Konu Başlıkları Gizle
Merhabalar, herkesin bildiği Euro Truck Simulator 2 (kısaca ETS2) oyununu incelemek istedim Keyifli okumalar.
Yük al, teslim et, para kazan döngüsü oyunda hissedilmiyor. Farklı yollar farklı işler alındığı için keyif veriyor. Şahsen 400 saat oynadım hiç sıkılmadım
Ayriyeten oyunda hız sabitleyici, acil durum frenlemesi, yağmur sensörleri, kör nokta uyarı sistemi, şerit takip sistemi mevcut. Kendim bütün yardımları kapatarak sürüyorum ama yine de belirtmek istedim

Eksik, hatalı bir kısım var mı? Eklemem gereken bir kısım var mı?
OKuduğunuz için teşekkürler.
Oynanış Mekanikleri
ETS2, oyuncuya sadece tır kullanma hissi vermekle kalmaz; bir nakliye şirketi yönetmenin sorumluluğunu da üstlenmenizi sağlar. Oyuna ya serbest çalışan bir sürücü olarak başlar ya da kendi şirketinizi kurarak sıfırdan yükselmeye çalışırsınız. Bu süreçte;- Yük seçimi,
- Rotanın planlanması,
- Yakıt ekonomisi,
- Uykusuzluk ve mola planlaması,
- Araç bakımı ve tamir masrafları,
- Trafik kurallarına uyum (radar cezası, kırmızı ışık vs.),
- Şirket çalışanları kiralama,
- Garaj satın alma ve yükseltme
Yük al, teslim et, para kazan döngüsü oyunda hissedilmiyor. Farklı yollar farklı işler alındığı için keyif veriyor. Şahsen 400 saat oynadım hiç sıkılmadım

Sürüş Deneyimi
Gerçekçi fizik motoru sayesinde her tırın viraj alma dinamiği, fren mesafesi, yükün ağırlığına göre hızlanma oranı gibi detaylar farklılık gösteriyor. Direksiyon seti olan oyuncular, manuel şanzımanla neredeyse birebir gerçek sürüş hissini yakalayabilir. Fakat klavye veya gamepad kullanıcıları için de konforlu ve optimize edilmiş bir deneyim mevcut. Kendim de bir dönem gamepad ile oynasam da klavye mouse ile oynamak daha fazla keyif verdiği için klavye mouse'a geçiş yaptım.Ayriyeten oyunda hız sabitleyici, acil durum frenlemesi, yağmur sensörleri, kör nokta uyarı sistemi, şerit takip sistemi mevcut. Kendim bütün yardımları kapatarak sürüyorum ama yine de belirtmek istedim

Tır Modelleri
Tırlar lisanslı ve aşırı detaylı beğendiğim özelliklerinden bir tanesi. Bazı tırların motorları hakkında bilgi vermek istedim;- Scania R & S Series
- Güç: 370 HP – 730 HP arası
- Şanzıman: 6 – 12 vites arası seçenekler
- Özellikler: Aerodinamik yapısı, güçlü motor sesleri ve konforlu kabin
- Kendim de bu tırı kullanıyorum
- Volvo FH & FH16
- Güç: 420 HP – 780 HP
- Volvo FH16 750, en güçlü ve hızlı tırlardan biri.
- Mercedes‑Benz Actros MP4 & MP5
- Güç: 421 HP – 625 HP
- MAN TGX
- Güç: 330 HP – 640 HP
- DAF XF ve XG Serisi
- Güç: 370 HP – 530 HP
- Renault T & Magnum Serisi
- Güç: 380 HP – 520 HP
- IVECO Stralis & S‑Way
- Güç: 310 HP – 580 HP
Harita ve Yol Çeşitliliği
Başlangıçta yalnızca birkaç Avrupa ülkesini kapsayan ana harita bu DLC'ler ile genişletilebiliyor.- Scandinavia (Norveç, İsveç, Danimarka)
- Vive La France!
- Italia
- Going East (Polonya, Macaristan, Slovakya vs.)
- Beyond the Baltic Sea (Litvanya, Letonya, Estonya, Rusya’nın batısı)
- Road to the Black Sea (Romanya, Bulgaristan, Türkiye’nin Avrupa yakası)
- Iberia (İspanya, Portekiz)
- West Balkans (19 Ekim 2023 çıkışlı)
Grafikler ve Atmosfer
2021'de gelen ışıklandırma sistemiyle birlikte oyun daha sinematik bir hava kazandı. Özellikle sabahın ilk ışıklarında sisli ormanlardan geçmek ya da gece yağmurda ilerlemek ciddi bir atmosfer yaratıyor. TruckersMP eklentisi ile oynarken FPS sorunu yaşanıyor. Ana oyunda FPS düşmesi, kasma, donma gibi şeyler yaşamadım. Grafikleri bence yeterli iyi seviyede grafikler. Belki çevre gelişebilir. Tır kabinindeki deri detayları vs. hoş duruyor.Sesler
Her tırın motor sesi farklı. Bu da gerçekçiliği arttırıyor. Motor sesi dışında;- Vites geçişleri
- Rüzgar ve lastik sesi
- Yağmurun cama vurma sesi
- Fren tepkileri
- Kabin içi trim sesleri
DLC ve İçerik Politikası
DLC türleri:- Harita DLC’leri (ana içerik)
- Tır markaları & özel sürüm tırlar (Volvo Construction Pack vb.)
- Kabin aksesuarları, iç dekorasyonlar
- Lastik, boya, jant paketleri
- Event temalı DLC’ler (Christmas Cargo Pack, Halloween Paint Job )
Mod Desteği
ETS2 bayağı bir mod destekliyor. Kendim mod kullanmıyorum Online oynadığım için ama yine de belirteyim;- Harita Modları (ProMods, RusMap, RoExtended)
- Tır Modları (gerçek markalara ait özel modeller)
- Ses Modları (motor sesleri, kabin içi ambiyanslar)
- Grafik ve Hava Modları (Realistic Brutal Weather, Grimes mods)
- Gerçek şirket isimleri ve logoları
- Gerçek trafik AI araçları
Topluluk ve Etkinlikler
SCS Software, World of Trucks platformuyla online etkinlikler düzenliyor. Her oyuncunun yük teslim ederek global hedeflere katkıda bulunduğu bu etkinliklerde başarıya ulaşılırsa ödüller kazanılır (örneğin kabin içi süsler). Ayrıca ''TruckersMP'' adında bir mod ile online multiplayer oynanabilir.Sonuç
Oynamaktan keyif aldığım, simülasyon denince aklıma gelen oyunlardan birisidir kendisi. Tır sürmesi, tır modifiye etmesinden keyif aldığım için sürekli oynadığım oyunlar listesinde yer alır
Eksik, hatalı bir kısım var mı? Eklemem gereken bir kısım var mı?
OKuduğunuz için teşekkürler.
Son düzenleyen: Moderatör: