Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar,

Yıllarca süren o kutsal, o dokunulmaz Apple fanboyluğu serüvenime bir son verdim. Evet, doğru duydunuz. Benim gibi yeminli bir iPhone kullanıcısı, bir zamanlar burun kıvırdığı Android'e, hem de bir Samsung'a nasıl geçti, gelin hep birlikte bu traji-komik hikayenin detaylarına inelim. Hazır olun, çünkü bu geçiş süreci benim için tam bir "kabulleniş" hikayesi oldu!

1750970793561.webp

iPhone 11 ve diğer yeni iPhone modellerindeki batarya:

Apple fanboyluğumun temel direklerinden biri olan iPhone 11'im, aslında bu dramanın başrol oyuncusuydu. Yüzde 80'in altına düşen pil sağlığıyla başlayan macera, gün içinde priz aramaktan bir Indiana Jones edasına bürünmeme neden olmuştu. Bir yere mi gidiyoruz? "Şarj aletini aldın mı?" sorusu, "Anahtarı aldın mı?" kadar önemli hale gelmişti. Öylesine sinirimi bozuyordu ki, şarj sorunu yaşamayayım diye gidip %60 olunca şarja takıyordum çünkü gerçekten aşırı hızlı bitiyor. Bazen pil yüzdemi kapatıyordum, psikolojim bozulmasın diye. Neyse, telefon arayışındayken baktım ki yeni iPhone modelleri de bataryada üst düzey iş yapan yok ve altta bıraktığım linkteki video batarya konusunda Samsung S24 Ultra’ya ikna etti. Bu arada beklentimin 1 tık altında S24 Ultra. Şöyle söyleyeyim; ortalama kullanımda sabah 7.30 ile akşam 7’ye doğru %5 falan oluyor. Yani abimin aynı kullanımlardayız hemen hemen; onun 16 Pro Max’i %54 iken benimki %40’dı. Oyun oynamıyoruz, sosyal medya ve telefon görüşmeleri... Yani işimizin çoğu telefondan, ağır işler olmuyor ama. Ek olarak — alakasız batarya ile bu konunun — ama ben pek inceleme yapmayı bilmesem de aklıma geleni yazarım. En sevdiğim yanlarından birisi; arka planda bir şeyleri kullanabilmem. Sallıyorum, WhatsApp’ta müşterime 20-30 fotoğraf yolladığımda düşmesini niye bekliyorum ben? Veya basit bir şey için niye yüklenmesini bekliyorum abi? Aklıma örnek çok gelmedi ama anladınız olayı.

Kamera: Piksel Savaşlarında Bayrak Yarıya İndi

iPhone 11'in kamerası mı? Aman Allah’ım! Bir zamanlar "Bu fotoğrafı iPhone'la çektim!" diye hava attığım günleri özledim. Artık arkadaşlarımın S23’leriyle çektiği fotoğrafların daha iyi olduğunu fanboyluğum yüzünden fark edemiyordum. Özellikle o zoom... Yaşanmamışlıkları çeken bir makine gibiydi. En komiği de, uzakta bir şeyi çekmeye çalıştığımda çıkan o "bulanık sanat eseri"ydi. Sanki telefonum bana "Boş ver, ne göreceksen hayal et!" diyordu. Gerçi S24 Ultra ile de zaten 30-40x’den sonra suluboya gibi oluyor ama yine de kimi yerlerde rezalet diyemeyeceğim fotoğraflar çekiyor. Bu arada kamerada şu 2 konuda beni yarı yolda bıraktı:

• Gece çekimi
  • Ön kamera

Karşılaştırmalarım yanımdaki cihazlar 14 Pro ve 16 Pro Max olduğu için onlarla karşılaştırabiliyorum. Zaten rakibi S24 Ultra’nın 15 Pro bildiğim kadarıyla. Yani 15 Pro’dan iyi diyenlere soruyorum: 14 Pro’dan neden daha kötü çekiyor ön kamera ve gece çekimini? Gece çekimini açık konuşmak gerekirse aşırı denemedim, zaten manzara çekimlerinde gece çekimi iyi iş çıkarıyor. Fakat birisini çekerken 14 Pro kişiye sarı bir filtre veriyor ve kişi çok daha güzel çıkıyor. Ama benim S24 Ultra manzarayı, yani arka planı daha iyi çekerken öndeki kişiyi daha karanlık çekmiş. Yani bence... Fotoğraflar maalesef kişisel fotoğraflarımız olduğu için koyamıyorum ama gözünüzün önünde olsa net 14 Pro’yu seçerdiniz o 2 fotoğraf arasında. Neyse, ön kameraya geldiğimizde kötü bir ön kamerası yok kesinlikle. Ama 16 Pro ile karşılaştırdığımda 16 Pro şahsen daha kaliteli geldi. Fakat Samsung S24 Ultra daha gerçekçi gibi. Hani bilirsiniz ya, iPhone’daki sarımsı filtre öyle bir güzel duruyor ki sanki gerçeği o gibi — öyle bir algı oluşturmuş. Ama S24 Ultra’nın gece kamerası kadar sorunlu değil ön kamera. Fena değil ama dediğim gibi, gece kamerası can sıktı.

Büyük Ekran Sendromu ve 120 Hz'in Büyüsü

iPhone 11'in o minik ekranı, sanki oyuncak gibi geliyordu büyük telefon görünce. Sonra bir gün MediaMarkt’ta S24 Ultra denedim ve aşırı premium ve kaliteli ekranı hoşuma gitmişti. O arada telefon arayışındaydım zaten. O 120 Hz ekran akıcılığı... Çok güzeldi ve gerçekten telefonda Hz önemli değil diyen benim için bir safsataymış. Gerçekten önemli! iPhone 11’imi aktarma yaparken kasıyor gibi his almasam da yavaştı. Yani hissediyordum. Parmağımı ekranda kaydırdığımda hissettiğim o pürüzsüzlük beni resmen büyüledi. İşte o an anladım: Benim fanboyluğumun tahtı sallanmaya başlamıştı.

S Pen: "O Kalem Ne İşe Yarıyor ki?" Diyen Ben!

Samsung’un o kalemine (S Pen) yıllarca burun kıvırmıştım. "Ne yapacağım ki onunla?" "Parmaklarım yetmiyor mu sanki?" diye dalga geçtiğim günler oldu. Ama S24 Ultra’yı elime alıp S Pen’i çıkardığımda... Aman Tanrım! Açık konuşmak gerekirse elimle ufak işlerimde not almamda klavyeyle daha doğru yazıyorum, kalemle ufak tefek hata yapıyorum. Fakat kullanım olarak çok zevkli bir şey. Ekran görüntülerine çizim yapmak, hatta uzaktan fotoğraf çekmek... Resmen bir sihirbaz değneğiydi. Bazen S Pen ile yazmak zor olsa bile yazasım geliyor. Kimi yerde yazasım gelse bile çıkartmıyorum demesinler "İyi ki bir S24 Ultra aldılar." diye. Genelde iş yerinde yalnızken çıkarıp aşkımı kendi içimde yaşıyorum. İşin komik yanı, S24 Ultra aldığım gün kalemi olduğunu tamamen unutmuştum çünkü yıllar sonra Android’e geçiyorum ve pişman olmaktan çok çekiniyordum. Sadece içimi rahatlatan kısmı, üst segment bir Android olmasıydı.

Adeta İnciğinden Cıncığına Kadar Özelleştirmeler, Arayüz ve Malzeme Kalitesi

Evet, şimdi açık konuşmak gerekirse Apple arayüzü kesinlikle daha premium duruyor. Ama bu sorunu Galaxy Store’dan ikon paketleri ile hallederim demiştim. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı çünkü gerçekten çok basit duruyorlar. Ha, arayüze uymuyor desek daha iyi olabilir çünkü paketi dışardan bakınca güzel ama arayüze yükleyince pek yakıştıramadım. Yani onun dışında her detayına kadar özelleştirme yapmak çok hoşuma gidiyor. Bazen garip garip sesler çıkarıyorum, adeta çocuk gibi. Gerçekten komik geliyor fakat iPhone gibi kapalı bir cihazdan geçmek şoke etti. En basit şeyleri bile özelleştirebiliyorum. Açıkçası malzeme kalitesine çok değinesim yok çünkü çok kaliteli bir malzemesi var. Sanırsam titanyum malzeme kullanıyor. Parmak izi çok minimal bırakıyor. Fakat zaten ben bu telefonu kılıfsız kullanacak kadar zengin olmadığım için bıraksa da sorun etmezdim.

Apple Fanboyluğundan Çıktım: Sonuç!

Peki, nasıl oldu da bir Apple fanboyu Samsung aşığı oldu? Cevap basit: batarya süresi, 120 Hz ve biraz da "Yeni bir şeyler deneme" cesareti. iPhone 11’im beni resmen Samsung’un kollarına itti. Bir iki ufak eksiğini saymazsak çoğu konuda beni memnun bıraktı. Son olarak, zaten benim 15 Pro’yu bırak, 15 alacak param anca var. Ee, 15’ten 10 gömlek üstün olduğu için S24 Ultra’yı tercih ettim. Bu tercihte yardımcı olan forumdaki arkadaşlarıma teşekkür ederim.

merhaba arkadaşlar,

Yıllarca süren o kutsal, o dokunulmaz Apple fanboyluğu serüvenime bir son verdim. Evet, doğru duydunuz. Benim gibi yeminli bir iPhone kullanıcısı, bir zamanlar burun kıvırdığı Android'e, hem de bir Samsung'a nasıl geçti, gelin hep birlikte bu traji-komik hikayenin detaylarına inelim. Hazır olun, çünkü bu geçiş süreci benim için tam bir "kabulleniş" hikayesi oldu!

Eki Görüntüle 157887

iPhone 11 ve diğer yeni iPhone modellerindeki batarya:

Apple fanboyluğumun temel direklerinden biri olan iPhone 11'im, aslında bu dramanın başrol oyuncusuydu. Yüzde 80'in altına düşen pil sağlığıyla başlayan macera, gün içinde priz aramaktan bir ındiana jones edasına bürünmeme neden olmuştu. Bir yere mi gidiyoruz? "şarj aletini aldın mı?" sorusu, "anahtarı aldın mı?" kadar önemli hale gelmişti. Öylesine sinirimi bozuyordu ki, şarj sorunu yaşamayayım diye gidip %60 olunca şarja takıyordum çünkü gerçekten aşırı hızlı bitiyor. Bazen pil yüzdemi kapatıyordum, psikolojim bozulmasın diye. Neyse, telefon arayışındayken baktım ki yeni iPhone modelleri de bataryada üst düzey iş yapan yok ve altta bıraktığım linkteki video batarya konusunda Samsung S24 Ultra'ya ikna etti. Bu arada beklentimin 1 tık altında S24 Ultra. Şöyle söyleyeyim; ortalama kullanımda sabah 7.30 ile akşam 7'ye doğru %5 falan oluyor. Yani abimin aynı kullanımlardayız hemen hemen; onun 16 Pro Max'i %54 iken benimki %40'dı. Oyun oynamıyoruz, sosyal medya ve telefon görüşmeleri... Yani işimizin çoğu telefondan, ağır işler olmuyor ama. Ek olarak — alakasız batarya ile bu konunun — ama ben pek inceleme yapmayı bilmesem de aklıma geleni yazarım. En sevdiğim yanlarından birisi; arka planda bir şeyleri kullanabilmem. Sallıyorum, WhatsApp'ta müşterime 20-30 fotoğraf yolladığımda düşmesini niye bekliyorum ben? Veya basit bir şey için niye yüklenmesini bekliyorum abi? Aklıma örnek çok gelmedi ama anladınız olayı.

