10000TL'yi bir kendisine verelim bakalım 1 ay ayakta kalabiliyor mu? 66TL'yken daha iyi geçiniliyordu
.
Hocam 10000TL yazmayın RTE'nin gözüne büyük görünür yarısını alır
10000TL'yi bir kendisine verelim bakalım 1 ay ayakta kalabiliyor mu? 66TL'yken daha iyi geçiniliyordu
.
Gözüksün, daha çok hayal kırıklığına uğrar belkiHocam 10000TL yazmayın RTE'nin gözüne büyük görünür yarısını alır10bin yazmak bence daha doğru.
Eskiden zaten emekli maaşı asgari ücretin üstündeydi fakat 66 lira olduğunu farzetsek bile o zamanlar o paraya 3 çeyrek altın alabiliyordun. Şimdiki 10 bin lira, 2 çeyrek altınla bitiyor. Aradaki fark yıllık olarak 12 çeyrek altına tekabül eder. Durum içler acısı.Sallıyor zaten 66 değil. En düşük 216 ortalama 276 TL imiş 2002'de.
Eskiden zaten emekli maaşı asgari ücretin üstündeydi fakat 66 lira olduğunu farz etsek bile o zamanlar o paraya 3 çeyrek altın alabiliyordun. Şimdiki 10 bin lira, 2 çeyrek altınla bitiyor. Aradaki fark yıllık olarak 12 çeyrek altına tekabül eder. Durum içler acısı.
Gel söyle gercekleri abi söyle bunların rezilliklerini anlat sana hak veriyorum zaten ben batırdıklarının farkındayım iflas ettiklerinin'de farkındayım fakat zoruma giden biz açlıktan geçim sıkıntısı ile uğraşırken onların ıstakoz maldiv ve Rolex saat lüks şatafat hayatlarını hava olsun diye sosyal medyada görmek zoruma gittiği için bende konuşuyorum bunları ben daha evden dışarı çıkamazken adamlar maldivlere gidiyor ben daha balığı zor alırken adamlar ıstakoz yiyor ben asgari ücretle geçinip telefonu zor alırken adamlar milyarlık Rolex saat takıyor olacak şey değil! Bize israfdan kaçının edebiyatı yapıyorlar ama kendileri israfdan kaçınıyor mu?O zamanki 66 birimin alım gücü bugünkü 10 bin birimden en az 5 kat daha fazladır.
Erdoğan da bunun farkında ama Türkiye gibi gelişmemiş ülkelerde niteliğe değil niceliğe bakılıyor yani birim fazlalığına. Haliyle, birimler üzerinden algı yapmak kolaylaşıyor. Yıllardır aynı taktik.
Istakoz olayı, kasıtlı yapılmış bir gündem değiştirme oyunu hocam. Siz neden merkez bankasının 818 milyar TL zararı ve AKP'li beldiyelerin devrettiği borçlarını konuşmuyorsunuz da istakoz ve Maldivler'i konuşuyorsunuz, bunu hiç düşündünüz mü? AKP'nin bittiği falan yok. Sadece koyunları değil sizleri bile parmağında oynatıyor, gördüğün gibi. Bu kadar iyi entrika döndüren parti biter mi hiç?
Altın, bir bakıma dünya piyasalarının ölçütüdür. Dünya ekonomilerinde bozulmalar (hayat pahalılığı, kıtlık vb.) artarsa altın da artar.Altın olarak düşünmek yanlış olabilir ,altın fiyatı çok uzun zamandır ons olarak 2000 dolar veya biraz altında hareket ediyordu (son dönem 2400 dolara geldi) altın fiyatları da ons fiyatına parelel hareket eder. Alım gücü yani enflasyonla kıyaslamak daha doğru olur bu da temel olan gıda, kira ve konut.
Onlar da halkın geçim sıkıntısı içinde olduğunun farkında ki bilhassa bu nedenle bu kadar iyi gündem değiştirebiliyorlar.Gel söyle gercekleri abi söyle bunların rezilliklerini anlat sana hak veriyorum zaten ben batırdıklarının farkındayım iflas ettiklerininde farkındayım fakat zoruma giden biz açlıktan geçim sıkıntısı ile uğraşırken onların ıstakoz maldiv ve Rolex saat lüks şatafat hayatlarını hava olsun diye sosyal medyada görmek zoruma gittiği için ben de konuşuyorum bunları ben daha evden dışarı çıkamazken adamlar maldivlere gidiyor ben daha balığı zor alırken adamlar ıstakoz yiyor ben asgari ücretle geçinip telefonu zor alırken adamlar milyarlık Rolex saat takıyor olacak şey değil! Bize israftan kaçının edebiyatı yapıyorlar ama kendileri israfdan kaçınıyor mu?
Merkez bankası tabii zarar eder batar da kendileri lüks şatafatlı hayatlarından vazgeçmeli halk bunların şatafatlı hayatlarının acısını ödüyor. Halka israfdan kaçının edebiyatı yapıyorlar ama nedense AKP milletvekilleri ve hükümet hiç şatafatlı hayatlarından geri kalmıyorlar nasıl olacak bu iş?
Sizin mantığınızla bakarsak, o zamanlar gıda krizi de konuşulmuyordu çünkü en başında gerek dünya gerek Türkiye nüfusu bu kadar fazla değildi. E ne oldu? Yine aynı yere geldik. Alım gücü illaki gıdaya göre ölçülmez. İşi teknolojiye bile getirsen yani "66 TL'ye 2001'de aynı kulaklıktan kaç tane alıyorduk, şimdi kaç tane" desen aynı yola çıkarsın. Pahalılaşan tek şey temel ihtiyaçlar değil ki o temel ihtiyaçları üretmek için çiftlik kurman gerekiyor, çiftliğe ahır inşa ederken kullanacağın 'inşaat demirinin birim fiyatı' bile gıda fiyatlarını etkiliyor. Çiftçi yoktan var etmediğine göre verdiği/yatırdığı parayı amorti etmek için fiyat beklentisini arttırıyor.Bu ülkelere göre çok farklılık gösterebilir. Ben Türkiye de "en temel gıda zaten" doların artışından çok daha fazla artış gösterdiğini düşünüyorum. Altın fiyatları dolar 2TL'den başlayarak zaten dolar bazlı olarak aynı.
Tabii bir de 66TL'nin o dönemdeki alım gücüde önemli! Yani emekli hep "sürünüyordu" yani 66TL alırken aldığı maaşla maldivlere gidemiyordu![]()
Abi açıkla söyle teker teker rezilliklerini anlat bunların. Bunlar senelerce AKP'ye oy vermeyen teröristtir fetöcüdür diye naralar attı iftiralar attı böyle böyle kendilerini tek parti olarak seçenek sundular ki daha rahat at koştursunlar. Planları tıkır tıkır işlerken CHP dem ile anlaşma yapmadan yerel seçime girene dek planları tıkır tıkır çalışıyordu sonra ne oldu? Boğazlarında kaldı planları oyunları. Millet'de CHP ders vermek adına bakın dem partisizde size oy verebiliriz bırakın bu işleri deyip ders verdi millet. CHP'de bunun dersini aldı özellikle özgür özel kazandığında ağladı duygulandı ve ona buna selam çakmadan Dem'e teşekkür etmeden kötü hatalarından arındı. AKP çok büyük Hazimet'ini aldı bu Olay'da. Senin dediğin şeylere gelince kendileri yıllarca oyunlar planlar yaparak insanların oylarını almayı başardı tabii millet nasıl olsa sorgulamaz siyasal islamcılık filan yaparak bizden hesap sormaz diye milletin paralarını belediye seçimleri reklamlarına ona buna kullandılar. Fakat şimdi millet iyice nefret ediyor AKP'den gerçekleri görmek için kulaklarını açan AKP'liler var bu beni mutlu ediyor. Benim Semtim'de AKP'li dayılar iyi oldu hak etti gibi konuşmalar yaptı. Hatta mansur veya Ekrem başkanı Cumhurbaşkanı görmek istiyorlar halk umarım böyle daha çok aydınlanır gerçekleri rezilliklerini görür.Altın, bir bakıma dünya piyasalarının ölçütüdür. Dünya ekonomilerinde bozulmalar (hayat pahalılığı, kıtlık vb.) artarsa altın da artar.
Altın fiyatı, genellikle temel ihtiyaçların fiyatına paralel orantıda seyreder.
Altın fiyatları:
Eki Görüntüle 37848
Konut fiyatları:
Eki Görüntüle 37849
Bu 2 tabloya bakınca genelde paralel yönde olduğunu görebilirsiniz.
Onlar da halkın geçim sıkıntısı içinde olduğunun farkında ki bilhassa bu nedenle bu kadar iyi gündem değiştirebiliyorlar.
Ayının önüne balık atsan dibindeki bal kavanozunu göremez. Sizlere yaptıkları şey de bu işte. Merkez bankasının zararı büyük ölçüde Türk lirasını olduğundan değerli tutmaya yönelik izledikleri politikalar ve seçim masraflarından dolayı. Yoksa milletvekillerinin aldığı maaş ve yaşadııkları hayatlar, bunların en ufak parçalarından biri. Partiler, sadece halkın olması gereken hazineden milyarlarca lira yardım alıyor. Hazine milletindir, partilerin değil. Hazineyi partilere alet ederseniz; politika vatan, millet için değil para için döner, işte bunun acısı çıkıyor.
Eki Görüntüle 37858
Vurkan hocam konuş gözünü sevim ülkeye ne olacak düzelecek mi? Erdoğan ben bitti demeden bitmez diye artistlik yaptı gene acaba düzeltir mi? Erken seçim gözüküyor mu ufukta bir şey var mı? Erken seçim gelmeyecekse ülke düzelmezse ekonomi hep böyle devam ederse iç savaş çıkar mı? Sokaklar savaş alanına döner mi?Bu ülkelere göre çok farklılık gösterebilir. Ben Türkiye de "en temel gıda zaten" doların artışından çok daha fazla artış gösterdiğini düşünüyorum. Altın fiyatları dolar 2TL'den başlayarak zaten dolar bazlı olarak aynı.
Tabii bir de 66TL'nin o dönemdeki alım gücüde önemli! Yani emekli hep "sürünüyordu" yani 66TL alırken aldığı maaşla maldivlere gidemiyordu![]()
Sizin mantığınızla bakarsak, o zamanlar gıda krizi de konuşulmuyordu çünkü en başında gerek dünya gerek Türkiye nüfusu bu kadar fazla değildi. E ne oldu? Yine aynı yere geldik. Alım gücü illaki gıdaya göre ölçülmez. İşi teknolojiye bile getirsen yani "66 TL'ye 2001'de aynı kulaklıktan kaç tane alıyorduk, şimdi kaç tane" desen aynı yola çıkarsın. Pahalılaşan tek şey temel ihtiyaçlar değil ki o temel ihtiyaçları üretmek için çiftlik kurman gerekiyor, çiftliğe ahır inşa ederken kullanacağın 'inşaat demirinin birim fiyatı' bile gıda fiyatlarını etkiliyor. Çiftçi yoktan var etmediğine göre verdiği/yatırdığı parayı amorti etmek için fiyat beklentisini arttırıyor.
"Emekliler 66 TL aldığı dönemler Maldivler'e gidiyordu" tarzı bir şey diyen de olmadı. Bu devlet, her zaman fakirdi. Süleyman Demirel'in dediği gibi "Hindistan gibi kazan, Belçika gibi yaşa... Bu şekilde götüremezsiniz."