Hasan Merkit

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
14
En çok oy veren ülkeler:

Eurovision 2025'in en çok konuşulan konularından biri de çok fazla izlenme alması oldu. Eurovision'un oylama sisteminden bahsetmeliyim. Çünkü hatırladığınız gibi olmayabilir. Oylama sistemi, yüzde elli jüri ile geçiyor. Ancak jüriler puanları açıkladıktan sonra birinci belli olmuyor. (Evet, biz katılmayalı bu sistem de değişti.) Oylama, Televoting ile devam ediyor. "Dünyanın geri kalanı" oylamalarını açıklamaya başlıyorlar. Eurovision'a katılmayan ülkelerden kullanılmış oylardan bahsediyoruz.

esc.vote adresinde bir web sitesi bulunuyor. Siz performansları izleyip beğendiğiniz ülkeye oy satın alıyorsunuz. Verdiğiniz oy, "Rest of the World" yani dünyanın geri kalanı olarak toplanıyor. (Meraklısı için İngilizce resmi kaynak: https://eurovision.tv/vote)

1748458072774.webp

Avrupa Yayın Birliği (EBU), kendi internet sitesinde yayınladığı habere göre dünyanın geri kalanında en çok oy kullanan ülkeler arasında Türkiye olması dikkat çekti.

1748457846792.webp

Türk bayrakları:

Eurovision'a katılmadığımız halde bu sene çok fazla Türk bayrağı görenler olmuş. Ben bu yıl Eurovision'u izlerken Türk bayraklarını görüp şaşırdım. Benim gözüme çarpan "sadece birkaç tanesini" göstermek istiyorum.

Finlandiya performansı esnasında gördüm.

1748457056507.webp

Youtube'da bir Ermeni, bir kişinin Türk bayrağı ile Ermeni şarkısını söylediğini TV'de gördüğünü yazdı.

1748458362212.webp

Doğru söylüyor. Almanya performansını Türkçe'ye çevirmek için heyecanla Eurovision'u canlı izlerken Ermenistan performansından sonra Türk bayrağı açıldığını gözlerimle ben de gördüm.

1748458490791.webp
1748458586595.webp

Eurovision'a çıkan bir Türk fan hakkında:

Bir arkadaştan bahsediyorlar. Eurovision 2025 yapıldığı esnada oradaydı. Basel, İsviçre'deydi. Eurovision, fanlarını gösterdiği esnada Türk fanı olarak kendisini de gösterdi. Ancak İstanbul'u maalesef kötü gösterdiklerini düşündüğüm için kendisi hakkında pek paylaşım yapmak istemiyorum. Şimdi kendisine ulaşmaya başardım ve İstanbul denizlerinin çok kötü gösterilmesi konusunda bana bir fikrini belirtmesini istedim. Cevap verecek mi bilmiyorum. Direkt engel de atabilir.

Hayatımda hiç izlemediğim bir yarışma. Bir kez bile izlemedim. Sadece "MaNga Eurovision'u nasıl kazanamadı?" muhabbetini biliyorum.