Eski işlemci olan Intel Core i5 2430M HP laptopum ve Intel Core i3 işlemcili Samsung laptopum, boştayken watt gücü en az 3.7 watt. Ama yeni işlemciler Intel Core i5 6200U Casper laptopum boştayken 1.5 watt. Intel Core i7 8750H ASUS laptopum boştayken 0.8 watt çekiyor.
Detaylar
Kim cevapladı?Nanometre ve mimari.Eski işlemci olan Intel Core i5 2430M HP laptopum ve Intel Core i3 işlemcili Samsung laptopum, boştayken watt gücü en az 3.7 watt. Ama yeni işlemciler Intel Core i5 6200U Casper laptopum boştayken 1.5 watt. Intel Core i7 8750H ASUS laptopum boştayken 0.8 watt çekiyor.
Teknoloji gelişiyor, dolayısıyla verimliliklerde aynı şekilde değişiyor.
- Makaleler
- 43
Eski işlemciler, daha eski üretim teknolojileriyle (örneğin 90nm, 65nm) üretildiğinden dolayı transistör boyutları daha büyüktü. Bu da hem daha fazla enerji tüketmelerine hem de daha fazla ısı üretmelerine yol açıyordu. Günümüzdeki işlemciler ise çok daha küçük üretim süreçleriyle (örneğin 5nm, 3nm) üretildiğinden, aynı alana daha fazla transistör sığdırılabiliyor ve bu transistörler daha düşük voltajlarla çalışabiliyor. Böylece hem daha az güç tüketiyorlar hem de daha yüksek performans sağlayabiliyorlar. Ayrıca modern işlemciler, daha gelişmiş mimarilere ve güç yönetim sistemlerine sahip oldukları için çok daha verimliler.
ErlikÇağlar
Üstün
- Makaleler
- 7
Gunumuzde nanometre cok kucuk oldugundan dolayi mesafe azaliyor, mesafe azalinca da olasi guc kaybi azaliyor. Elektrik asla kayipsiz iletilmez. Bu yuzden de nanometreleri, yani transistor arasi mesafesi yuksek olan islemciler fazla isinir ve fazla guc tuketir.
Yeni konular
-
İzale-i şuyu davası ne kadar sürer ve aşamaları nedir?
- dvsvroowvwc18347
-
-
-
-
-
Schengen vizesinin 2030'a doğru dijitalleşmesi planlanıyor!
- Rubiks Cube
-
RTX 3060 sistemde CoD Warzone'da görüntünün çamur gibi olması sorunu
- Daryl Dixon
-
-