Jim

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar,
12. sınıf meslek lisesi muhasebe ve finansman öğrencisiyim. Muhasebeyi seviyorum ve çoğu bilgiyi staj yerimde öğrendim. Ancak ders çalışmayı hiç sevmiyorum ve 4 yıllık üniversite bana zor geliyor. Bu yüzden Mali müşavirliğe giden yolda daha esnek ve örgün bir şekilde nasıl ilerleyebileceğimi merak ediyorum. Ön lisans ve DGS yolunu duydum ama kafam karışık. Bu konuda tecrübeli kişilerin tavsiyelerini bekliyorum. Teşekkür ederim.

Dış ticaret mezunuyum DGS ile Uluslararası Ticaret Ve İşletmecilik bölümüne geçtim. Açıkçası DGS her ne kadar YKS'ye kıyasla daha kolay bir sınav olsa da yatarak geçirdiğim 2 yıldan sonra tekrar sınava hazırlanmak zorluydu. DGS'ye hazırlandığım süreç boyunca YKS'ye düzgün çalışmamanın pişmanlığını çok yaşadım, keşke adam akıllı oturup YKS kassaydım dedim. İyi kötü istediğim yeri kazandım ve artık ön lisans diplomasıyla zor iş bulurum endişem kalmadı, üstüne 2 adet diplomam olmuş olacak mezun olduğumda. Kötü yanı yaşıtlarımdan yıl olarak geride olmam ne yazık ki üstüne 1 yıl mezuna bırakmıştım. Yani yaşıtlarımdan 3 yıl gerideyim maalesef. Eğer DGS hazırlandığın süreçte keşke YKS çalışsaydım, yaşıtlarımdan geri kaldım pişmanlığı yaşamak istemiyorsan oturup YKS'ye asılmanı öneririm. DGS'yi kazandıktan sonra oturup bunları düşünüyor musun dersen açıkçası hayır, şu an tek düşündüğüm bazı dersleri nasıl geçeceğim sadece. Zor olan şey sadece DGS hazırlık süreci, konular zor değil ama 2 yıl üniversiteye gidip tekrardan bir sınav hazırlığı temposuna girmek yorucu. Aynı zamanda DGS'yi kazanacağının da bir garantisi yok, bu nedenle DGS'yi ikinci planda tutmanı öneririm.

Dış ticaret mezunuyum DGS ile uluslararası ticaret ve işletmecilik bölümüne geçtim. Açıkçası DGS her ne kadar YKS'ye kıyasla daha kolay bir sınav olsa da yatarak geçirdiğim 2 yıldan sonra tekrar sınava hazırlanmak zorluydu. DGS'ye hazırlandığım süreç boyunca YKS'ye düzgün çalışmamanın pişmanlığını çok yaşadım, keşke adamakıllı oturup YKS kassaydım dedim. İyi kötü istediğim yeri kazandım ve artık ön lisans diplomasıyla zor iş bulurum endişem kalmadı, üstüne 2 adet diplomam olmuş olacak mezun olduğumda. Kötü yanı yaşıtlarımdan yıl olarak geride olmam ne yazık ki üstüne 1 yıl mezuna bırakmıştım. Yani yaşıtlarımdan 3 yıl gerideyim maalesef. Eğer DGS hazırlandığın süreçte keşke YKS çalışsaydım, yaşıtlarımdan geri kaldım pişmanlığı yaşamak istemiyorsan oturup YKS'ye asılmanı öneririm. DGS'yi kazandıktan sonra oturup bunları düşünüyor musun dersen açıkçası hayır, şu an tek düşündüğüm bazı dersleri nasıl geçeceğim sadece. Zor olan şey sadece DGS hazırlık süreci, konular zor değil ama 2 yıl üniversiteye gidip tekrardan bir sınav hazırlığı temposuna girmek yorucu. Aynı zamanda DGS'yi kazanacağının da bir garantisi yok, bu nedenle DGS'yi ikinci planda tutmanı öneririm.

Peki başka hangi yollar var YKS'ye çalışmayı denedim birçok yolu denedim ama ben yapamıyorum muhasebe ile ilgili bilgim çok ama ders konusunda yapamıyorum.

Mali müşavir olmak için neler gerekiyor bilmiyorum. Kendi alanımdan konuşmam gerekirse örneğin gümrük müşaviri olmanız için öncelikle 4 yıllık ilgili bir bölümden mezun olmanız, Belli bir süre staj yapmış olmanız, müşavirlik sınavını geçmeniz, bir gümrük müşavirinin yanında belli bir süre gümrük müşaviri yardımcılığı yapmanız gerekiyor. Öncelikle bu tür gereksinimler içeriyor mu onu araştırmanı öneririm. Alanda aktif olarak çalışan kişileri LinkedIn üzerinden bularak onlara sorabilirsin. Ama ne olur ne olmaz lisans bölüm diploman olmasını öneririm. Benim DGS hazırlandığım süreçte zorlanmamın 3 sebebi vardı. Birincisi temelimin kötü olması, matematiğim çok kötüydü, ikincisi üniversite okumayı gereksiz görmem bu nedenle 2 senelik bölümü bile sırf diploma bulunsun diye yazmam ve bu süreçte sadece vize haftaları çalışarak kalan vaktimi boşa harcayarak rahatlığa alışmam, Üçüncüsü ise DGS yapıp yapmamaya bir türlü karar veremeyip çalışmaya son 5 ayda başlamam ve bu süreçte yaklaşık 1.5 ay ara vererek çalışmanın büyük bir kısmını 2.5-3 ay gibi bir süreye sıkıştırmış olmam. Sen YKS için elinden geleni yap eğer olmaz ise daha iyisini yaparım demiyorsan iki yıllık bir bölüm tercih et. Bu bölümü okuduğun süreç boyunca DGS sınavına gireceğinin bilincinde ol ve hatta azar azar ilk senenden çalışmaya başla.