kamera: Piksel savaşlarında bayrak yarıya indi

iPhone 11'in kamerası mı? Aman Allah'ım! Bir zamanlar "bu fotoğrafı iPhone'la çektim!" diye hava attığım günleri özledim. Artık arkadaşlarımın S23'leriyle çektiği fotoğrafların daha iyi olduğunu fanboyluğum yüzünden fark edemiyordum. Özellikle o Zoom... Yaşanmamışlıkları çeken bir makine gibiydi. En komiği de, uzakta bir şeyi çekmeye çalıştığımda çıkan o "bulanık sanat eseri"ydi. Sanki telefonum bana "boş ver, ne göreceksen hayal et!" diyordu. Gerçi S24 Ultra ile de zaten 30-40X'den sonra suluboya gibi oluyor ama yine de kimi yerlerde rezalet diyemeyeceğim fotoğraflar çekiyor. Bu arada kamerada şu 2 konuda beni yarı yolda bıraktı:

• Gece çekimi.
  • Ön kamera.

Karşılaştırmalarım yanımdaki cihazlar 14 Pro ve 16 Pro Max olduğu için onlarla karşılaştırabiliyorum. Zaten rakibi S24 Ultra'nın 15 Pro bildiğim kadarıyla. Yani 15 Pro'dan iyi diyenlere soruyorum: 14 Pro'dan neden daha kötü çekiyor ön kamera ve gece çekimini? Gece çekimini açık konuşmak gerekirse aşırı denemedim, zaten manzara çekimlerinde gece çekimi iyi iş çıkarıyor. Fakat birisini çekerken 14 Pro kişiye sarı bir filtre veriyor ve kişi çok daha güzel çıkıyor. Ama benim S24 Ultra manzarayı, yani arka planı daha iyi çekerken öndeki kişiyi daha karanlık çekmiş. Yani bence... Fotoğraflar maalesef kişisel fotoğraflarımız olduğu için koyamıyorum ama gözünüzün önünde olsa net 14 Pro'yu seçerdiniz o 2 fotoğraf arasında. Neyse, ön kameraya geldiğimizde kötü bir ön kamerası yok kesinlikle. Ama 16 Pro ile karşılaştırdığımda 16 Pro şahsen daha kaliteli geldi. Fakat Samsung S24 Ultra daha gerçekçi gibi. Hani bilirsiniz ya, iPhone'daki sarımsı filtre öyle bir güzel duruyor ki sanki gerçeği o gibi — öyle bir algı oluşturmuş. Ama S24 Ultra'nın gece kamerası kadar sorunlu değil ön kamera. Fena değil ama dediğim gibi, gece kamerası can sıktı.

büyük ekran sendromu ve 120 Hz'in büyüsü

iPhone 11'in o minik ekranı, sanki oyuncak gibi geliyordu büyük telefon görünce. Sonra bir gün MediaMarkt'ta S24 Ultra denedim ve aşırı premium ve kaliteli ekranı hoşuma gitmişti. O arada telefon arayışındaydım zaten. O 120 Hz ekran akıcılığı... Çok güzeldi ve gerçekten telefonda Hz önemli değil diyen benim için bir safsataymış. Gerçekten önemli! iPhone 11'imi aktarma yaparken kasıyor gibi his almasam da yavaştı. Yani hissediyordum. Parmağımı ekranda kaydırdığımda hissettiğim o pürüzsüzlük beni resmen büyüledi. İşte o an anladım: Benim fanboyluğumun tahtı sallanmaya başlamıştı.

S Pen: "o kalem ne işe yarıyor ki?" diyen ben!

Samsung'un o kalemine (S Pen) yıllarca burun kıvırmıştım. "ne yapacağım ki onunla?" "parmaklarım yetmiyor mu sanki?" diye dalga geçtiğim günler oldu. Ama S24 Ultra'yı elime alıp S Pen'i çıkardığımda... Aman tanrım! Açık konuşmak gerekirse elimle ufak işlerimde not almamda klavyeyle daha doğru yazıyorum, kalemle ufak tefek hata yapıyorum. Fakat kullanım olarak çok zevkli bir şey. Ekran görüntülerine çizim yapmak, hatta uzaktan fotoğraf çekmek... Resmen bir sihirbaz değneğiydi. Bazen S Pen ile yazmak zor olsa bile yazasım geliyor. Kimi yerde yazasım gelse bile çıkartmıyorum demesinler "iyi ki bir S24 Ultra aldılar." diye. Genelde iş yerinde yalnızken çıkarıp aşkımı kendi içimde yaşıyorum. İşin komik yanı, S24 Ultra aldığım gün kalemi olduğunu tamamen unutmuştum çünkü yıllar sonra Android'e geçiyorum ve pişman olmaktan çok çekiniyordum. Sadece içimi rahatlatan kısmı, üst segment bir Android olmasıydı.

adeta inciğinden cıncığına kadar özelleştirmeler, arayüz ve malzeme kalitesi

Evet, şimdi açık konuşmak gerekirse Apple arayüzü kesinlikle daha premium duruyor. Ama bu sorunu Galaxy Store'dan ikon paketleri ile hallederim demiştim. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı çünkü gerçekten çok basit duruyorlar. Ha, arayüze uymuyor desek daha iyi olabilir çünkü paketi dışarıdan bakınca güzel ama arayüze yükleyince pek yakıştıramadım. Yani onun dışında her detayına kadar özelleştirme yapmak çok hoşuma gidiyor. Bazen garip garip sesler çıkarıyorum, adeta çocuk gibi. Gerçekten komik geliyor fakat iPhone gibi kapalı bir cihazdan geçmek şoke etti. En basit şeyleri bile özelleştirebiliyorum. Açıkçası malzeme kalitesine çok değinesim yok çünkü çok kaliteli bir malzemesi var. Sanırsam titanyum malzeme kullanıyor. Parmak izi çok minimal bırakıyor. Fakat zaten ben bu telefonu kılıfsız kullanacak kadar zengin olmadığım için bıraksa da sorun etmezdim.

Apple fanboyluğundan çıktım: Sonuç!

Peki, nasıl oldu da bir Apple fanboyu Samsung aşığı oldu? Cevap basit: Batarya süresi, 120 Hz ve biraz da "yeni bir şeyler deneme" cesareti. iPhone 11'im beni resmen Samsung'un kollarına itti. Bir iki ufak eksiğini saymazsak çoğu konuda beni memnun bıraktı. Son olarak, zaten benim 15 Pro'yu bırak, 15 alacak param anca var. Ee, 15'ten 10 gömlek üstün olduğu için S24 Ultra'yı tercih ettim. Bu tercihte yardımcı olan forumdaki arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Harika bir telefon kullanıyorsunuz. Uzun yıllar tüm cihazlarım Samsung oluyor. Samsung bana brütalist bir binayı hatırlayor. Sağlam ama biçimsiz gibi. Apple ise Amerikan sokağında bir ev gibi. Ama tahtadan bir ev. Geçen yıl bir günlüğüne iPhone X kullanmıştım ve anşmasyonlar, font, hafiflik ve simgelerdeki estetiği çok sevmiştim. iPhone 13 ve SE 3 alabilirdim ama S24 FE aldım. Memnunum ama SE 3 duygusal olarak çok istiyorum yani. Şimdi ise iyi ki S24 FE tercih ettim diyorum. 120Hz olmadın ve yıllardandır ezberlediğim One UI gerçekten harika. SE 3 hala kalbimde bir yerlerdesin ama.😔 Buda böyle bir yazıydı işte.

Bu süreçte ilk kez kurulumu yaparken ilk kullanırken bir zorluk vs yaşadın mı? Yani "şu ayar nasıl yapılıyor?" gibi. Gidip internetten veya başka Android kullananlardan yardım aldın mı?

Evet, şimdi açık konuşmak gerekirse Apple arayüzü kesinlikle daha premium duruyor. Ama bu sorunu Galaxy Store'dan ikon paketleri ile hallederim demiştim. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı çünkü gerçekten çok basit duruyorlar. Ha, arayüze uymuyor desek daha iyi olabilir çünkü paketi dışarıdan bakınca güzel ama arayüze yükleyince pek yakıştıramadım. Yani onun dışında her detayına kadar özelleştirme yapmak çok hoşuma gidiyor.

Çok daha iyi ikon uygulamaları var. Bir de GoodLock deneyin.

Son düzenleme:
Çok daha iyi ikon uygulamaları var. Bir de GoodLock deneyin.
Şimdi anlamadım, ikon paketleri için uygulama mı yüklemeliyim, yoksa Good Lock üzerinden mi yüklemeliyim ikon paketlerini? Açıkçası, şarj süresinden ödün vermek istemediğimden 3. parti uygulamalara bulaşmadım.

Bu süreçte ilk kez kurulumu yaparken ilk kullanırken bir zorluk vs yaşadın mı? Yani "şu ayar nasıl yapılıyor?" gibi. Gidip internetten veya başka Android kullananlardan yardım aldın mı?
Yok, böyle bir şey olmadı. Ama aktarma konusunda aşırı zorluk yaşadım. WhatsApp'taki çoğu fotoğrafımı ve 2-3 haftalık mesajlaşmalarımı kaybettim. Maalesef iş ile ilgili kayıp görsellerim oldu. Şahsen çok uğraştırıcıydı aktarma süreci. Kurulum yapmamız lazımmış aktarma için, fakat nereden bilebilirim? Kurmuşum her şeyi ama sonra WhatsApp için tekrar sıfırladım. Sinir bozucuydu. Fotoğrafları da aktarmak yordu. Aktarma sonuna aktardım ama aşırı karma karışık oldu galerim. İş ile ilgili önemsiz olsa da tuttuğum şeyleri sildim çünkü çok karışık aktardı. Smart Switch resmi bir aktarma uygulaması olmasına rağmen memnun kalmadım.

Instagram, Snap gibi uygulamalarda Android'ler, iPhone'yi geçene kadar iPhone'dan başka telefona geçmeyi düşünmüyorum.
Ben birçok iPhone deneyimini yaşadığım için, açıkçası bu sorun çözüldü diyebilirim. Bütün içerik üreticileri de öyle söylüyor, teknoloji ile uğraşan.

Instagram, Snap gibi uygulamalarda Android'ler, iPhone'u geçene kadar iPhone'dan başka telefona geçmeyi düşünmüyorum.
Onu da ileride hallederler ama genel olarak Instagram ve Snap'teki performansı çoğunluk kullanıcı tarafından fark edilmiyor gibi. Farkı var mı bilmem ama biz hâlâ kameradan fotoğraf/video çekip sonra uygulamaya yüklüyoruz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdi anlamadım, ikon paketleri için uygulama mı yüklemeliyim, yoksa good lock üzerinden mi yüklemeliyim ikon paketlerini? Açıkçası, şarj süresinden ödün vermek istemediğimden 3. parti uygulamalara bulaşmadım.

İkon paketlerini Google Play üzerinden indireceksiniz, GoodLock üzerinden etkinleştireceksiniz. Biraz paralı ama şarj yemiyor ve kaliteliler. Tabii ücretsizde indirebilirsiniz :hehehe:

Kendimde kullanıyorum

İkon paketlerini Google Play üzerinden indireceksiniz, GoodLock üzerinden etkinleştireceksiniz. Biraz paralı ama şarj yemiyor ve kaliteliler. Tabii ücretsizde indirebilirsiniz :hehehe:

Kendimde kullanıyorum.

Arka planda çalışıyor mu, bunlarla ikon değiştirince?

Erkek adam android kullanmaz hacım. Git ve geri gelme. :giggle:
Kapitalizm'e kölelik diye yorumladım.