2242

Üstün
Evde nasıl bir sunucu kurabilirim? VDS gibi olmasını istiyorum. Biraz saçma ama kendi zevkim. Discord için kullanacağım. Hesap seste hep aktif kalması için.

Sunucu için bir masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar veya Raspberry Pi bile kullanabilirsin. Özel bir şey yapmana gerek yok. Kur Linux çalışsın verimli bir şekilde.

Sunucu olmuyor o zaten bilgisayar oluyor normal. Sunuculuk bir işi işlevi yok. Eğer uzaktan bağlanmak, web veya oyun sunucusu çalıştırmak istiyorsan o başka konu. Eğer öyleyse sor onları da yanıtlayalım.

Evet aylık sadece 130 TL'ye çok güzel Windows veya Linux sunucu önerebilirim.

Türk hostinglerden daha ucuza bulunabilir sanki. Ben Batihost'u kullanıyorum gayet güzel. Hem de Türkiye Bursa veya İzmir lokasyonlu. İnternet hızı 600 Mbit download/upload altına düşmüyor. Aynı şekilde Keyubu'da öneririm. İkisi de güzel firmalar.

Modeminizden o bilgisayarın portunu açtığınız zaman dünya üzerinden sizin makinenize erişilebilir oluyor zaten. Ondan sonra istediğinizi hostlayabilirsiniz, ancak elektrik olarak masraflı olur; ayrıca güzel bir upload hızı lazım.

Tabi bu anlattıklarım eğer CGN havuzunda değilseniz geçerli. Eğer CGN havuzundaysanız port açamıyorsunuz.

Hocam evde sunucu kurma hakkında bir rehberim mevcut inceleyebilirsiniz: Rehber: Raspberry Pi 5 ile Ev Sunucusu Deneyimlerim

Fakat Discord'da AFK bırakmak için falan basit bir şey için evde server kurmanıza gerek yok. AWS Lightsail, Azure gibi platformların ücretsiz denemesi oluyor. Onlardan yararlanabilirsiniz. Oracle Cloud'da deneyebilirsiniz ömür boyu ücretsiz özelliği mevcut onun hatta. Ama Windows kurulamıyor. Yine de bir göz atabilirsiniz.