 derece sonrasında yavaş yavaş 44 derecelere kadar düşüyor. BIOS ta water pump speedi full e çektiğimde 3000 rpm civarı devir dönüyor ancak sıcaklıkta herhangi bir değişim yaşanmıyor. Videoyu paylaşıyorum, destekleriniz için çok teşekkür ederim.

Sorarım, 43 altına inmesi zor zaten orası soğutucu ile alakalı değil, o ancak yük altında anlaşılır, pompa devri düşüyor zaten boştayken pompa tamamen durursa artar ısı.

Boşta 48 derece.

Son düzenleme: