Evde yılan beslemek mantıklı mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Relapse
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 232

Relapse 45

Üstün
Yer
Antalya
Evde yılan beslemeyi düşünüyorum ama Türkiye şartlarında bu hobiye sıfırdan girmek ne kadar mantıklı, emin olamadım. İnternette araştırdığımda mısır yılanı, kral yılanı, top piton ve domuz burunlu yılan gibi türlerin başlangıç için uygun olduğu söyleniyor. İlk defa bakacak biri için ısı ile nem toleransı en yüksek ve strese en dayanıklı tür hangisidir? Mısır yılanı gerçekten söylendiği kadar sorunsuz mudur? Türkiye'de dondurulmuş fare bulmak zor oluyor mu, güvenilir tedarik kanalları var mıdır? Bu canlıları edinirken evrak veya belge olayı nasıl işliyor? İleride yasal bir sıkıntı yaşamamak için neye dikkat etmek lazım? Sürüngenlerden anlayan veteriner bulmak büyük şehirler dışında ne kadar mümkündür? Termostat, ısıtıcı ped, kilitli teraryum ve taban malzemesi derken ortalama nasıl bir bütçe ayırmak gerekiyor? Aramızda aktif olarak yılan besleyen veya geçmişte bakmış olanlar tecrübelerini paylaşabilirse çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aktif olarak yılan besleyen veya geçmişte bakmış olanların aramızda olduğunu pek düşünmüyorum Yılandan anlayan veteriner bulması, onu beslemesi, barındırması... O kadar pahalıya patlar ki nevriniz döner. Evrak ve belgeyi kimden alacaksınız hiçbir fikrim yok.

Bayağı bir araştırdım, dev piton veya anakonda beslenecek değil ya, durduk yere abartmaya hiç gerek yok. Bahsettiğimi başlangıç türlerinin bir insanı öldürme veya gece biletini kesme ihtimali fiziksel olarak sıfır. Mısır yılanı dediğin canlı en fazla bir buçuk metre oluyor, zehri yok, insanı boğacak gücü veya anatomisi zaten yok. Evdeki kedi veya köpek ısırsa hastanelik etme ihtimali bu canlılardan kat kat daha yüksek. Ciddi anlamda tamamen zararsız türler var ve doğru tür seçildikten sonra evde bakmak gayet mantıklı.

İyi hoş mantıklı da yılanı nasıl bulacaksınıuz? Buldunuz diyelim onun iznini verirler mi o da soru yani çok fazla bütçe ayırmak gibi bu sürüngenler öyle köpek kedi gibi evin içinde normal şartlarda kalamıyor diye biliyorum. Yine de çok ilginizi çekiyorsa siz bilirsiniz.

İşte ben de tam olarak bunu araştırıyorum, anladığım kadarıyla dev pitonlar veya tehlikeli cinsler gibi özel izin isteyen türler çok farklıymış, onlar zaten ev ortamına uygun değil. Başlangıç türlerinde ise doğadan canlı yakalanmıyor, yasal yollarla üretilen canlılar cıtes belgesi ve faturasıyla satılıyor, yani faturalı ve sertifikalı olarak alıyorsun. Bütçe tarafında da ilk kurulumda teraryum, termostat ve ısıtıcı ped alıyorsun ama sonrasında haftada bir dondurulmuş fare yediği için kedi veya köpeğin aylık mama ve veteriner masrafından katkat daha ucuza geliyor, üstelik evde salık gezmiyor, kilitli teraryumunda duruyor.

Gece boğazlasa ne yapacaksın? Aklında Mısır mı var şu anda?

Gece boğazlasa ne yapacaksın? Aklında mısır mı var şu anda?

En fazla gelir yastığıma ortak olur. Kuzenle günlerdir altını üstüne getirdik internetin, sanırım mısır alacağım. Yani uzun anlatmayayım şimdi, bu hayvanlar zehirsiz ve ufak tefek canlılar, doğalarında öyle insan boğma falan gibi bir durum zaten yok. Uysal hayvan, gece kalkıp mutfaktan sucuk çalacak hali de yok, paşa paşa teraryumunda takılacak.

Top ve Mısırda yok ama. Mısır küçük halinde kaçabiliyor bu arada. Yastığına ortak olur sabaha tek onun olur

Öncelikle, konu başlığı yanlış olmuş. Çünkü siz zaten kafaya koymuşsunuz, insanlar mantıksız dese döneceğinizi sanmıyorum.

Gelelim diğer konuya. Bildiğim kadarıyla yılanlar için yaşam alanı yapmak vs. büyük bir bütçe istiyor. Ayrıca yılanın size alışması lazım, her yılan sahibine kolay alışmıyor. Ve şunu unutmayın, yılanlar diğer evcil hayvanlar gibi değil, ne olacağını bilemezsiniz, bir uzmana danışmak ve kararı ona göre vermek daha iyi olur bence. Burada aktif olarak yılan yetiştiren olduğunu sanmıyorum.

Başlığı mantıklı mı diye açarken heves boyutunu değil, Türkiye şartlarındaki sürdürülebilirliğini kastetmiştim. Yani yem tedariki, rutin bakımı ve kedi köpek beslemeye kıyasla masrafı mantıklı mı anlamında sordum, yoksa kafaya koyduk diye körü körüne atlamıyoruz. Ayrıca ben evde kedi de besliyorum, masrafları ve bakımı birebir yaşadığım için aradaki farkı çok iyi biliyorum. Bütçe konusuna gelirsek, teraryum, ısıtıcı ped ve termostat dediğin şey bir defalık kurulum masrafıdır. Bugün bir kedinin altı aylık mama, kum ve aşı masrafını hesaplarsan teraryum kurulumunu çoktan katlar. Yılanın sonraki tek gideri haftada bir yediği dondurulmuş fare, yani uzun vadede cüzdanı en az yoran evcil canlılardan biri. Alışma ve ne yapacağı belli olmaz mevzusuna gelirsek, mısır yılanı nesillerdir insan elinde üretildiği için tepkileri gayet bellidir, arkasından ne çıkacağı belirsiz bir yaratık değildir. Zaten kedi köpek gibi sana duygusal bağ kursun diye bakmıyorsun, düzenli ele almayla senden zarar gelmeyeceğini çözüyor ve sakince takılıyor, bütün olay doğru kurulumu yapıp canlıyı strese sokmamaktan ibaret anladığım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…