Merhaba, kedi sahiplenme öncelikle insanın ruh sağlığına çok iyi gelen bir şey güzel karar vermişsiniz. Öncelikle kedinin kullanacağı malzemelerin kalitesinde cimrilik yapılmamalı, yedikleri mama kabının şeklinden, malzeme kalitesinden vs. egzama olabilir çeneleri. Bu yüzden öncelikle malzemeden kısmıyoruz. Kediler yapıları gereği köpeklerden daha kolay bakılabilen hayvanlar ama insanlar bu durumu mamasını suyunu koyup, kumunu temizleyip sorumluluklarının bittiğini düşünüyor, bu çok yanlış. Kediler sanılanın aksine psikolojileri çok kolay bozulabilen hayvanlar. Onlarla 2 gün ilgilenmezseniz, şaka yapmıyorum, despresyona girebiliyorlar. Çok da uzatmadan maddeler halinde yapmanız gerekenleri sıralayacağım.
• Ona kaliteli malzemelerden üretilmiş mama kabı ve su kabı alın. Alacağınız kap derin olmalı, çenesi mama ile temas ettiği zaman çenesini yalayamadığı için egzama olur.
•Mutlaka her gün kumu temizlenmeli, sizin için 2 günde bir temizlemek problem olmayabilir ama temizlenmemiş bir kumun içine girip orayı eşelemek vs. kediyi olumsuz anlamda etkiler.
•Kediye istisnalar hariç çok pahalı oyuncaklar almanıza gerek yok. Ben yaptım zamanında, kedilerimin en çok sevdiği oyuncaklar eşofmanımın kopardığım ipi şu anda.
•Aşılarını, parazit ilaçlarını asla ihmal etmemelisiniz. "evden çıktığımı mı var?" gibi bir argüman maalesef çalışmıyor. Maksimum 3 ayda bir parazitlerini, yılda bir karma aşısını ihmal etmemelisiniz.
•Onunla ilgilenmelisiniz, sizin dünyanızın sadece bir parçası o. Ancak onun tüm dünyası siz olacaksınız. Yanınıza şımarmaya geldiğinde onu geri çevirmeyin.
•5 tas mama 5 tas su, 2 kum kabı koyup kediyi 1 hafta yalnız bırakabilirsiniz, ölmez. Ama bunu sırf yapabiliyorsunuz diye yapmayın, kedimi bırakmak zorunda kaldığım için bağırsaklarında enfeksiyon oldu depresyon kaynaklı, uzun bir ilaç tedavisi gerekti. Mümkünse birinin bakmasını sağlayın uzun yalnız bırakmak yerine.
•Kediniz yapısı gereği sırtını vs gibi yerleri temizleyemeyecek. Mutlaka her gün 1-2 dakika tarayın ve ölü tüyleri toparlayın. Kedinin terapisidir taranmak.
•Malt vs. gibi takviyeleri kesinlikle eksik etmeyin. Midesinde biriken tüyleri atabilmesini kolaylaştırır. Başka amaçlı maltlarda elbet var.
•Baktığınız şey en kolay bakılabilen ev hayvanı ancak bu mantıkla eziyet gibi bir hayat yaşatılan çok kedi gördüm. Bir çocuğa nasıl bakıyorsanız, bir çocuğa nasıl ilgi göstermeniz gerekiyorsa, bir çocuğun sağlığını ihtiyaçlarını nasıl ihmal etmiyorsanız kedinin de aynı şekilde olmalı. Tekrardan kolaylıklar dilerim.