Bütçe
30000

kozkir

Gelişen
Merhaba,

Şu an Raspberry Pi 4 (4 GB) modeli mevcut, üzerinde openmediavault çalışıyor.
Omv üzerinden docker/portainer kurdum ve nextcloud, homeassistant ile birkaç uygulama daha çalıştırmaktayım.

Amacım bu uygulamaların bazılarını ayırmak, proxmox üzerinde kuracağım ayrı Vm'lerde çalıştırmak.
Homeassistant'ı haos olarak bir Vm'de, diğer docker uygulamalarını başka bir Vm'de yapılandırmak istiyorum.
Aynı zamanda medya sunucusu görevi olacak ve test için 1-2 vm daha oluşturabilmeliyim.

Yani proxmox üzerinde 4-6 vm çalıştırabileceğim, uzun süre yetebilecek güçte bir mini PC arıyorum.

Biraz araştırma yaptım ve iki model belirledim.
  • Dell Optiplex 7020 mff N012O7020mffemea-VP-ubu i5-14500t 16 GB 512 GB SSD UHD Graphics 770 mini PC.
  • Gmktec M5 Plus Ryzen 7 5825U 16 GB 512 GB SSD Radeon Graphics mini PC.
Gmktec teknik olarak iyi dursa da, Dell Optiplex'i kalite ve sürdürülebilirlik açısından daha alınabilir buluyorum.
Sizlerin önerisi hangisi olur veya daha uygun başka önerileriniz neler olur?

Ayrı sanal makineler oluşturarak kullanmak yerine CasaOS kullanmayı düşünebilirsin belki.

Şu ara hobi için ben de ev sunucusu kurmak benim de aklımda var ama Letgo gibi bir yerden elden çıkarmalık bir sistem denk getirerek yapmayı düşünüyorum.

Gmktec'e güvenilmez, her an bozulabilir. Alacaksan Optiplex al. Şu anda ben de Dell Optiplex micro 7020 14100T işlemcili olandan kullanıyorum. Bir de en ucuz Optiplex microları ebrarbilgisayar.com adresinden satın alabilirsin.

Gmktec'e güvenilmez, her an bozulabilir. Alacaksan Optiplex al. Şu anda ben de Dell Optiplex micro 7020 14100T işlemcili olandan kullanıyorum. Bir de en ucuz Optiplex microları ebrarbilgisayar.com adresinden satın alabilirsin.
Uzun süre boyunca yeterli olması açısından i5'li modeli düşünmüştüm, ancak i3 14100T aynı süre boyunca idare eder mi emin olamadım.

2024 Kasım ayından beri GMKtec G5'i ev sunucusu olarak(Şu an PiHole ve WebSunucu çalışıyor) kullanıyorum, sıfırdan Windows 10/11 kurdum, şimdi Fedora Server 42 kurulu ve hiçbirinde sorun yaşamadım.

Uzun süre boyunca yeterli olması açısından i5'li modeli düşünmüştüm, ancak i3 14100T aynı süre boyunca idare eder mi emin olamadım.
Benimki bu: https://www.ebrarbilgisayar.com/del...b-ssd-ubuntu-n003o7020mff-vp-ubu-16-pmu375699

14500T model: https://www.ebrarbilgisayar.com/del...d-ubuntu-n007o7020mffemea-vp-ubu-16-pmu374821

Aralarında ciddi fiyat farkı var ama karar senin. Bir de Ubuntu ile gelenleri al, windows ile gelenler arasında ciddi fiyat farkı oluyor.

Türkiye'de bolca bulunan HP ProDesk mini PC serilerini tavsiye ederim, çünkü çok modülerler arkasına HDMI, DVI, 2 GB Ethernet portlarını vs takabildiğin bir soketi var.

Evimde var 2 yıldır kullanıyorum. 16 GB RAM, üzerinde Debian kurulu, çalıştırdığım servisler bunlar. Ek olarak burada gözükmüyor ama arka planda Tailscale ve Cloudflared tünel yüklü ve indirdiğim torrentleri izlemek için SMB için samba server yüklü. PC'den veya TV'den direk ilgili içeriklere ulaşıyorum.

1766165264118.webp

Üzerini kestim, kule tipi soğutucu koydum, aynı buradaki gibi.

1766165285761.webp

Bu da sıcaklığı.

1766144975246.webp

Tavsiye derim, :)
Edit: Uptime da böyle, elektrik kesintisi olmasa kardeş kardeş çalışacaklar 😅

1766165214071.webp

Son düzenleyen: Moderatör: